Rendang daging sapi is gestoofd rundvlees. En voor de volledigheid zal ik je ook even vertellen hoe je rendang uitspreekt: de eerste lettergreep als de ‘run’ van homerun, en de tweede lettergreep zoals je ’t schrijft. De klemtoon ligt trouwens op de 2e lettergreep, dus ‘rendang’ spreek je niet uit alsof het familie is van de renkip.
Rendang wordt gemaakt van verscheidene vleessoorten: kip, geit, rund, ingewanden, etc. Rendang telor (ei) kan ook. Maar ik maak ‘m van rundvlees, daging sapi dus. De bereidingstijd varieert nogal, afgezien van het feit dat niet iedereen hetzelfde onder ‘gaar’ verstaat, hangt het af van het soort vlees dat je gebruikt. Ook de kwaliteit van het vlees speelt een rol. En niet in de laatste plaats, de ervaring van de kok.
Soms heb ik rundvlees dat pas na 4 uur stoven naar mijn zin is. Soms donder ik het, uit pure nijd, ook gewoon weg omdat het niks wil worden.
Maar meestal duurt het niet langer dan 3 1/2 uur. Rendang is hoe dan ook geen gerecht dat je ‘even’ maakt. Overigens, ter geruststelling, je staat niet per se al die tijd in de keuken want voor het grootste gedeelte ben je aan het wachten.
Toen ik nog een kleine slomo was, aten wij bijna elk weekend stoofvlees van rund bij mijn Nederlandse oma in Hengeloooo (ja, draadjesvlees op z’n Hollands). Boy wat was dat smakeloos, en dan die stukken vet… gatver. En om het nog erger te maken, vertelde mijn vader steevast vreselijke kokhals-verhalen wanneer wij vlees met veel vet aten: “In Indië bond ik altijd een touwtje aan stukjes vet want dan kon ik ze na het doorslikken weer naar boven trekken en nog een keertje eten…” Hoe mijn vader kippebotjes at, was al helemaal te gruwelijk voor woorden. Maar, ik dwaal af, niet doen! Oud Indisch spreekwoord zegt: ”Schoenmaker, blijf bij de les.”
Goed, rendang daging sapi dus. De eerste vraag is: “Welk vlees dan?” Het antwoord is niet zo eenvoudig, het kan met sucadelap, riblap, of weet ik veel wat er allemaal voor gebruikt wordt. Ik gebruik deze keer sucadelappen, lekker vers van de slager.
Adviestip voor de beginnende kok:
de bedoeling van het urenlang stoven is dat het (draadjes) vlees uiteindelijk bijna uitelkaar valt. Goed gaar dus maar ook lekker mals.
Gebruik geen vlees dat uit de vriezer komt want tijdens het ontdooien, lekt bijna al het bloed uit het vlees. Zonde.
Je moet ook geen vlees gebruiken dat nog koud is. Vlees op kamertemperatuur laten komen voordat je het gaat verwerken is een must.
Vet kun je het beste laten zitten en pas vlak voor het opdienen wegsnijden – tenzij je vet lekker vindt. Als het vlees eenmaal in de pan ligt, mag je er nooit koud water bijgooien omdat het vlees dan schrikt
(soms, als je heel goed luistert, kun je dat horen: ‘Brrrrrr,’ zegt ‘ie dan.) en geschrokken vlees resulteert veelal in taai vlees.
Goed, het recept:
Vlees:
- ca 500 gram stoofvlees van de slager
de boemboe:
- 5 rode sjalotjes
- 4 teentjes knoflook
- 1/2 theelepel laos
- 1/2 theelepel djahe
- 1 theelepel koenjit
- 1/2 theelepel zout
- 4 blaadjes djeroek poeroet
- beetje versgemalen peper
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- 2 theelepels gula djawa
- 5 geroosterde kemiri’s
- 1 eetlepel sambal oelek
Overige ingrediënten:
- 4 hele kruidnagels
- 2 blaadjes salam
- dikke santen (400ml water met daarin opgelost 160 gram kokosblok)
- 1 spriet sereh
- 2 steranijsjes
- 1 theelepel assem om de blokjes vlees mee in te wrijven
- 5 eetlepels geraspte kokos
Stap 1
Snij het vlees in kleinere stukken of blokjes (wat jij wil) en smeer ze in met 1 theelepel asem (asem is een beetje zurig en zorgt ervoor dat vlees malser wordt). Zet het vlees weg en laat ‘t op kamertemperatuur komen.
Stukken vlees ingewreven met 1 theelepel asem
Stap 2
Maak de santen: breng 400 ml water aan de kook en los daarin een stuk kokoscreme van 150 gram op.
Stap 3
Gooi alles voor de boemboe in de blender en maal ‘t fijn. Daarna nog even in de cobek fijnwrijven/vermengen. Het is, tenzij je een SuperBlender hebt, raadzaam om de blaadjes djeroek poeroet eerst met een mes fijn te snijden.
Stap 4
Verhit 4 eetlepels olie in de wadjan of braadpan en fruit de boemboe gedurende een minuut of 2. Tegelijk met de boemboe gooi je ook de sereh en salam in de pan. Regelmatig omscheppen tijdens het fruiten.
Stap 5
Gooi de santen bij de boemboe in de pan, ook de kruidnagels en steranijsjes, en brengt ‘t al roerend aan de kook. Voeg dan het vlees toe, voorzichtig omscheppen, en laat het vuur nog een minuutje hoog staan. Vervolgens zet je de pan op je favoriete sudderpit, deksel erop en het stoven kan beginnen. Je moet ongeveer elke 20 minuten de hele boel even omscheppen. Na 2 uur stoven moet je even proeven om erachter te komen of je er nog zout bij wil hebben en hoe gaar het vlees inmiddels is.
Rendang net in de pan, en dezelfde rendang na zo’n 2 1/2 uur stoven
Update 17-01-14: dankzij Michel (zie comments) moet ik nog even iets vertellen dat ik echt helemaal vergeten was, nl het toevoegen van geroosterde kokos nadat de rendang zo’n 2 uur heeft liggen sudderen. Schep 4 of 5 eetlepels geraspte kokos (te koop in een zakje) in een schone en droge koekenpan en rooster het op laag vuur. Wel opletten want tegen de tijd dat de pan heet is geworden, gaat het erg rap met het verkleuren van de kokos. Je moet de kokos bijna voortdurend omscheppen en gelijkmatig bruin laten worden. Daarna mik je ’t in de cobek en wrijf je het fijn. Hup, in de pan ermee en door de rendang scheppen. Qua smaak heeft het niet zo’n impact maar het heeft wel een bindend effect en dat is voor veel mensen die worstelen met een te natte rendang mooi meegenomen.
Geroosterde en fijngestampte kokos.
Tegen de tijd dat jij vindt dat het bijna gaar is, kun je het verder laten stoven zonder deksel, dit is het moment dat je, als je dat wil, nog wat overtollig vocht laat verdampen. Vanaf nu moet je bij de pan in de buurt blijven omdat je regelmatig moet omscheppen. Daarmee bevorder je het verdampen en tevens voorkom je dat de rendang aan de bodem gaat koeken (niks zo sneu als verbrande rendang). Let op, voorzichtig omscheppen, je wil niet dat je het vlees kapot schept.
Wat mij betreft is de rendang klaar zodra het vlees in je mond uit elkaar valt. Maar als het in de pan uit elkaar valt is het mislukt. Jammer joh.
Rendang serveer je bij voorkeur in een kommetje met wat vocht meegeschept, dan kan ieder voor zich bepalen of ze dat vocht wel of niet willen – overigens, de meeste smaak zit in het vocht, dus ik zou niet weten waarom iemand dat niet bij het vlees wil hebben.
(Alleen wanneer je foto’s gaat maken, is het aan te bevelen om zoveel mogelijk vocht weg te laten want anders lijkt jouw Overheerlijke Rendang Sapi eerder op Hele Vieze Tai Sapi.)
O, bijna vergeten, roer een beetje ketjap manis door jouw kommetje rendang. Dat is echt vreselijk lekker. Nou ja, dat vind ik.
Het resultaat
Rendang daging sapi geserveerd met sajoer boontjes dan tahu
We zijn aan het experimenteren met een mix van indiase phal en rendang daging sapi. Mag je dat rendang setan noemen?
Van mij mag je het noemen zoals je wil, Anette, maar (rendang) daging setan is een bestaand gerecht en daar zit, om maar wat te noemen, geen gember in – wel in Phall.
Grrrroet van Sjoerd
Hoi Sjoerd,
Ik heb net allerlei verse ingredienten gekocht om voor het eerst Rendang te gaan proberen te maken met een ander recept die ik op internet tegen kwam….
Maar net ging ik rendang recepten vergelijken en kwam jouw website tegen! Ik heb er van genoten! Hele mooie foto”s en leuk beschreven.
Nu vraag ik mij af…..mag ik aanemen dat jij gedroogde kruiden bedoelt in het recept voor rendang? En – ongeveer hoe dik ongeveer zijn de sucadelappen gesneden?
Ik ga denk ik alle verse spullen ga invriezen en eerst jouw recept uitproberen toch!
Alvast bedankt voor je reactie!, groet, Helen
Ja, jij mag aannemen dat ik de laos, djahe, koenjit en nootmuskaat uit een potje haal. De gula djawa (vermalen) komt uit een zakje, djeroek poeroet, salam en sereh komen uit de koeling van de toko en de assem is keukentamarinde uit een glazen potje.
En ik maar denken dat ik alle vragen wel gehad heb, maar daar is Helen dan met haar vraag over de dikte van de sucadelappen…
Ik schat (ik heb het nooit gemeten) dat ze 1,7 cm dik zijn (kan ook 1,6 zijn). Ze moeten in ieder geval niet te dun zijn (1 cm vind ik te dun) want dan zitten er te weinig sappen in.
Overigens zou je best eerst een ander recept kunnen uitproberen (vind ik niet erg hoor), dan heb je een vergelijk wanneer je mijn rendang proeft. Nah, doe maar niet, die van Slomo is toch het lekkerst 😉
Veel plezier met koken!
Grrrroet van Sjoerd
Hartelijk dank! Ik laat het je weten;)
Oom Sjoerd,het is klaar. Nice!! Nu bewaren voor morgen. Kyk er erg naar uit. Ps: de djeruk purut durfde ik niet in de blender te doen,dus heb t maar (geknakt) achteraf met de boemboe meegekookt. Smaakt nog goed. Top recept!
Djeroek poeroet kan gerust met de boemboe mee in de wadjan, je hebt dan alleen iets meer nodig om dezelfde smaak te krijgen.
Maar eh, is het al op nu?
Hoi Sjoerd,
Ik was van plan dit gerecht aanstaande dinsdag te gaan maken. Ik vroeg me af of je kan zeggen voor hoeveel personen het ongeveer is?
Alvast bedankt!
Ha die Krista,
Aangezien ik niet weet wat er nog meer geserveerd wordt, fantaseer ik er even wat gerechten bij:
sajoer boontjes met tahoe
sambal goreng telor
kroepoek oedang
en natuurlijk rijst (en seroendeng) en misschien wel een simpele atjar van komkommer.
Voor mij zou dat dan genoeg zijn voor 4 dagen. (Maar ja, ik ben geen Holle Bolle Gijs…)
Grrrroet van sjoerd
P.S. Het beste maak je deze rendang een dag van tevoren, maar dat wist je wel he?
Het is niet nodig de gemalen kokos nog eens fijn te wrijven. Voeg het meteen aan de rendang toe als het de juiste kleur heeft. geeft een perfecte structuur aan het gerecht. en wat het draadjes van oma betreft. goed bereid draadjes is om je vingers bij af te lokken. kennelijk was oma dus niet de beste kok.
Dat mag hij zelf weten betreft de kokos :p En wat een lelijke laatste zin zeg Marcel, jammer hoor
Pffff Marcel, ik ben bang dat jij het hele begrip koken niet snapt. Indonesische oma’s zijn altijd goede koks en aan Kokkie Slomo’s recepten te zien was zijn oma een heeeeeel goede kok….
Hoi Sjoerd!
Deze Hollander heeft het ook geprobeerd en het smaakte erg goed! Je bent even bezig maar dan heb je ook wat… Ik miste wat kruiden, maar het is goedgekomen! Bedankt voor het delen van dit heerlijke recept, ik ga vast vaker je website gebruiken ter inspiratie 🙂
Groetjes,
Esther
Slomo zegt: “Die Hollander is goed bezig!”
(Hoe kun je nou kruiden missen? Tssss…)
Haha ja! Als ik langs een toko kom sla ik even flink in! 😉
Met mijn arrogantie dacht ik een goed recept te hebben voor rendang: iedereen altijd blij, bordjes leeg etc. Toch maar eens de stoute schoenen aangetrokken en het volgens Slomo’s recept gemaakt…GVD, wat lekker! Bah, wat ik heb ik mijn gasten al die tijd voorgeschoteld. Haha.. kortom, weer superrrbedankt Sjoerd, je blijft me verbazen met je kennis én uitleg. Vele kookgroeten 😛
😉
Hallo Sjoerd,
Kun je ipv santen en water ook cocos cream van kara toevoegen. hoe is dan de verhouding?? Terima Kasih.
Paula
Hoi Paula, weliswaar ken ik dat merk niet, maar ik ga er gemakshalve vanuit dat die cream hetzelfde is als van andere merken. Ik neem dus aan dat er ‘dikke santen’ in zit en dat betekent dat je er 400 ml van nodig hebt voor dit recept.
Grrrrroet van Sjoerd
wow sjoerd wat ben je snel. Nu kan ik de rest van de boodschappen halen bij de toko.
bedankt.
groetjes Paula
Dank je wel voor het heerlijke Rendang-recept. Via mijn eerste man kwam ik op mijn 17e in een Indo-familie terecht. Mijn eerste diner bij mijn schoonouders was voor mij een drama…… Vooral de sajoer lodeh kreeg ik met veel moeite weg. En toen het eindelijk op was…..Adoe, bord leeg, dus ik kreeg er weer een schep bij. Ik was tot dan alleen Hollandse kost gewend en die eerste kennismaking met Indisch eten wat een bezoeking. Maar al snel ben ik het eten gaan waarderen en heeeeeeeeeel lekker gaan vinden. Mijn schoonmoeder maakte onder andere heerlijke rendang. Dat werd mijn lievelingsgerecht. Helaas is ze er niet meer en ik heb de rendang die zij maakte nooit kunnen evenaren. Maar nu….. Het was heerlijk. Dank je wel Sjoerd. Ik ben nu een dineetje aan het samenstellen voor volgende week. Met jouw recepten natuurlijk!
Hai Bep, eigenlijk ben jij er nog genadig van afgekomen, ze hebben jou in ieder geval niet in de maling genomen met rawitjes enzo… (niet dat ik zoiets ooit gedaan heb hoor). 😉
Ik ben blij dat je ’t lekker vindt en ik wens je nog veel plezier met het koken (en eten!) van Indo-gerechten.
Grrrroet van Sjoerd
Hallo
Wij hebben gesmuld van de rendang. Na een fantastische Indonesiereis heb ik mij voorgenomen die lekkere gerechten van daar te koken. Vandaag 1 uur in de azie-supermarkt rondgehangen en veel hulp gevraagd en gehad.
Welk kruid maakt de rendang zo heet van smaak?
De rendang die wie kennen is meer bruin. In jouw recept is de saus geel. Waar komt dat verschil vandaan?
groetjes en morgen ga ik die sate maken. Lijkt mij mmm.
Hallo Marion,
Rendang krijgt automatisch een gele kleur door het gebruik van koenjit. Wanneer je dat achterwege laat, krijgt de rendang een bruine kleur. En als je ‘m heel lang laat doorsudderen tot bijna droog, wordt ‘ie nog veel donkerder.
Veel plezier met het koken van nog veel meer lekkere gerechten!
Grrrroet van Sjoerd
P.S. En kruidnagel geeft de rendang een beetje scherpe smaak en sambal maakt het heet (pedis).