Pindasaus uitgebreid

Soms word ik wakker met het waanzinnige idee dat ik per se iets moet doen. Begrijp mij goed, dat is niet omdat ik graag actief ben (ha, that’ll be the day!), maar meer omdat er iemand in mijn hoofd zit te zeuren dat ‘het’ toch echt vandaag moet. Vaak weet ik niet eens wat dat ‘het’ dan precies is, maar die onwetendheid verhindert niet dat ik mij op zulke ochtenden knap opgejaagd voel. Een beproefd meducijn tegen zo’n vage en hinderlijk irritante boodschap vanuit het Hoofdkwartier is omdraaien en weer gaan slapen. Meestal werkt dat goed, maar, jammer genoeg, niet altijd. Vandaag werkt het niet. Ook zinloos op de bank hangen en focusloos van mij af staren, helpt niet – geloof mij, dat heb ik twee uur lang geprobeerd.

Uiteindelijk ben ik maar naar mijn kamertje gegaan en hier zit ik dan, een reseppie te tikken. En nu maar hopen dat dit is wat HQ mij vanochtend duidelijk wilde maken. Dat ‘ie dan niet straks, nadat ik hiermee klaar ben, gewoon doorgaat met zeuren: ‘Hee, Slomo, wat zei ik nou? Je moet wat doen, jongen!’
Dat zou oneerlijk zijn, zeg.

Maar goed, een recept dus. En zoals je al had gezien, een recept voor pindasaus. Lekkere pindasaus.
Overigens, om zeurpieten en betweters voor te zijn, mijn keuze voor Duyvis pinda’s is (inderdaad) arbitrair. Elk merk zou kunnen, maar ja, ik heb nou eenmaal deze in huis.

Duyvis ongezouten
Voor als er een fuif is…. Zak ongezouten pinda’s, 235 gram.

Soms, als ik Lientje zo gek krijg dat ze pinda’s (versgebrand!) van de markt mee wil nemen, gebruik ik geen supermarktpinda’s en hoef ik ze zelf ook niet eerst een beetje te roosteren. Maar dat is dus nu niet het geval.

Wat hebben wij nodig?

Ingrediënten:
1 zak Duyvis ongezouten pinda’s  (235 gram)
1 blikje (400 ml) kokosmelk

35 gram kleingesneden sjalot *
1 teentje knoflook *
halve theelepel ketoembar *
halve theelepel djahe *
iets meer dan een kwart theelepel zout *
2 theelepels sambal trassi *

Alles met een * fijnwrijven in de cobek, dat wordt de boemboe.

4 theelepels ketjap manis
3 theelepels gula djawa
1 spriet sereh (in de knoop leggen en het bolle gedeelte kneuzen)
2 blaadjes djeroek poeroet

ingredienten
Alle ingrediënten klaarzetten voordat je gaat koken is best handig, ’t is alleen wel een takke-eind lopen elke keer van de woonkamer naar de keuken.

Stap 1
Zet een grote anti-aanbak pan op de grootste pit met het vuur op standje laag en laat de pan 3 minuten opwarmen. Gooi de pinda’s in de pan en hou ze gedurende 6 minuten al omscheppend in beweging – niet langer dan 5 tellen op dezelfde plaats laten liggen. Zet daarna het gas uit en mik de pinda’s in een grote, schone pan om ze ietsje af te laten koelen.

Stap 2
Maal de pinda’s fijn in de blender en gooi alles (niet de blender) in een bak, straks gaan we ermee verder.

Stap 3
Verhit 4 theelepels arachide olie in de wadjan en fruit de boemboe, samen met de sereh en djeroek poeroet, gedurende 3 minuten op gematigd vuur. Gooi vervolgens de ketjap manis en gula djawa erbij, goed roeren/vermengen en dan ook de kokosmelk erbij. Breng het langzaam en al roerend aan de kook en zet dan het gas uit. Voeg nu beetje bij beetje, terwijl alsmaar roerend en omscheppend, de fijngemalen pinda’s toe.

Adviestip: vul het lege kokosmelkblikje met wat melk en zet ’t ergens op het aanrecht of zo, straks ga je ’t nodig hebben om de pindasaus wat aan te lengen.

Stap 4
Ongeveer een kwartiertje voordat je de pindasaus nodig hebt, zet je de wadjan, zonder deksel, weer op het vuur.  Breng de saus al roerend aan de kook (pas op dat de saus niet aanbakt) en vervolgens zet je het gas op laag. Voeg nu een beetje melk toe (dat had je al klaargezet in dat lege kokosmelkblikje!) en roer totdat alles goed vermengd is. Dat blijf je alsmaar herhalen totdat jij vindt dat de dikte van de pindasaus okee is.

Note: pindasaus mag NIET waterig zijn! Eerder dik dan dun, dus.

Stap 5
Uiteraard serveer je de pindasaus met gebakken uitjes: of los in een bakje erbij, of je schept wat gebakken uitjes door de saus, zie maar. (Persoonlijk vind ik het lekkerder om wat gebakken uitjes over de saus op mijn sate te sprinkelen want dan blijven ze lekker krokant.)

Adviestip: weliswaar is het geen gezicht, maar soms is het handiger om de pindasaus in een glazen pot (waarvan je het dekseltje nog hebt) te scheppen en die op tafel te zetten i.p.v. een bak of kom. Ik ga niet uitleggen waarom want ik heb geen zin meer om te schrijven. Nou, doeg, en eet smakelijk!

pindasaus op sate babi
Sate babi met een beetje pindasaus (de sate verdrinkt dus niet!) met daarop gebakken uitjes en een paar druppels ketjap manis.

P.S. Na langdurig en hinderlijk aandringen van mijn vriendin heb ik toch maar even zin gemaakt om nog iets te schrijven:
pindasaus in een afgesloten glazen pot blijft langer warm, verkleurt niet, droogt niet uit en is geen voederplaats voor vliegend ongedierte.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

25 comments

  1. Dit is de lekkerste en tevens de enige pindasaus die ik nog maak. Al wat jaartjes, maar wil toch even een berichtje geven 🙂 Dank u!

  2. Hoi Sjoerd,

    Enkele vraagjes, op de foto met ingrediënten zie ik naast de sambal trassi een potje asem staan, die zie ik niet in lijst of recept, is die nodig en wanneer voeg je die dan toe en hoeveel?
    En bij je advies tip heb je het over melk, bedoel je hier gewone melk of kokos melk? en in een van de reacties heb je het over water, wat is het beste om aan te lengen?
    Heb hem trouwens al gemaakt volgens recept en heb daar kokosmelk voor gerbuikt maar bleef wel met meer als een drie kwart blik over, en was heerlijk trouwens.
    en als laatste vraag, ik gebruik zelf graag vloeibare Gula Djawaw, is dat dan gelijk in theelepels als de poedervorm?

    Vriendelijke groet,

    Marc

    • Soms doe ik een kwart theelepel assem bij de boemboe, maar niet altijd. En ik bedoel gewone melk (water mag ook, maar ik geef de voorkeur aan melk).
      Vloeibare gula djawa heb ik nog nooit geproefd, dus ik weet niet hoe zoet dat is – maar je gebruikt slechts 3 theelepels dus hoe groot kan het verschil met droge palmsuiker zijn…

      Grrrroet van Sjoerd

  3. Wat een fantastische saus, thnx. Hoe lang kan je deze saus bewaren voor je het water toevoegd? Wil een grotere hoeveelheid maken en dan pakken wat ik nodig heb.

    Smakelijke groet,
    Herman

    • Hoi Herman, ik heb er geen ervaring mee dus ik kan je geen antwoord geven. Wel weet ik dat veel mensen de saus die ze overhouden (al aangelengd met water dus) in de vriezer mikken. Daar is het dan zo’n 6 maanden houdbaar.
      Heb je hier iets aan? (Vast niet.)

      Grrrrroet van Sjoerd

  4. Hallo Sjoerd,

    Al aardig wat uren heb ik gisteren en vandaag genoten van je recepten etc.
    Ik ga dan ook deze week naar de toko of markt om de kruiden die ik niet meer heb te kopen.
    Heb nu al zin om te gaan koken en eten natuurlijk.
    Fijn dat je alles zo duidelijk uit legt

    Met vriendelijke groetjes,
    Astrid

    • Ik wens je veel plezier en een dikke buik.
      Eh, dat laatste is natuurlijk metaforisch bedoeld; een dikke buik van een lekker maaltje dus. Niet qua overgewicht of zo. Of zwanger.

      😉

  5. Nu heb ik toch een vraag over deze satésaus.
    Als ik op het plaatje kijk, dan zie ik op de bovenste rij: Pinda’s, kokosmelk, sambal trassi, Tamarinde en Ketjap.
    Rij daaronder: sjalot, knoflook, ketoembar, dhahé, en een bakje met bruin poeder?
    Dan zout, sereh en djeruk perut.
    Dus mijn vraag is, Wat is dat bruine poeder????? Is dat een geheim ingrediënt dat niet in het recept staat vermeld???

    • Gula djawa!
      (Maar dat wist je wel.)

      • Hahaha, nu je het zegt zie ik het pas.
        3 theelepels Gula Djawa staat er in het recept.
        Ik heb meestal zo’n pot met vloeibare Gula. (lekker zoet, kan ik de lepel aflikken als ik de juiste hoeveelheid heb toegevoegd 😉 )
        Heb echt 3 keer gezocht in het recept wat dat nou kon zijn…lol
        Maar wel super lekkere Satésaus!! Maar dat had ik al wel eens gezegd en dat wist jij ook al. 🙂
        Keep up the good work Sjoerd! Top recepten!

  6. Kijk nou eindelijk eens iets wat dichter bij recept van mijn vader komt en van me zelf trouwens. Was recept kwijt en helaas kan boekje met recepten van kokkie en baboe niet vinden niet kwijt nog te veel dozen her en der. Meeste recepten is met die (sorry pleuris pindakaas lekker op brood maar voor sate en gado gado niet) Het heeft mij weer geholpen om recept uit die 2 hersencellen te halen er gaat gewoon niks boven eigengemaakte pinda,saus. Ik rooster soms de katjang zelf maar zoals je zelf al zei dat duurt ff. Heb verschillende kook boeken waaronder groot nieuw volledig indisch kookboek uit begin 1971 derde druk van jmj catenius van der meijden uitgegecen door van goor zonen. Daar kon ik de saus niet vinden. Zal deze site ff onthouden mocht ik weer een moment van verstands verbihstering hebben dan kan ik hier ff terug kijken . Bedankt

  7. Wat te doen als je geen vers citroengras kunt bemachtigen…. hoeveel Serehpoeder heb je dan nodig (ja ik weet, vers is beter en lekkerderen oem maar op maar soms lukt dat gewoon niet…)

  8. Heb de afgelopen weken meermalen gesmuld van sateetjes gemaakt volgens je winter-sate babi recept. Kan ik geen genoeg van krijgen! Heb zo’n mini-sateroostertje aangeschaft, en dat roostert als de brandweer.
    Met pindasaus vind ik stiekem toch lekkerder dan met een ketjapsaus, dus komend weekend ga ik deze pindasaus proberen. Ik kijk er nu al naar uit! Groeten Raymond

    • Schattig he, die mini-dingen, ik heb er ook een paar (en ook nog een debiel grote voor meer dan 100 sateetjes, maar ik hoop toch echt dat ik ‘m daarvoor nooit hoef te gebruiken).

      Ik ben verliefd op ketjap manis, dus mijn voorkeur zal altijd uitgaan naar sausjes op basis van ketjap. Maar ik moet zeggen, deze pindasaus vind ik errug lekker – de laatste paar keer dat wij sate gegeten hebben, had ik niet eens een satesausje (van ketjap dus) gemaakt. Nou jaaaa…

      • Jaaa, zijn superdingen. Een aanrader voor wie er nog geen heeft. Kost geen dr*l, kleiner dan een schoenendoos dus neemt nauwelijks plaats in, binnen 10 minuten aan de gang en gááán met die pisang.
        Vanavond sate ajam met pindasaus II, gebakken uitjes, lontong, en schijfjes tomaat met wat zout en peper gegeten. Méér hoeft dat niet te zijn 😉

  9. super sjoerd ik neem je receptje weer mee 😀 het volk hier in huis zijn de kant en klare sausjes zat hahaha

  10. Oh wat goed zeg en wat makkelijk zo! Alleen ben ik in de war. In het recept staat ketjap manis en op de foto zie ik een fles medja staan… Gevalletje slapeloosheid of maakt niet uit als het maar ketjap is??
    En zou je een deel kunnen invriezen denk je?
    Slaap lekker voor vannacht, hopelijk is het weer rustig in je hoofdkwartier!

    • Hoi Lokje, die ‘medja’ is ketjap manis (van Kaki Tiga). En zoete ketjap is een vereiste om deze pindasaus lekker te maken. (Maar dat wist jij al.)

      Grrrroet van Sjoerd

      P.S. Die sukkel van het hoofdkwartier stuurt mij gemiddeld 10x per jaar zo’n irritante boodschap, dus eigenlijk heb ik nog mazzel. Ik ken (veel) mensen die dat een paar keer per week hebben!