Boontjes. Vroeger moest ik er niks van hebben, echt, ik vond het een straf om ze te eten. En al helemaal wanneer ze, tijdens het kauwen, piepten. Maar gelukkig komt er een moment dat je zelf kunt bepalen wat je eet, Joedi-eet-je-bordje-leeg-want-anders-zwaait-er-wat is dan verleden tijd. Een goed moment om al het vieze eten van vroeger opnieuw en objectief te beschouwen.
Lekker, verse boontjes
Sommige dingen heb ik definitief uit mijn keuken verbannen, zoals spruitjes (gatver!) en kapucijners (ieuw!), te goor voor woorden. Maar boontjes hebben een nieuwe kans gekregen: sajoer boontjes (al dan niet met tahoe), sambal goreng boontjes, toemis van boontjes, allemaal lekker nu.
Recept voor sajoer boontjes (al dan niet) met tahoe.
Wat hebben wij nodig?
optioneel: half blok tahoe van de toko (je mag wat mij betreft ook een heel blok gebruiken)
ongeveer 350 gram schoongemaakte en bijgesneden (steeltjes eraf en zo) sperzieboontjes
Boemboe
4 sjalotjes (ca 60 gram)
2 teentjes knoflook
1 theelepel sambal oelek
halve theelepel koenjit
1 theelepel ketoembar
1 theelepel laos
stukje trassie van 3 gram
kwart theelepel zout
Alles voor de boemboe in de blender/cobek fijnmalen/fijnwrijven.
Overige ingrediënten
3 eetlepels gezeefde tomaten
santen: 50 gram kokos creme (van een blok) opgelost in 250 ml kokend water
3 eetlepels pindakaas (pindakaas met stukjes noot)
1 eetlepel ketjap manis
1 spriet sereh
gebakken uitjes als garnering (van de toko of super)
Stap 1
Boontjes wassen, mooi bijsnijden en in stukjes van ongeveer 3 cm hakken. Ruim water aan de kook brengen en daar de boontjes in kieperen (geen zout erbij doen!), net zo lang laten koken totdat ze gaar zijn en nog een bite hebben, vervolgens in een vergiet mikken en naspoelen met koud water.
Stap 2
Maak de santen.
Stap 3
Maak de boemboe.
Stap 4
Snij de tahoe in blokjes (dobbelsteenformaat) en frituur ze goudgeel/beetje lichtbruin. Uit laten lekken in een vergiet met keukenpapier.
Stap 5
Fruit de boemboe, en ook de spriet sereh, gedurende twee minuten (ongeveer) op niet al te hoog vuur en gooi er vervolgens 3 eetlepels gezeefde tomaten, 3 eetlepels pindakaas en een eetlepel ketjap manis bij, goed roeren/omscheppen gedurende een minuut en dan de santen toevoegen. Langzaam aan de kook brengen (af en toe even roeren) en dan de wadjan op een gas-ring (zo’n platte, zwarte ring om je pan ietsje hoger te zetten – ik bedoel dus niet een vlamverdeler) op de kleinste pit, gas op laag, geen deksel en 20 tot 30 minuten laten indikken. Af en toe roeren om aanbranden/aanbakken te voorkomen. Daarna gas uit, even af laten koelen en dan de boontjes en eventueel de tahoe erbij. Goed omscheppen en klaar ben je. Hatsikidee.
Serveer de sajoer boontjes in een kommetje of gewoon op het bord met de rijst, zie maar. Ook lekker met gebakken uitjes trouwens.
Sajoer boontjes zonder tahoe. Ook erg lekker.
En dan nu de plaatjes. Foto’s maken van een gerecht duurt bij mij vaak langer dan het maken van het gerecht zelf. Ze moeten niet alleen mooi zijn, ze moeten ook vrij nauwkeurig weergeven hoe een gerecht er daadwerkelijk uitziet. Ik moet altijd denken aan die fameuze foto’s van Fast Food Meals…
Echt grappig, deze
En dan eentje uit eigen keuken…
Boontjes en tahoe net uit de pan met weinig vocht, met alleen maar olie, en 1 dag oud
Wat wil je laten zien? De inhoud van het kommetje helemaal rechts ziet er niet echt fris uit, maar de smaak van de boontjes en tahoe is, na een nachtje in de koelkast, wel rijker dan bij kommetje 1. En kommetje 2 doet het goed qua kleur…
Enfin, ik laat ‘t maar zien zoals het er op mijn bord uitzag afgelopen weekend.
Selamat makan!
Hey Sjoerd, Geweldig zeg!
Hier komt mijn foto van en wees gerust…. ik heb mijn bordje leeg gegeten en later nog eens genomen.
groet
Is het gezichtsbedrog of ontbreekt de tahu?
Wel gaaf, die foto. Leuk!
Mijn vrouw dacht eerst, dat ik bobotie had klaargemaakt. Toen ik hierop zei: “Nee, sajoer boontjes” reageerde ze verbaasd met: “Maar ‘sajoer’ betekent toch ‘soep’?
Dat buiten beschouwing gelaten……wij hebben allebei ontzettend gesmuld. Ook ik…ja echt. Op deze manier lust ik er wel soep van. Trots heb ik zelfs een foto van mijn bord gemaakt.
Maar eh, bobotie is toch met gehakt? Nou ben ik wel erg nieuwsgierig naar jouw foto (sayur buncis dan tahu – dat is de nieuwe spelling – lijkt echt niet op bobotie).
En ik doe even tolk: sajoer (sayur) betekent groente. Sop of soto is soep.
Hoe dan ook, Harry, you did a great job! Ga door, kook meer!
😉
Tja…., ik probeerde via de mail de foto te sturen. Ik kreeg als reactie “Delivery to the following recipients failed.” en dan jouw emailadres, dat begint met “sjoerd”.
Is er een alternatieve manier voor verzending van een foto?????
Je zou ‘m op de tijdlijn van KokkieSlomo Facebook kunnen zetten…
Omdat ik niet op Facebook zit, is dat helaas geen optie.
Het is sinds gisteren mogelijk een foto bij een reactie te plaatsen.
Speciaal voor jou, Harry!
😉
Dat gele rechts op je bord is dat seroendeng?
Er ligt ook nog rendang op dat bord, vandaar de seroendeng.
Eergisteren boerenkool. Jammie!
Nu wordt het weer tijd, dat ik mijn vrouw ga verwennen met Indisch eten. Ze weet van niets 😉
Zelf lustte ik dit gerecht tot nu toe niet, van de chinees niet, maar ook niet, wanneer mijn vrouw het op de manier van haar Indische ex-schoonmoeder klaarmaakte. Vaak denk ik, dat het door de tomatenprut komt, omdat ik ook niets moet hebben van pasta of pizza.
Het wordt dus erg spannend. Maar ik ga er voor!!
Sajoer boontjes met tahoe van de Chinees zou ik sowieso wantrouwen, maar dat terzijde.
Ik denk dat jij met dit gerecht vrouwlief (én jezelf) aangenaam gaat verrassen…
Succes Harry!
Vandaag gemaakt is heerlijk en makkelijk!!!
Goed gedaan, Gylenne! En ik ben blij dat je ’t niet moeilijk vond.
heb de sambal goreng gemaakt Smaakte heeeeerlijk
Ik hoop dat je ook nog wat gegeten hebt naast die sambal goreng… 😉
Dank je voor je advies, ik ga er meteen mee aan de slag.
Wat moet ik doen, heb teveel santen in de sajoer lodeh gedaan?
Dat vraagteken zet mij wellicht op het verkeerde been, maar bedoel je te zeggen dat je teveel santen bij de sajoer lodeh hebt gedaan? En wat bedoel je precies met ’teveel’ dan?
Met teveel bedoel ik dat ik meer santen bij de sajoer gedaan heb dan de bedoeling was
Ik proef de boemboe nu niet meer zo goed, omdat de santen smaak over heerst.
Zou ik wat kunnen verdunnen met water? Ik denk dat de smaak dan flauwer wordt.
Je zou, maar dat is afhankelijk van hoeveel “teveel” is, de sajoer een tijdje met rust moeten laten en dan voorzichtig 3 delen vocht van de bovenkant eruit scheppen en dan 1 deel water toevoegen (bijvoorbeeld anderhalf kopje vocht eruit en een half kopje water erbij). Dan pan een nachtje in de koelkast laten staan en daarna weer opwarmen, dat is de enige truc die ik kan bedenken en ’t zal waarschijnlijk niet voldoende helpen om de smaak helemaal te fixen.
(Overigens, met santen bedoel ik kokos opgelost in water.)
He Kokkie,
Fantastisch recept weer! Ik vind jouw site echt leuk, ik ben er nog meer en beter indonesisch van gaan koken! Terima kasih banyak.
Wat leuk, een enthousiaste Kristel. Je bent goed bezig! 😀
Vanavond maak ik sayur snijboontjes (zie bovenstaand recept van sobat Kokkie..) zonder tahu….Dit wordt werkelijk waar hemels….
Ooh, wat nu dan Ann, zonder tahu? Lus nie? Zonde, je mist de helft van de hemel… 😉
Tahu saya suka tetapi tidak ada di kulkas…
Maar het gerecht was heerlijk!
Hahaha…, ontsla de inkoper!
Dat was ik zelf…..whahaha….