Rendang daging sapi is gestoofd rundvlees. En voor de volledigheid zal ik je ook even vertellen hoe je rendang uitspreekt: de eerste lettergreep als de ‘run’ van homerun, en de tweede lettergreep zoals je ’t schrijft. De klemtoon ligt trouwens op de 2e lettergreep, dus ‘rendang’ spreek je niet uit alsof het familie is van de renkip.
Rendang wordt gemaakt van verscheidene vleessoorten: kip, geit, rund, ingewanden, etc. Rendang telor (ei) kan ook. Maar ik maak ‘m van rundvlees, daging sapi dus. De bereidingstijd varieert nogal, afgezien van het feit dat niet iedereen hetzelfde onder ‘gaar’ verstaat, hangt het af van het soort vlees dat je gebruikt. Ook de kwaliteit van het vlees speelt een rol. En niet in de laatste plaats, de ervaring van de kok.
Soms heb ik rundvlees dat pas na 4 uur stoven naar mijn zin is. Soms donder ik het, uit pure nijd, ook gewoon weg omdat het niks wil worden.
Maar meestal duurt het niet langer dan 3 1/2 uur. Rendang is hoe dan ook geen gerecht dat je ‘even’ maakt. Overigens, ter geruststelling, je staat niet per se al die tijd in de keuken want voor het grootste gedeelte ben je aan het wachten.
Toen ik nog een kleine slomo was, aten wij bijna elk weekend stoofvlees van rund bij mijn Nederlandse oma in Hengeloooo (ja, draadjesvlees op z’n Hollands). Boy wat was dat smakeloos, en dan die stukken vet… gatver. En om het nog erger te maken, vertelde mijn vader steevast vreselijke kokhals-verhalen wanneer wij vlees met veel vet aten: “In Indië bond ik altijd een touwtje aan stukjes vet want dan kon ik ze na het doorslikken weer naar boven trekken en nog een keertje eten…” Hoe mijn vader kippebotjes at, was al helemaal te gruwelijk voor woorden. Maar, ik dwaal af, niet doen! Oud Indisch spreekwoord zegt: ”Schoenmaker, blijf bij de les.”
Goed, rendang daging sapi dus. De eerste vraag is: “Welk vlees dan?” Het antwoord is niet zo eenvoudig, het kan met sucadelap, riblap, of weet ik veel wat er allemaal voor gebruikt wordt. Ik gebruik deze keer sucadelappen, lekker vers van de slager.
Adviestip voor de beginnende kok:
de bedoeling van het urenlang stoven is dat het (draadjes) vlees uiteindelijk bijna uitelkaar valt. Goed gaar dus maar ook lekker mals.
Gebruik geen vlees dat uit de vriezer komt want tijdens het ontdooien, lekt bijna al het bloed uit het vlees. Zonde.
Je moet ook geen vlees gebruiken dat nog koud is. Vlees op kamertemperatuur laten komen voordat je het gaat verwerken is een must.
Vet kun je het beste laten zitten en pas vlak voor het opdienen wegsnijden – tenzij je vet lekker vindt. Als het vlees eenmaal in de pan ligt, mag je er nooit koud water bijgooien omdat het vlees dan schrikt
(soms, als je heel goed luistert, kun je dat horen: ‘Brrrrrr,’ zegt ‘ie dan.) en geschrokken vlees resulteert veelal in taai vlees.
Goed, het recept:
Vlees:
- ca 500 gram stoofvlees van de slager
de boemboe:
- 5 rode sjalotjes
- 4 teentjes knoflook
- 1/2 theelepel laos
- 1/2 theelepel djahe
- 1 theelepel koenjit
- 1/2 theelepel zout
- 4 blaadjes djeroek poeroet
- beetje versgemalen peper
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- 2 theelepels gula djawa
- 5 geroosterde kemiri’s
- 1 eetlepel sambal oelek
Overige ingrediënten:
- 4 hele kruidnagels
- 2 blaadjes salam
- dikke santen (400ml water met daarin opgelost 160 gram kokosblok)
- 1 spriet sereh
- 2 steranijsjes
- 1 theelepel assem om de blokjes vlees mee in te wrijven
- 5 eetlepels geraspte kokos
Stap 1
Snij het vlees in kleinere stukken of blokjes (wat jij wil) en smeer ze in met 1 theelepel asem (asem is een beetje zurig en zorgt ervoor dat vlees malser wordt). Zet het vlees weg en laat ‘t op kamertemperatuur komen.
Stukken vlees ingewreven met 1 theelepel asem
Stap 2
Maak de santen: breng 400 ml water aan de kook en los daarin een stuk kokoscreme van 150 gram op.
Stap 3
Gooi alles voor de boemboe in de blender en maal ‘t fijn. Daarna nog even in de cobek fijnwrijven/vermengen. Het is, tenzij je een SuperBlender hebt, raadzaam om de blaadjes djeroek poeroet eerst met een mes fijn te snijden.
Stap 4
Verhit 4 eetlepels olie in de wadjan of braadpan en fruit de boemboe gedurende een minuut of 2. Tegelijk met de boemboe gooi je ook de sereh en salam in de pan. Regelmatig omscheppen tijdens het fruiten.
Stap 5
Gooi de santen bij de boemboe in de pan, ook de kruidnagels en steranijsjes, en brengt ‘t al roerend aan de kook. Voeg dan het vlees toe, voorzichtig omscheppen, en laat het vuur nog een minuutje hoog staan. Vervolgens zet je de pan op je favoriete sudderpit, deksel erop en het stoven kan beginnen. Je moet ongeveer elke 20 minuten de hele boel even omscheppen. Na 2 uur stoven moet je even proeven om erachter te komen of je er nog zout bij wil hebben en hoe gaar het vlees inmiddels is.
Rendang net in de pan, en dezelfde rendang na zo’n 2 1/2 uur stoven
Update 17-01-14: dankzij Michel (zie comments) moet ik nog even iets vertellen dat ik echt helemaal vergeten was, nl het toevoegen van geroosterde kokos nadat de rendang zo’n 2 uur heeft liggen sudderen. Schep 4 of 5 eetlepels geraspte kokos (te koop in een zakje) in een schone en droge koekenpan en rooster het op laag vuur. Wel opletten want tegen de tijd dat de pan heet is geworden, gaat het erg rap met het verkleuren van de kokos. Je moet de kokos bijna voortdurend omscheppen en gelijkmatig bruin laten worden. Daarna mik je ’t in de cobek en wrijf je het fijn. Hup, in de pan ermee en door de rendang scheppen. Qua smaak heeft het niet zo’n impact maar het heeft wel een bindend effect en dat is voor veel mensen die worstelen met een te natte rendang mooi meegenomen.
Geroosterde en fijngestampte kokos.
Tegen de tijd dat jij vindt dat het bijna gaar is, kun je het verder laten stoven zonder deksel, dit is het moment dat je, als je dat wil, nog wat overtollig vocht laat verdampen. Vanaf nu moet je bij de pan in de buurt blijven omdat je regelmatig moet omscheppen. Daarmee bevorder je het verdampen en tevens voorkom je dat de rendang aan de bodem gaat koeken (niks zo sneu als verbrande rendang). Let op, voorzichtig omscheppen, je wil niet dat je het vlees kapot schept.
Wat mij betreft is de rendang klaar zodra het vlees in je mond uit elkaar valt. Maar als het in de pan uit elkaar valt is het mislukt. Jammer joh.
Rendang serveer je bij voorkeur in een kommetje met wat vocht meegeschept, dan kan ieder voor zich bepalen of ze dat vocht wel of niet willen – overigens, de meeste smaak zit in het vocht, dus ik zou niet weten waarom iemand dat niet bij het vlees wil hebben.
(Alleen wanneer je foto’s gaat maken, is het aan te bevelen om zoveel mogelijk vocht weg te laten want anders lijkt jouw Overheerlijke Rendang Sapi eerder op Hele Vieze Tai Sapi.)
O, bijna vergeten, roer een beetje ketjap manis door jouw kommetje rendang. Dat is echt vreselijk lekker. Nou ja, dat vind ik.
Het resultaat
Rendang daging sapi geserveerd met sajoer boontjes dan tahu
Dit weekend een kokkie slomo weekend als opmaat voor de kerst. Begonnen met de Javaanse balletjes op vrijdag. The Voice kijken met de kids en Javaanse balletjes op tafel….lekkerrr….(wel op donderdag het gehakt als helemaal klaar gemaakt). Ondertussen vrijdagmiddag/avond de Rendang daging sapi aan het koken….ging mis… Of de sereh of de djeroek poeroet had een “GHB” gehalte van ver boven de +3 dB. Met dit stoofpotje kon je prima de badkamer schoonmaken…ziet er niet uit, maar het ruikt wel lekker 🙂
Op zaterdagmorgen (helaas) het stoofpotje weggekieperd en opnieuw begonnen met het kleinste Sereh stronkje en een heel klein blaadje djeroek poeroet. Ging helemaal goed. Lekker. Zaterdag met het gezinnetje de Rendang gegeten met witte rijst en sajoer boontjes (zonder tempeh) en de “hete” eitjes (ietsje gedowngraded om het voor de kinderen ook spannend te houden). Een absoluut succes! Bordjes helemaal leeg gegeten. Top!
Zaterdag ook de varkenshaas voor de wintersateh in de marinade gezet. Zondag deze in de oven met de kokkie slomo pindasaus als tussendoortje….er was te weinig 🙂
De restjes van Zaterdag opgemaakt met een hele simpele Nasi goring en Zondagavond voor Boer zoekt vrouw waren alle pannen leeg. Geweldig…
Sjoerd, bedankt!
Wat een geweldig leuke food journal, T, alleen wel jammer van de rendang, what went wrong? (Het ligt natuurlijk niet aan de sereh of djeroek poeroet he, dat weten wij allebei wel.)
Overigens moet je (ja, ik weet het, je ‘moet’ helemaal niks) die sate ‘ns een keer proberen met ketjap- i.p.v. pindasaus, maar dat terzijde.
Goed bezig, Tonny!
Tja, what went wrong? Ik weet het echt niet. Het rook naar Sucadevlees gesmoord in citronella reiniger met flink wat Dreft (en dan de Limoen variant..haha.. ). Misschien een braadpan met zeepresten of het deksel met zeep(resten), het was in ieder geval niet goed. Versie 2 ging dus wel goed. Echt lekker.
Die ketjapsaus had ik willen maken, maar ik had geen limoensap in huis (wel Lemon Dreft :-))
Met kerst wordt het een grote drukte voor het fornuis bij mijn schoonfamilie (iedereen staat dan in haar of zijn pannen te roeren) en nou wil ik eigenlijk of de Javaanse balletjes of de Rempah balletjes niet frituren, maar afbakken in de oven op een lage temperatuur. Misschien wikkel ik vooraf zelfs nog wat ontbijtspek om de balletjes met als kers een likje Ketjap Manis als de balletjes bijna gaar zijn. Krijg je Indische MOINK ball’s ipv de originele met Italiaanse kruiden. Hoe lijkt jou dat?
Sjoerd, alvast hele fijne dagen en hou svp deze mooie site nog lang in de lucht.
Groeten,
Tonny
Sonja Bakker.
Hoi Sjoerd,
Geweldige site, leuke recepten. Ik doe hier zo af en toe wat ideeen op, en voeg ze toe aan mijn eigen kookkunsten. Die sereh sprieten bijvoorbeeld, zijn nu ook bij de Jumbo te koop, dus daar liggen er steevast een stelletje van in mijn groentenvak in de koelkast.
Maar ik zie dat je altijd zo’n probleem hebt met rundvlees en dat het zo lang duurt voor het uitelkaar valt, of zacht genoeg om in te slurpen. Dat is heel eenvoudig op te lossen. Rundvlees wordt snel zacht als je een zuur toevoegt aan de maaltijd. Dat mag (rodewijn-/wittewijn-/balsamic-) azijn (met suiker!) zijn, maar ook citroen- of limoensap, jus d’orange, sherry, zure witte wijn of een flinke scheut ketjap manis. Qua hoeveelheid, ongeveer een eetlepel vol is genoeg op 750 gram vlees. maar als het azijn is echt maar een klein scheutje anders smaakt heel je maaltijd zuur. Ook oppassen bij gebruik van kokosmelk, dan kun je het beste eerst goed doorsudderen en na ongeveer een half uur je zuur toevoegen.
Wat betreft het gebruik van een ‘scheutje’, ik moest wel lachen want je klaagt over het missen van de basic info over welke soort rundvlees men moet gebruiken, maar zelf heb je het in een aantal recepten over een scheutje dit, scheut dat, zonder aan te geven hoe groot die scheuten dan wel niet zijn. Er zijn al grote verschillen tussen theelepels, ik heb 5 verschillende maten in mijn la liggen, dus kun je nagaan wat een scheut dan wel niet mag betekenen. 🙂
Nou zit ik eigenlijk nog te wachten op jouw recept van heet (rund)vlees. Kijken of daar ook 6-10 lomboks doorheen gaan.
Jord, vriend, help me out, in welk recept is mijn ‘scheut’ onduidelijk en/of bepalend voor het uiteindelijke resultaat? Please, do tell, dan ga ik het onmiddellijk veranderen.
En om even een misverstand uit de wereld te helpen: ik heb niet ‘altijd zo’n probleem met rundvlees.’ Soms, zeker in Spanje, heb je niet zoveel keus en koop je een waardeloos stuk vlees, jammerpech. Overigens gebruik ik, zoals het een Indo-kok betaamt, assem als malsmaker.
Grrrrrroet van Sjoerd
Ah ja, ik was even de tamarinde vergeten. Daar zit ik me altijd bij af te vragen wat voor theelepel jij gebruikt om al dat vlees mee in te smeren, want die van mij zijn steevast te klein. En dan vraag ik me af of je geen eetlepel bedoelde, want met die hoeveelheid gaat het een stuk makkelijker. (geen geduld…) 🙂
Wat betreft de laatste ‘scheut’ die ik van de week tegenkwam, was dat als ik me niet vergis in https://www.kokkieslomo.nl/indische-kroketjes/ .. ja, twee scheuten. 😉
Assem heeft een zure smaak, als je er teveel van gebruikt, heeft dat een rampzalige invloed op de uiteindelijke smaak van een gerecht.
Ja, hallo, als ik eerst al schrijf ‘beetje bij beetje’ dan moet iemand toch wel knap in de war zijn als ‘scheut’ dan nog niet duidelijk is. Daarbij komt nog dat ‘grote scheut’ of ‘kleine scheut’ niet van belang is voor het resultaat…
Je moet geen huis-, tuin- en keukenlepeltjes gebruiken. Altijd maatlepeltjes, die zijn universeel. (Nou ja, min of meer, maar in ieder geval nauwkeuriger dan zomaar een lepeltje.) Soms heb ik het over ‘een half theekopje ketjap’ of zo, dat is niet bepaald exact, maar uiteindelijk maakt het voor het resultaat niet uit – dan heb je misschien 1 theelepel ketjap meer dan ik, pffff, big deal. Alleen bij specerijen die echt een sterke smaak hebben (kruidnagel bijvoorbeeld) zijn precieze hoeveelheden wel van belang. En dan die vermaledijde sprieten sereh, de ene is de andere niet, maar hee, what can you do? Et cetera, et cetera…
Ja ik weet het, wij maken die maaltijden klaar op gevoel. Maar dan komt er een dag dat je dat recept aan een ander wilt geven en dan heb je daar preciezere maatvoeringen voor nodig dan ‘op het gevoel’. Dus 4 theelepelscheppen sambal oelek, 6 lomboks, een mespuntje laos, 1 zwaar gekneusde sereh spriet.
Ik heb vanavond een schotel klaargemaakt met een kerrie bengala mix van de toko. 1 zo’n bakje op een kilo rundvlees. 4 van mijn 4de maat theelepels sambal brandal er doorheen, kokosmelk en wat andere dingetjes. Heerlijk dik ingekookte saus. Wij vonden het heerlijk. Maar een ander zal het misschien te heet vinden, of niet heet genoeg. Of die wil dat de mix smaak beter tot zijn recht komt, en gooit er twee bakjes doorheen. Of geen bosuitjes. En zeker geen kroepoek erbij.
Dus ik weet van de problemen.
Moet ik ook maar een kookboek van Sonja ernaast pakken, he? :
Sonja?
Hallo Sjoerd,
Met tranen in de ogen van het lachen lees ik je recepten, geweldig. Ik zie bepaalde situaties zo voor me, ben dan ook zeer visueel ingesteld… Ik heb echter een vraag, als ik rendang maak, gebruik ik altijd blikken santen en geen blokken. Het heeft even geduurd dat ik erachter was dat blikken niet zo goed oplossen in water maar dat je beter de inhoud ervan kunt gebruiken. Wat is jouw ervaring met het gebruik van santen uit blik icm rendang?
Ik hoor het wel!
Groeten,
Dennis
Een ervaren kok werpt een blik OP het gerecht en ziet dat het goed is, een haastige kok werpt een blik IN het gerecht en ziet dat het fout is…
Santen gemaakt van een blok kokoscreme wil het liefst terug naar de oorspronkelijke vorm, vast dus. Santen gemaakt van kokosmelk blijft vloeibaar. Maar ik gebruik meestal blokken kokoscreme omdat mijn santen dan in ieder geval niet stiekem kan gaan schiften – kokosmelk wel. En als je die santen van kokoscreme even goed laat doorkoken (in de wadjan) wordt ‘ie na een nachtje in de koelkast ook niet zo massief.
Heb je hier iets aan, Dennis?
Helemaal duidelijk, ik stap over naar de blokken santen en ga het dit weekend direct proberen. Bedankt Sjoerd!
Nu in de pan en het ruikt al heerlijk. Alleen de boemboe trouwens al, dus dat geeft de burger moed. Al mijn andere eerdere pogingen waren het net niet, niets smaakt zoals mijn paps het vroeger maakte. Helaas kan ik hem niet meer vragen dus jij bent mijn laatste hoop 😉
En bedankt, Yvette, nou voel ik stress! (Maar met een goede 2e plaats neem ik ook wel genoegen hoor.)
Wat een ontzettend overheerlijk recept Sjoerd!
Ik maat het normaal uit het Boek van Lonnie, maar was niet helemaal tevreden. Nu dus wel 🙂
Ik veel te veel sajoer lodeh gemaakt de eerste keer, dus moesten we het daags erna nogmaals eten en heb er toen spruiten bij gemaakt die op moesten. Heb je daar nog een idee voor?
Heel fin dat jij je kennis deelt. thumbs up!
Groet,
Michel
Ik ben blij dat je ’t lekker vindt, Michel. (En wie is die Lonnie dan?)
Wil je weten of ik een idee voor spruiten heb? Weggooien!
Lonny Gerungan, uit het boek: De authentiek Indonesische keuken.
Geen fan van spruiten dus, prima.
Ik ga gewoon je andere dingen proberen, die risolles vind ik altijd overheerlijk……dus.
Hoi Sjoerd,
Ik vraag me af in hoeverre het nog geaccepteerd is als ik 4 eetlepels kokos rooster en die toevoeg?
Ga het morgen maken voor komende zondag, heerlijk vooruitzicht
Groet,
Michel
Hai Michel,
Ik doe dat zelf ook, dus wat mij betreft is dat geaccepteerd 😉
(Goed dat je ’t zegt trouwens want ik zie dat ik het niet verteld heb in het recept – dat ga ik gelijk even fixen.)
Alleen gooi ik die geraspte, geroosterde en vervolgens fijngestampte (in de cobek) kokos pas toe nadat de rendang zo’n 2 uur heeft liggen sudderen.
Veel plezier met ’t koken en eten!
Hoi Sjoerd,
U is razend snel, net voor ik de boodschappen wilde gaan doen.
Hartstikke bedankt, ik laat je weten HOE lekker ik het is geworden.
Groet en bedankt,
Michle
🙂
Hoi Sjoerd,
Complimenten voor je website.
Ik wil binnenkort jouw Rendang gaan maken en ik ben mij nu aan het inlezen 🙂 Waar noem jij het Rendang daging sapi ? Wat betekent de toevoeging sapi ?
Groet, Piet
Ha die Piet, leuk dat je even aanschuift.
Daging = vlees. Sapi = rund. Dus ‘daging sapi’ betekent rundvlees.
Grrrroet van Sjoerd
Goud Sjoerd! Dank!
Grts, JC
Nb. Eindresultaat wordt idd wat “nat” , maar smaak is super.
Ha die JC,
Goed te horen dat je ’t lekker vindt, daar word ik blij van.
Grrrrrroet van Sjoerd
P.S. ik eet de rendang nooit op dezelfde dag dat ik het gemaakt heb. De volgende dag is het dan dusdanig ingedikt dat er van eventueel ‘nat’ geen sprake meer is.
Beste Sjoerd géén Slome….
Het recept van jou heeft super uitgepakt en het is erg lekker geworden. Toch nog de balance kunnen vinden met de hoeveelheid van 2,5 kg daging en de kruidenverhouding van de bumbu. Ik zou je kunnen uitnodigen om te komen proeven in Oudewater. Zelf heb ik nooit leren koken op Sul-Sel, Makassar alleen loeihete nasi goreng. De familie was ook erg goed in het maken van cake en taarten.
Selamat malam
Ann
Hoi Ann,
Jij bent gewoon een geweldige kok! En nu je dat weet, ga je misschien wel typische Makassar-gerechten maken… Coto Makassar of zo, stoer toch, kun je opscheppen! Als ’t klaar is.
Grrroet van Sjoerd
P.S. ik ben een verlegen mannetje, ik ga nooit op bezoek o_O
Beste Slomo,
Dit gerecht wil ik morgen maken van 2 kg rundvlees. Is het de bedoeling dat ik de boemboe 4x verdubbel?
Fijne groet,
Ann
Hoi Ann,
het probleem met het verviervoudigen van ingrediënten is dat de onderlinge (smaak-) verhouding zoek raakt. Oorzaak daarvan is dat niet elk ingrediënt excact dezelfde toename van smaak heeft na een verdubbeling, of in dit geval zelfs een verviervoudiging van de oorspronkelijke hoeveelheid.
Bij een gerecht als rendang sapi, met z’n vele ingrediënten met elk hun eigen smaak, is afstemming van gebruikte hoeveelheden nogal van belang. Ik heb het weliswaar nog nooit uitgeprobeerd, maar ik weet zeker dat de smaak niet meer hetzelfde is wanneer je alle hoeveelheden met 4 vermenigvuldigd. Mijn gevoel zegt dat ik dan voornamelijk steranijs en kruidnagel zal proeven.
Het is overigens een vaak voorkomend probleem, dat ‘up-scalen’ van een recept, maar bijna even zo vaak is er niet zomaar een oplossing. Meestal is het een kwestie van uitproberen…
Als ik 2 kilo rendang zou moeten maken (God verhoede het), zou ik 2 batches van 1 kilo maken (per keer dus 1 kg rundvlees in de pan) en dan de hoeveelheden van bijna alle ingrediënten verdubbelen. En voor de overige ingrediënten: 5 blaadjes djeroek poeroet, 7 kemiri’s, 6 kruidnagels en 3 steranijsjes. Maar goed, dat is wat ik zou doen en ik weet niet eens of dat wel een succes zou worden. Ergo, ik zou dat ook moeten uitproberen en hopen dat ik de smaak onderweg nog kan bijsturen indien nodig.
Sorry Ann, ik zou willen dat ik je een kort en helder antwoord zou kunnen geven, maar ja, kan niet.