Het is een mooie dag, de tweede al deze week, tjonge. Met half dichtgeknepen ogen, de zon schijnt precies in mijn gezicht, zit ik met een koptelefoon op achter mijn keyboard te luisteren naar het begin van mijn zoveelste nummer 1-hit. Niet dat mijn nieuwste compositie al helemaal klaar is, sterker nog, ik heb eigenlijk alleen nog maar de intro geschreven, maar ik herken een hit aan z’n eerste tonen. En dit is er eentje. Echt.
Terwijl mijn hoofd meedeint met de geweldige beat (‘Kijk, opa doet headbangen!’) zie ik vanuit mijn ooghoek Lientje aan komen lopen. Ze gaat tegenover mij staan en begint te praten, maar het enige dat ik registreer is dat haar mond beweegt. Even later houdt ‘ie op met bewegen en haar ogen kijken mij nu vragend aan. Ik zet mijn koptelefoon af.
“Sorry, wat zei je?”
“Ik heb zin in iets lekkers.”
“Nou, dan pak je iets.”
“We hebben niks. Ja, chips en zo, maar daar heb ik geen zin in.”
“Loop effe naar de Plus dan.”
“Ik wil niet naar de Plus.”
Wat mij betreft, houdt hier de conversatie op. Ik kan haar niet helpen want ik heb zelf ook geen zin om naar de winkel te gaan. Lientje denkt daar echter geheel anders over: “Kan jij niet even gaan dan?”
‘Krijg nou tieten,’ denk ik, ‘zij heeft trek in iets lekkers en dan wordt ik erop uitgestuurd. Echt niet!’ “Nope,” zeg ik, “gaat niet, mijn voet doet zeer, kan ‘m bijna niet meer bewegen.”
“Ach sukkel, je bent gewoon lui!”
“Helemaal niet,” lieg ik. Ik pak mijn voet en trek een gezicht alsof ik vreselijke pijnen lijd. “Kijk dan mop, hij is helemaal dik…”
Mop buigt zich over mijn keyboard en inspecteert mijn voet.
“Zie niks,” zegt dokter Lien, “je zit gewoon weer smoesjes te verzinnen.”
“Nee echt,” hou ik vol, “kijk, kan bijna niet meer lopen.”
Moeizaam strompel ik wat heen en weer, zachtjes kreunend.
“Ach, je stelt je aan, je hebt helemaal niks.”
Met een langgerekte ‘aaauw’ laat ik mezelf in mijn stoel zakken. Maar het werkt niet, vandaag is ze niet te foppen. Ik heb sterk de indruk dat zelfs wanneer mijn voet los in de hoek van de kamer zou liggen, Lien nog zou zeggen dat ik best even voor haar naar de Plus zou kunnen hinkelen. Ik geef het dan maar op.
“Waar heb je zin in dan?”
“Iets hartigs of zo, iets lekkers.”
“Patat,” stel ik voor, want eigenlijk heb ik ook wel zin in een lekkere snack. En patat kan bezorgd worden…
“Nee. Balletjes!”
“Balletjes?,” herhaal ik, maar ik ben bang dat ik al weet wat ze bedoelt.
“Jaaaaaa,” roept Lien enthousiast, alsof ‘t haar nu pas te binnen schiet, “rempaaaah!”
‘Shit-fuck.’ Dat betekent dat kokkie dingen moet gaan doen in de keuken.
“Frikandelletje ook lekker hoor,” probeer ik nog.
“Nah, geen frikandellen, ik wil balletjes.”
Ik zucht even en peins me suf hoe ik hier onderuit kan komen: “We hebben geen spullen voor rempah, jammer.”
“Wat heb je nodig dan?”
“Nou, ehhh…” En in gedachten zie ik een lijstje:
Ingrediënten
500 gr runder gehakt
1 geklutst ei
1 eetlepel ketjap manis
4 eetlepels panko (broodkruimels in een zakje of doosje) (30 gram)
8 eetlepels gemalen kokos (45 gram)
Boemboe
40 gram gepelde sjalotjes
2 teentjes knoflook
4 kemiri’s
3/4 theelepel zout
2 theelepels ketoembar
1 theelepel djinten
1 theelepel laos
1/4 theelepel sereh
1 theelepel gula djawa
2 theelepels sambal badjak
Dan schiet mij een mogelijke redding te binnen. “Gehakt,” zeg ik, terwijl ik extra mijn best doe om die vaststelling als ‘tjonge-dat-is-balen-zeg’ te laten klinken, “we hebben geen gehakt, zonde joh.”
“Wel!” Een triomfantelijke grijns verschijnt op het gezicht van mijn ooit zo leuke vriendin: “Dat heb ik gisteren gehaald.”
En hup, daar gaat mijn laatste strohalm, want wij weten allebei dat we voor de rest alles in huis hebben. Zuchtend sta ik op, die nummer 1-hit moet nog maar even wachten dan.
***
Rempah dus…
Voor de boemboe: sjalot, knoflook, kemiries, zout, ketoembar, djinten, laos, sereh, gula djawa en sambal badjak (extra heet).
Stap 1
Rooster 4 kemiries in een droge koekenpan gedurende ca 5 minuten, omkeren en dan weer 5 minuten. Ze moeten hier en daar een kleine beetje donker verkleuren en let op, ze mogen niet verbranden dus hou het vuur laag en blijf erbij.
Stap 2, maak de boemboe
Ketoembar, djinten, laos en sereh fijnwrijven/mengen in de cobek. Gooi het vervolgens in de blender samen met de rest voor de boemboe. En we scheppen er ook nog 6 eetlepels water bij want dat blendert makkelijker.
Stap 3
Bak de boemboe in 2 eetlepels olie (op gematigd vuur, de boemboe mag niet wild spetteren), voeg na ongeveer 2 minuten de ketjap toe en bak alles nog een minuut of zo (of net zolang tot de boemboe een beetje droog is – de bedoeling is dat het water in de boemboe verdampt zodat ‘ie min of meer droog wordt). Laat de boemboe vervolgens afkoelen tot koud.
Dit bedoel ik met ‘min of meer droog.’
Stap 4
Meng het geklutste ei door het gehakt en daarna de afgekoelde boemboe. En tot slot hussel je er ook de panko en geraspte kokos door.
Gehakt met daar doorheen het geklutste eitje…
… en nu met de afgekoelde boemboe er doorheen…
…en als laatste met panko en geraspte kokos er doorheen.
Stap 5
Draai balletjes, maak ze kleiner dan een pingpong-balletje, maar wel groter dan de balletjes die je wel ‘ns in de soep vindt. Dek ze af met vershoudfolie en zet ze vervolgens in de koelkast voor een uur of anderhalf.
Note 1: ik zet soms ook wel de kom met gehakt (afgedekt) in de koelkast voor een uurtje en maak er pas dan balletjes van. Die balletjes gaan dan niet meer in de koelkast overigens.
Note 2: mijn favoriete balletjes zijn beduidend kleiner dan een pingpong-bal, maar als ik lui ben maak ik ze zoals op onderstaande foto want dan ben ik sneller klaar met draaien. (Ik maak ca 52 balletjes in klein formaat.)
Elk balletje weegt 28 gram (da’s toeval hoor) alleen de laatste kwam niet verder dan 20 gram.
Stap 6 (nadat het opstijven van de balletjes in de koelkast lang genoeg heeft geduurd)
Haal de balletjes uit de koelkast en duw ze desgewenst een beetje terug in vorm – ze hebben door het liggen een platte onderkant gekregen en dat kun je met listig kneedwerk wel min of meer fixen. Je moet ze echter niet meer draaien want daarmee trek je de binnenkant van de balletjes uit hun verband. Frituur ze vervolgens op 120 graden (natuurlijk niet allemaal tegelijk) en laat ze uitlekken in een vergiet met keukenpapier.
Nota Bene: de olie kun je niet meer gebruiken na het frituren van zo’n 27 balletjes, hou daar rekening mee – ik frituur ze daarom nooit in de friteuse (daar mogen van mij alleen aardappelblokjes in) maar gewoon in wadjan op het fornuis.
Rempah, je blijft ervan eten, ook als je al vol zit.
Adviestip 1:
Maak er een lekker ketjapsausje bij:
100 gram ketjap manis
1 theelepel rijstazijn
1 theelepel gula djawa
1 theelepel sambal badjak
1 theelepel pindakaas (met stukjes noot)
alles in een kommetje, 30 tellen in de magnetron, goed roeren/vermengen en klaar ben je.
Lekker ketjapsausje, zo klaar.
Rempah met ketjap manis sausje.
Adviestip 2: of maak pindasaus (klik op pindasaus voor de link), want rempah is ook erg lekker met pindasaus!
Rempah met pindasaus en gefruite uitjes.
Hoi Sjoerd,
Je recepten zijn echt heerlijk, we hebben er al diverse uitgeprobeerd en iedere keer is het weer een genot.
Ik kom regelmatig kijken of er al een nieuw recept geplaatst is.
Heb je ook ergens een verzoekhoek ? Ik ben op zoek naar een lekker recept voor ketjap kip (penpootjes).
Heb jij een goede tip (ondanks dat je niet van kippenpootjes houdt)?
Hoi Tes, ik ben bang dat ik niet meer aan mijn eigen recepten toekom zodra ik een ‘verzoekhoek’ open.
Een recept voor ayam kecap heb ik wel, maar daar komen geen kippenpoten aan te pas dus niet geschikt voor jou. Ik weet niet hoe ’t met jouw Bahasa Indonesia is gesteld, maar wanneer je op zoek gaat naar ayam kecap (Google) kom je miljoenen (!) recepten tegen. Of je wacht totdat deze Slomo een keertje met een recept komt…
Ik kan je, zo uit mijn hoofd, wel een stukje op weg helpen:
Kippenpoten insmeren met een mengsel van citroen- of limoensap (dat is een kwestie van smaak) en zout, in laten trekken en dan bruin bakken in een laagje olie.
Boemboe maken van ui, knoflook, zout, versgemalen peper, laos, lombok, sereh, en dat een minuut fruiten, dan de kip erbij (zonder de olie waarin ze hebben liggen bakken), ketjap (manis) toevoegen, , beetje water erbij, goed vermengen, deksel op de pan en dan 20 tot 30 minuten zachtjes laten stoven. Af en toe controleren of het niet te droog wordt. Op het laatst giet je er nog een beetje ketjap overheen, even husselen en klaar.
Steranijs (een hele) kun je er ook bijdoen, paprikapoeder ook, en rawit (in 3 stukjes gesneden) voor als je lekker pedis wil.
Zoiets.
Grrrroet van Sjoerd
Hoi Sjoerd,
Bedankt! Die gaan we proberen. Idd recepten genoeg te vinden, maar we hebben laatst een recept van een andere website geprobeerd, en die viel heel erg tegen. Daarom hadden we graag het recept van de enige echte kokkie slomo. En via familie van mijn allerliefste wederhelft kan ik er wel aankomen, maar je weet Indo’s nemen meestal hun tijd voor dingen. Thanks en je staat onder onze favorieten.
Lekkere recepten hoor en ook je verhaaltjes zijn om te smullen 🙂
Thanks, René, ik ben helemaal blij nu.
Verslaafd zijn we hier aan de rempah geraakt! Met Kerst had ik ze als borrelhapje gemaakt. Zoonlief had er zoveel weggewerkt dat hij de kalkoen die als hoofdmaaltijd volgde, gedecideerd weigerde. En bedankt, hè! 😉
Yep, that’s me, spoiling your party.
Graag gedaan hoor 😉
Je had er wel even bij mogen zeggen dat je deze balletjes níet op tafel moet zetten als je met vrienden aan een borrel zit: levensduur schaal balletjes=8:17 minuut. Volgende keer peuzel ik ze lekker zelf op, in mijn eentje, één voor één, genietend. En voor de borrelvisite de volgende keer mik ik wel wat pikantjes, of andere verpakte snacks, in de olie. Kortom, bedankt Sjoerd voor weer een heerlijk, en dankzij jouw uitleg makkelijk te maken, recept !
Dat is het lot van een goeie kok, Peter 😉
Zondag feestje van Boyd, 5 jaar. Dit recept erg leuk, leuk geschreven! Nu bij mijn moeder de cobek halen en ik als een halve moet dit toch wel kunnen maken. Uitslag zal ik bekend maken….. Alleen als ie positief is hihi
Als ’t niet lukt en/of niet lekker is, geef je mij maar de schuld. En als ’t wel lukt, ben jij een goeie kok.
Veel plezier zondag 😉
Leuk geschreven en geweldige recepten. Dankjewel!
My pleasure, JC 🙂
Wauw Sjoerd dat is weer een super recept heerlijk.
Ha ha ha wat schrijf je leuk zeg! Lach hier dubbel…dit komt heel bekend voor…haha een giller. Deze balletjes ga ik dus zeker een keer maken. Jammie!
Ha Sjoerd,
Leuk geschreven Sjoerd, volgens mij heb ik nog nooit rempah balletjes gegeten, ik zal het maar gauw eens proberen. Lijkt me niet zo heel moeilijk toch?
Nog nooit rempah gegeten? Nou, okee, je bent ook nog jong he. Maar dit gerecht is echt een makkie hoor, easy-peasy!
Ziet er heerlijk uit!
Dat ei met gezicht is ook enig 😀