Pindasaus is lekker. Althans, dat is de bedoeling. Ik ben al ik-weet-niet-hoe-vaak spontaan in tranen uitgebarsten nadat ik een bakje ‘pindasaus’ op mijn tafeltje kreeg geserveerd, pindasaus tussen aanhalingstekens omdat het overduidelijk geen behoorlijke pindasaus was maar eerder een slap aftreksel van een stuk of 5 gestampte pinda’s aangelengd met water en veel te veel zout. En toch, ondanks al die geweldige recepten-online, bestaat dat verschijnsel nog steeds. Wat denken die lui dan?! Je haalt het toch niet in je hoofd om nota bene een Indo zo’n triest pindawatertje voor te schotelen? En dan ook nog met stalen smoelwerk “Eet smakelijk, meneer.”
In de supermarkt is het al net zo triest. Een eindeloze rij aan sneue bakjes met kant-en-klaar pindasaus. De ene nog smakelozer dan de andere. En het ergste is, het wordt nog verkocht ook! Okee, klaar nu. Het is alweer over.
Pindasaus dus. Lekkere pindasaus. Dit recept is voor alle beginners, keukenklunzen en waagniethalzen die toch graag een lekkere pindasaus willen maken. Hup, daar gaan we…
Wat hebben wij nodig?
100 gram pindakaas met stukjes noot
1 eetlepel ketjap manis
1 theelepel gula djawa
1/2 theelepel sambal oelek
1 teentje knoflook
1/4 theelepel zout
1/2 theelepel djahe
3 eetlepels gebakken uitjes (te koop bij de toko)
2 eetlepels olie (arachide-olie bijvoorbeeld)
iets meer dan een half theekopje warme melk
Alle ingrediënten, behalve de melk, fijnmalen in de blender. Wadjan op het vuur zetten en warm laten worden. Gas op laag en dan alles uit de blender in de wadjan scheppen (geen olie toevoegen). Gedurende een halve minuut alsmaar omscheppen en dan iets meer dan een half theekopje warme melk toevoegen, gas uitzetten en roeren totdat de melk helemaal vermengd is met de pindabrei.
Note: saus moenie kook nie.
Goed, nu heb je een lekkere pindasaus (proef even of er nog zout bij moet). Vanaf dit moment bepaal je zelf of de saus dunner moet, en zo ja, hoeveel dunner; beetje bij beetje heet water toevoegen en alsmaar blijven roeren totdat jij de saus dik/dun genoeg vindt. Klaar.
Wat je, geheel naar eigen smaak, nog zou kunnen toevoegen aan het lijstje met ingrediënten (maar dat hoeft niet hoor), is een mespuntje kentjoer, en een beetje ketoembar, en een beetje trassi, en een beetje sereh (of citroensap), en wat schaafsel van een blok kokoscreme, of gewoon een beetje meer sambal (jaaaaa!) en misschien ietsje meer ketjap. En misschien, de volgende keer of zo, vervang je de pindakaas door verse pinda’s die je zelf gaat roosteren enzo. Maar, zoals ik al zei, dat hoeft allemaal niet want de saus is al okee. Echt.
Adviestip, ongeacht wanneer je de saus gebruikt, strooi er vooral gebakken uitjes op. Lekker.
Pindasaus, met daaronder verscholen sate pentol ayam.
Ik kan alleen maar zeggen: Ik hou van deze saus!!!!!
Kokkie, ook weer uit het walhalla deze saus, zelf een beetje bijgepield met een beetje trassie en ketoembar, man….
groet
Kees
Dank je wel lieverd!
Beste Sjoerd,
Ik heb net deze pinds saus gemaakt..met alle extra ingredienten behalve de cocos -( kan alsnog toch vanavond?) en het is HEEEEERLIJK!!! Ik moet misschien extra maken want het is te lekker. De sate ayam zit te marineren. lekker eten vanavond dankzij YOU. Hartelijk dank.
Slomo is niet verantwoordelijk voor protesterende weegschalen…
😉
Wanneer ik pindasaus van te voren klaarmaak en dat in de koelkast bewaar in een glazen pot met deksel,
a) hoelang kan ik het dan bewaren
b) hoe warm ik het dan op (au bain marie?)
Ik hou een maximum aan van 5 dagen, het kan misschien wel langer maar ik maak dan toch liever weer nieuwe. Beter kun je kleine porties in de vriezer bewaren, in speciale diepvrieszakjes of bakjes.
Opwarmen doe ik soms in de magnetron, soms in een pannetje:
Voor de magnetron schep ik de saus in een kommetje, vershoudfolie eroverheen, gaatje er in prikken en opwarmen. Het beste doe je dat opwarmen in etappes, elke keer 30 seconden bijvoorbeeld want dan kun je de saus even omscheppen en ook bijtijds zien of er een beetje water bij moet. (Die vershoudfolie er overheen is tegen het uitdrogen – pindasaus droogt erg rap uit in de magnetron en wordt dan lelijk en vies klonterig aan de bovenkant.)
Voor het opwarmen op gas gebruik ik een steelpan (pannekoekenpan) met anti aanbaklaag. Pan op de op 1 na kleinste pit en gas op standje laag – niet weglopen maar er bij blijven staan want je moet regelmatig roeren en soms (als de saus erg dik is) beetje bij beetje wat water toevoegen.
Au bain marie kan, maar is erg omslachtig en voor pindasaus niet nodig.
Ingevroren pindasaus laat ik eerst ontdooien alvorens het op te warmen.
Grrrroet van Sjoerd
Hallo Sjoerd,
Bedankt voor je reactie.
Een cobek staat op het verlanglijstje. Ik las dat die het beste van kalisteen kan zijn.
T.a.v. de blender/hakker nog effies overleggen met mijn vrouw.
Ik probeer de indische keuken wat te ontdekken en kan niet anders zeggen, dan dat me dat bevalt.
Groet,
Harry
In het recept van pindasaus I staat mij de ingrediënten o.m. [3 eetlepels gebakken uitjes (te koop bij de toko)]
Bij de bereiding staat , dat ALLE ingrediënten (behalve de melk) eerst in de blender gaan.
Moeten ook die uitjes in de blender of zijn die bedoeld om later over de pindasaus te strooien.
groet, Harry
Hallo Harry, die gebakken uitjes moeten ook in de blender. Later, wanneer je de pindasaus op bijvoorbeeld sate schept, kun je er (als je wil) nog wat gebakken uitjes overheen strooien.
Grrrroet van Sjoerd.
Ik moest inventief zijn; i.p.v. blender en wadjan een staafmixer en steelpannetje. Pff.
Verder nog toegevoegd kokos, ketoembar, sereh en natuurlijk extra sambal. Zat ook no aan laos te dingen, maar niet gedaan.
Mijn vrouw en ik hebben echt gesmuld. Dit is pindasaus, zoals ie hoort te zijn !!!! Bedankt!!!
Creatief in de keuken, heel goed!
(Heb je pindasaus II al gemaakt trouwens? Die is iets uitgebreider.)
Ha Sjoerd, die lijkt me ook super om te maken! Probleem is, dat ik dan toch echt een blender nodig zal hebben. Gezien de ruimte op mijn aanrecht mag die niet hoger dan 45 cm zijn, hij moet genoeg power hebben om pinda’s te hakken en toch ook min 0,7 liter zijn. Wel een Kenwood hakker CH 250 van 0,5 liter gezien, maar ergens lijkt me dat wat krapjes
Heb jij ideetjes?
groet
Uit bovenstaande foto kun je een paar dingen opmaken:
ik gebruik de Magic Bullet
ik gebruik een cobek
ik drink Amstel
het is een bende op tafel
wij hebben geen airco
maar waar het dus eigenlijk om gaat is dat die magic bullet vrij klein is (half liter blikje Amstel staat ernaast ter vergelijk) en gebruikt kan worden om pinda’s te vermalen. Volledigheidshalve zeg ik er dan wel bij dat de inhoud van een zak pinda’s in 3 porties verdeeld moet worden voor een goed resultaat (motorvermogen is maar 200 watt).
Alternatief is een cobek (onmisbaar, sowieso, voor de Indo-kok m/v) maar veel mensen worden niet echt blij van het vooruitzicht om een zak pinda’s te moeten oeleken.
Nadelen van mijn/een blender zijn a) het onvermogen om specerijen met elkaar te vermengen zoals je met een cobek wel kunt (niet onbelangrijk want het bepaalt uiteindelijk wel de smaak van het gerecht), en b) het onvermogen om slechts 3 kleine sjalotjes en 2 teentjes knoflook fijn te malen (want te weinig massa).
Ergo, aangezien ik uitsluitend Indo food kook, kan ik gerust zonder blender, maar niet zonder cobek. Maar, tenzij je bijna dagelijks boemboe’s maakt, aanschaf van een blender is in jouw geval misschien praktischer – en die Kenwood lijkt mij wel geschikt.
Heb je hier wat aan?
Een heerlijke pindasaus, het is onze nieuwe favoriet, bedankt! Vraagje het zelf roosteren van pinda’s om de pindakaas te vervangen, heb je daar nog een tip voor, zou ik dolgraag eens willen proberen. Alvast bedankt!
Hai Gerry, als je nog even kan wachten: een dezer dagen zet ik een recept online voor satesaus met geroosterde pinda’s.
Grrrroet van Sjoerd.
Verrassend lekker met een eenvoudige bumbu!
Snel, eenvoudig en best lekker. Dat was de bedoeling ja 😉
hier maak je me blij mee!! heb idd al zoveel receppies van pindasaus van het net geplukt maar net elke keer net ff niet dat wat ik wilde, dussss we gaan voor deze:D
Tja Rachel, het blijft natuurlijk een kwestie van smaak. Maar ik moedig je aan om vooral te experimenteren en zo de saus helemaal aan te passen aan jouw smaak (misschien dat jij dan voortaan 2 porties moet maken, eentje voor jezelf en eentje voor de rest…).