Sajoer boontjes met tahoe

Boontjes. Vroeger moest ik er niks van hebben, echt, ik vond het een straf om ze te eten. En al helemaal wanneer ze, tijdens het kauwen, piepten. Maar gelukkig komt er een moment dat je zelf kunt bepalen wat je eet, Joedi-eet-je-bordje-leeg-want-anders-zwaait-er-wat is dan verleden tijd. Een goed moment om al het vieze eten van vroeger opnieuw en objectief te beschouwen.


Lekker, verse boontjes

Sommige dingen heb ik definitief uit mijn keuken verbannen, zoals spruitjes (gatver!) en kapucijners (ieuw!), te goor voor woorden. Maar boontjes hebben een nieuwe kans gekregen: sajoer boontjes (al dan niet met tahoe), sambal goreng boontjes, toemis van boontjes, allemaal lekker nu.

Recept voor sajoer boontjes (al dan niet) met tahoe.
Wat hebben wij nodig?

optioneel: half blok tahoe van de toko (je mag wat mij betreft ook een heel blok gebruiken)
ongeveer 350 gram schoongemaakte en bijgesneden (steeltjes eraf en zo) sperzieboontjes

Boemboe

4 sjalotjes (ca 60 gram)
2 teentjes knoflook
1 theelepel sambal oelek
halve theelepel koenjit
1 theelepel ketoembar
1 theelepel laos
stukje trassie van 3 gram
kwart theelepel zout

Alles voor de boemboe in de blender/cobek fijnmalen/fijnwrijven.

Overige ingrediënten

3 eetlepels gezeefde tomaten
santen: 50 gram kokos creme (van een blok) opgelost in 250 ml kokend water
3 eetlepels pindakaas (pindakaas met stukjes noot)
1 eetlepel ketjap manis
1 spriet sereh
gebakken uitjes als garnering (van de toko of super)

Stap 1
Boontjes wassen, mooi bijsnijden en in stukjes van ongeveer 3 cm hakken. Ruim water aan de kook brengen en daar de boontjes in kieperen (geen zout erbij doen!), net zo lang laten koken totdat ze gaar zijn en nog een bite hebben, vervolgens in een vergiet mikken en naspoelen met koud water.

Stap 2
Maak de santen.

Stap 3
Maak de boemboe.

Stap 4
Snij de tahoe in blokjes (dobbelsteenformaat) en frituur ze goudgeel/beetje lichtbruin. Uit laten lekken in een vergiet met keukenpapier.

Stap 5
Fruit de boemboe, en ook de spriet sereh, gedurende twee minuten (ongeveer) op niet al te hoog vuur en gooi er vervolgens 3 eetlepels gezeefde tomaten, 3 eetlepels pindakaas en een eetlepel ketjap manis bij, goed roeren/omscheppen gedurende een minuut en dan de santen toevoegen. Langzaam aan de kook brengen (af en toe even roeren) en dan de wadjan op een gas-ring (zo’n platte, zwarte ring om je pan ietsje hoger te zetten – ik bedoel dus niet een vlamverdeler) op de kleinste pit, gas op laag, geen deksel en 20 tot 30 minuten laten indikken. Af en toe roeren om aanbranden/aanbakken te voorkomen. Daarna gas uit, even af laten koelen en dan de boontjes en eventueel de tahoe erbij. Goed omscheppen en klaar ben je. Hatsikidee.

Serveer de sajoer boontjes in een kommetje of gewoon op het bord met de rijst, zie maar. Ook lekker met gebakken uitjes trouwens.


Sajoer boontjes zonder tahoe. Ook erg lekker.

En dan nu de plaatjes. Foto’s maken van een gerecht duurt bij mij vaak langer dan het maken van het gerecht zelf. Ze moeten niet alleen mooi zijn, ze moeten ook vrij nauwkeurig weergeven hoe een gerecht er daadwerkelijk uitziet. Ik moet altijd denken aan die fameuze foto’s van Fast Food Meals…


Echt grappig, deze

En dan eentje uit eigen keuken…


Boontjes en tahoe net uit de pan met weinig vocht, met alleen maar olie, en 1 dag oud

Wat wil je laten zien? De inhoud van het kommetje helemaal rechts ziet er niet echt fris uit, maar de smaak van de boontjes en tahoe is, na een nachtje in de koelkast, wel rijker dan bij kommetje 1. En kommetje 2 doet het goed qua kleur…

Enfin, ik laat ‘t maar zien zoals het er op mijn bord uitzag afgelopen weekend.

sajoer boontjes met tahu
Selamat makan!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

41 reacties

  1. Hehe, dankje. Optie 1 is meestal een heel goede, behalve in de kerstvakantie als de post overbelast is en pakjes uit Nederland de helft van de tijd niet eens aankomen en zeker niet vóór je wil eten. Optie 2 dit keer!

  2. Bedankt voor het recept! Stel nou dat je op een plaats woont waar het héél moeilijk is een blok santen te vinden. Zou je dan een blik kokosmelk durven te gebruiken? Of zou je dat een beetje verdunnen met water, ik denk dat 50g kokos in 250 ml water vrij dun is nog?

    • Stel dat ik in Vlaanderen (ergens in Ghent bijvoorbeeld) zou wonen…, dan zou ik mijn blokken kokoscreme gewoon via internet bij een toko in NL bestellen.
      Maar, stel dat je dat niet wil en er op magische wijze wel een blikje santen voorhanden is, nou, dan zou ik het wel weten: gewoon 250 ml gebruiken (en natuurlijk wordt er niet verdund of aangelengd!).

      Grrrroet van Sjoerd

  3. Stel nou dat er een gast is die geen trassi mag eten, wat is dan het beste alternatief?

  4. Hi gast, ben blij verrast met jouw recepten, vooral de martabak is geweldig.
    Heb ook de sajoer boontjes gemaakt lekkarh.
    Blijf jou volgen
    Liefs Trudy E

  5. Peter Janssen

    Vanmiddag jouw resep voor de sajoer boontjes met tahu gemaakt. Man, wat lekker! Morgen nog beter, ja?

  6. voor hoeveel personen is dit gerecht?

    • Ik heb geen flauw idee, Julia. Het hangt er vanaf wat je er zoal bij eet en hoeveel honger je hebt.
      Je moet het gewoon uitproberen.

      Indo’s doen niet aan ‘voor hoeveel personen’, wij maken gewoon veel!

      Grrrroet van Sjoerd

  7. Dat is gezichtsbedrog. Een enkel stukje is nog te zien, maar mogelijk, dat ik het wat te klein gesneden had.
    Verder ligt bovenop de sajoer een behoorlijke handvol gebakken uitjes. Die benemen het zicht op het onderliggende.