Sambal goreng buncis dan udang, oftewel: sg boontjes met garnalen. Misschien denk je nu: “Hee, ik heb ooit ‘ns sambal goreng boontjes gegeten, maar daar zaten helemaal geen garnalen bij!” In dat geval zeg ik: “Nou, dat kan wel, want niet verplicht, die roze komma’s. Maar als je echt lekkere sg boontjes wil eten, doe je ze er wel bij. Twust me.”
(Ik heb teveel naar Bruce Lee-films gekeken; wanneer ik Engelstalige kreten gebruik, vervang ik vaak de r door een w.)
Dit gerecht is een makkie om te maken. Kan. Niet. Mislukken. Nou ja, kan Bijna niet mislukken, moet ik eigenlijk zeggen want de ‘boentjies‘ kunnen de boel ietwat verpesten. Niet qua smaak, maar qua bite.
Mijn Nederlandse oma kookte boontjes altijd dusdanig lang dat je ze met een lepel moest eten – prikken met vork was kansloos. Je kon ze zo naar binnen slurpen, uitermate handig voor wanneer ompong, maar lekker is anders. De boontjes in dit gerecht moeten eerder hard zijn dan zacht want veel groenten bereid in de Indische (en Indonesische) keuken zijn bij voorkeur nog knapperig. Met bite dus. En als jij graag Indisch wil koken, kun jij je maar beter aan De Regels houden want het hoort nou eenmaal zo.
Overigens, ik heb gisteren een mailtje gestuurd naar de grootste sperziebonenproducent van Nederland met de vraag hoelang je boontjes moet laten koken om ze gaar te krijgen. Vandaag kreeg ik antwoord:
Geachte heer Slomo,
Allereerst wil ik u hartelijk danken voor uw interesse in onze producten. En wat heeft u een geweldig leuke site!
Het antwoord op uw vraag omtrent de kooktijd van sperziebonen:
in het algemeen geldt dat ze gaar zijn na 12 minuten koken, echter, indien men de voorkeur geeft aan zachtere sperziebonen kan de kooktijd verhoogt worden naar 16 minuten.
Met vriendelijke groet,
Robin van Spersie
Product manager
Goed, in 12 minuten zijn ze dus gaar. Nou, niet in dit recept. Vergeet het maar. Gisteren heb ik nog een portie gemaakt en het duurde ongeveer 50 minuten! Maar goed, dat komt omdat boontjes beduidend langzamer garen in een mix van tomaten/santen dan in kokend water. De truc is dat je de boontjes, net als bij de sajoer boontjes, eerst 10 minuten heel zachtjes moet laten koken in kokend water, daarna afgieten en afspoelen met veel en koud water – ik was vergeten om ’t hier te vermelden, maar gelukkig was IJsbrand zo alert om mij daar even op te wijzen.
Okee, boodschappenlijstje maken. Wat hebben wij nodig?
ca 275 gram sperzieboontjes (ca 350 gram als je de garnalen weglaat en petehbonen gebruikt)
ca 125 gram Noorse garnalen
ca 90 gram gewone ui, kleingesneden
2 teentjes knoflook, kleingesneden
anderhalve theelepel laos
kwart theelepel zout
1 theelepel trassi
halve theelepel assem (keukentamarinde, in een pot te koop bij de toko)
2 rode pepers, of 2 theelepels sambal oelek
2 theelepels gula djawa
santen = 60 gram van een blok kokoscreme opgelost in 300 ml kokend water
1 vleestomaat, ontveld en in kleine stukjes gesneden (ca 300 gram), je kunt ook wel gewone tomaten gebruiken, maar een ontvelde vleestomaat is beter
2 blaadjes salam
1 spriet sereh, de bolle kant gekneusd en de spriet in een knoop gelegd
Note (met dank aan Martin): wat je vooral eens een keer moet proberen, is om de garnalen te vervangen door 6 – 8 petehbonen (in de lengte doormidden gesneden). Die petehbonen gooi je in de wadjan vlak voordat je de santen toevoegt. Probeer de geur te negeren want deze bonen voegen werkelijk iets bijzonders toe aan de smaak en aroma van het gerecht – en nee, je hoeft ze niet eens op te eten, ik ken legio mensen die de petehbonen uit hun maaltje vissen nadat het is opgediend, maar toch de afgegeven smaak wel waarderen.
Hebben wij alles? Keedan, daar gaan we!
Stap 1
De boontjes schoonspoelen met koud water en dan in stukjes van zo’n 3 tot 4 cm snijden. Vervolgens gooi je ze in een pan met kokend water (geen zout toevoegen!) en dan laat je ze 10 minuten zachtjes koken. Daarna boontjes in een vergiet kieperen en afspoelen met veel, koud water (ze moeten afkoelen want dat voorkomt dat ze stiekem doorgaren en vervolgens hartstikke slap worden). Bewaar de boontjes even want straks pas nodig.
Lekkere, verse boontjes
Stap 2
Maak de santen: snij 60 gram van een blok kokoscreme en laat dat oplossen in 300 ml kokend water.
Stap 3
Kieper de garnalen en een vergiet en spoel ze af met veel en koud water. Laat ’t even uitlekken.
Stap 4
Leg de rode pepers even in een bakje met heet water. Snij de ui, knoflook en tomaten klein. Snij de pepers in halve ringen.
Knoflook en pepers
Ui, en nee, dat is geen chocolade maar plakjes trassi, en tomaat
Stap 4
(Ik gebruik een blok trassi en daar snij ik kleine plakjes af, trassi in poedervorm kun je natuurlijk ook gebruiken.)
Fruit de stukjes ui samen met de trassi gedurende 1 minuut in 5 eetlepels olie. Voeg dan toe:
knoflook,
laos,
rode peper,
tomaat,
assem,
salam,
sereh,
goed omscheppen en mengen en nog 1 minuut bakken, dan toevoegen:
boontjes en garnalen,
nu gedurende ongeveer 5 minuten voortdurend alles omscheppen en bakken, de stukjes tomaat moeten allemaal verdwenen zijn (nou, niet echt verdwenen natuurlijk, opgegaan in de massa, zeg maar). Dan toevoegen:
santen en gula djawa,
goed roeren, aan de kook brengen en een minuutje zachtjes laten koken, tot slot toevoegen:
een kwart theelepel zout,
even een halve minuut goed roeren/omscheppen en dan even proeven of er wat jou betreft nog extra zout bij moet – ik gooi er meestal iets meer bij dan een kwart theelepel.
Goed, nu laat je de hele boel even zachtjes koken (zonder deksel) totdat het een beetje is ingedikt. Klaar.
Stap 5
Serveren, in een bakje of op een schaaltje (het is handig als je dat bakje of schaaltje even voorverwarmd). Eventueel strooi je er wat gebakken uitjes overheen. En voor de liefhebbers van pedis zet je er een pot sambal oelek bij. Hohohooo, wat lekker!
Sjoerd, we hebben gisteren weer genoten van dit heerlijke gerecht. Onze dank (en buik) is groot!
Yummmmmm….
Zonet dit gerecht gemaakt zonder peteh en/of garnalen voor bij de Chinese fondue.
Jeweetwel, zo’n pan soep op tafel met zo’n schoorsteentje in het midden. Netje er in, met kipjes en mihoen en zo.
Dan maak ik er altijd een pan met sambal goreng boontjes bij, nestje met mihoen in je Chinese kommetje en dan een schepje sambal goreng boontjes er op… YUMMMM!!! Zo lekker. Dat geeft net dat pittige extratje dat je mist bij de Chinese keuken. Dus mocht je ooit een keer Chinees fondue eten, maak er dan een pannetje sambal goreng boontjes bij.
ben nog niet helemaal klaar met mijn antwoord betreft het koken van piepers/groenten ect want dat hollandse gerecht wat ik je vertelde gebruik ik de Opperdoes een heerlijke vaste blommige pieper,als ik dan op de achterkant vd verpakking kijk staat er 15/20 min.nou dat heb ik nog nooit van mijn leven gedaan.kan 10/11 min. zijn dan houd het op,laat staan als je krumige neemt zoals de dore of eigenheimer dan heb je pap.hetzelfde met groente.ik heb gisteren italiaans gekookt en de groente zoals bv broccolie ect gewoon rauw gewokt en als je dat te lang doe dan wordt het al te zacht,terug komend op jouw heerlijke koken waar ik zeker gebruik van maakt om verder te leren goed indisch koken zoals ook mijn schoonmoeder en haar moeder waanzinnig kon vind ik dit een heel interessant onderwerp want de bite kan het maken of breken hoe lekker ook gekookt sjoerd,hopenlijk hoor ik wat want dit alles in leerproces/p
het is leuk sjoerd als je ook eens een ander antwoord krijgt als oh lekker,ga”k maken,klopt helemaal soms Zijn andere meningen net zo leuk,zelfs als iemand zoals deze blanda eens iets wil zeggen over het koken vd boontjes want dat klopt volgens mij niet.om te beginnen stel je voor ik maak sudderriblappen met boontjes en komkommer met uitjes en azijn,nou hollandser kan het niet”heerlijk,mg”dan kook ik de boontjes echt geen 10 minuten,bah potjandorrie natuurlijk niet,hier thuis geen groene snot op tafel,nee nee hooguit 5 min.laat staan met sg boontjes,die kiep ik een pan kokend water voor 3 min want je gaat ze nog roerbakken ook.je gerecht ben ik nu aan het maken en die is mf heerlijk,mijn dank op het het koken vd boontjes na dan.gr/p
Dus eigenlijk heb jij heel veel woordjes nodig alleen maar om mij te vertellen dat ik geen boontjes kan koken.
Nou, lekker.
Hoi Kokkie,
Geïnspireerd door jouw website met heerlijke recepten – waar ik er regelmatig enkele van maak – heb ik vandaag dit recept gemaakt zonder garnalen en deze op de foto gezet. Wat vind je ervan?
http://www.photo-braincake.com/wp-content/uploads/2015/11/DSC2319.jpg
Het was heerlijk trouwens!
Heb het gecombineerd met rempah, pindasaus en rijst.
Gr. Niels
Hallo Niels,
Leuk die foto’s! (Wat een gedoe he, fotograferen zonder daglicht. Soms ben ik er een uur mee bezig en kom dan uiteindelijk tot de conclusie dat ik het gerecht nog maar een keer ga maken om het dan toch maar bij daglicht op de foto te zetten.)
Ik zeg, ga zo door Niels!
Grrrroet van Sjoerd
Selamat pagi!
Hier zit ik dan. Wakker vanaf 4 uur ’s nachts, omdat ik denk dat ik voorweeën heb (40 weken zwanger). En wat ga je dan doen? Juist! Lekker over makan lezen en straks (als manlief wakker is en er is ontbeten) de keuken in duiken. Alle ingrediënten zijn in huis en recept is duidelijk, behalve het stukje over de sereh. Ik maak de boontjes nog voordat het avond is. Laat ik de sereh dan de rest van de dag in het pannetje zitten of is het beter om deze na eerste keer opwarmen eruit te halen?
Groetjes uit Gendt.
Hoi Dees, je moet de buncis proeven en als jij vindt dat er voldoende citroensmaak aan zit (die smaak moet vaag aanwezig zijn en mag zeker niet overheersen), haal je de spriet eruit. Anders laat je ‘m gewoon nog een poosje dobberen.
Succes met de dikke buik en zo!
Grrrroet van Sjoerd
Hallo! Nog bedankt voor je antwoord Sjoerd. We hebben die zondag en maandag gesmuld van de heerlijke rijsttafel. Onze dochter Wynona is een dag later, op dinsdag de 21e, geboren! (Het eten was precies op!) Ze doet het heel goed, maar dat kan natuurlijk ook niet anders met Indisch krachtvoer als energiebron 😉
Op naar het volgende recept!
Selemat makan en groetjes van Daisy.
“Nona is geboren.”
“Wie?”
“Nona!”
Gefeliciteerd met dochterlief, dat jullie er maar veel plezier van mogen hebben.
Ga zo door, Daisy!
(Eh, niet met zwanger zijn, maar met lekker koken…)
Haha, terima kasih! Wij gaan lekker door met koken. En met genieten van ons gezinnetje.
Groetjes!
Voor hoeveel personen is dit dan?
Mvg Hielckert
Dat hangt af van hoeveel honger je hebt Hielckert, en wat je er nog meer bij eet. Ik eet het altijd met rijst en vlees en tahu (sg tahu bijvoorbeeld) en sg telor, dus ik heb dan genoeg aan een klein kommetje. Soms is het genoeg voor 4 personen, maar soms ook niet, als je begrijpt wat ik bedoel. Je moet het gewoon uitproberen, dan weet je het wel.
Grrrrroet van Sjoerd
Als u de boontjes eerst eens kookt, bv 10 min., dan zijn ze in de koelkast zeer lang houdbaar (bijna 2 weken, zo koud mogelijk) en duurt het bereiden van de boontjes pedis maar 15 min.
Je hebt helemaal gelijk, IJsbrand, zo doe ik ’t zelf ook vaak. Misschien dat ik ’t nog even in het recept ga vermelden…
Grrrrroet van Sjoerd.
Deze gaan ik morgen s maken…
Hoi Slomo! Een andere heerlijke variant van sg buncis wil ik hier toch even vermelden. De udang variant ken ik. Lekker|Enak! Maar vervang de udang eens door die heerlijke “peteh-bonen” (1 handje vol per 400gr buncis is ok). Moet erbij zeggen…alleen voor de liefhebber. Peteh-bonen hebben een bijzondere smaak. Oh ja, ook de bite vd peteh-boon met spot-on zijn. Dus pas een paar minuutjes vh eind erbij doen. Selamat Makan!
Stinkbonen! Ondanks hevige protesten hier thuis gebruik ik ze toch wel eens en ik kan beamen dat ’t lekker is.
Ja, haha, stinkbonen 🙂 …. maar erg lekker …. ze zijn ook ergens goed voor maar ben vergeten waarvoor….zoals vele indische producten…