New Yong Hai

Het gebeurt niet vaak, maar als wij eten bestellen van de Chinees zijn het altijd dezelfde gerechten: foe yong hai met kip, babi pangang en bami goreng. En elke keer bak ik zelf nog even de bami goreng op, met sambal trassi bai en een beetje ketjap manis. Met de foe yong hai moet ik eerst een minuut of wat kliederen: ik peuter de paddestoelen er altijd uit, die zijn voor Lientje want ik moet ze niet. De dikke stukken prei lusten we allebei niet.

De laatste keer dat wij Chinees aten – een maand of drie geleden – nam ik mij voor om zelf een keer foe yong hai te maken, maar dan Slomo style. Een beetje meer gekruid, en sowieso zonder paddestoelen (en zonder piepende prei). En ik heb mijzelf overtroffen want na een aanloop van slechts 3 maanden is het zover: Slomo is al een week omeletten aan het bakken…

“Hier mop, moet je proeven…”
“Wat is dat?” vraagt ze, loerend naar het bordje met mijn eerste probeersel.
“Proef!”
Lientje neemt een hapje van de dikke, met saus bedekte omelet, kauwt even en ‘slik,’ al weg al.
“Ja, lekker,” zegt ze. “Mag ik nog een hapje?”
“Tuurlijk, maar dan moet je wel proeven he, niet hap-slik-weg doen.”
En daar gaat hapje nr. 2 ook rap de pijp in.
“Nou?” vraag ik.
“Ja, lekker hoor.”
“O, je vindt het dus niks.” Ik kijk er quasi beledigd bij.
“Huh?,” reageert Lientje verbaasd, “ik zei toch lekker?”
“Jij zegt altijd ‘fantastisch’ als je iets nieuws echt lekker vindt, en nu zeg je dat met opzet niet.”
Mopje heeft niet door dat ik haar in de maling aan het nemen ben, mijn gezicht blijft strak in de plooi als ik verder ga met mijn ik-moet-ongesteld-worden-en-ben-een-drama-queen act.
“Je doet de hele dag al anders,” zeg ik en trek een verongelijkt gezicht.
Lien staart mij aan met grote ogen, ze zoekt naar woorden.
Ik doe er nog een schepje bovenop: “Ik voel een afstand, je houdt niet meer van mij he?”
En dan heeft ze het door. “A joh, sukkel!” Ik krijg een stomp en dan grijpt ze naar mijn bordje.
“Hohoho,” zeg ik, “vertel ‘ns, hoe is de saus dan?”
“Lekker,” zegt Lientje, “net als van de Chinees.”
“Shit,” denk ik, dat was nou net niet de bedoeling want ik wil niet kopiëren. Mijn saus moet minder zurig en minder zoet.
Ik pluk de vork uit haar hand en verdwijn richting keuken.
“Hee, waar ga je nou heen?” roept Lientje mij verontwaardigd na. Zij had waarschijnlijk bedacht dat ze het helemaal op mocht proeven. Maar ik antwoord niet, ik snij de bovenste laag van de omelet af en gooi het met de aanklevende saus in de biobak. Het kommetje met de saus kieper ik in de gootsteen, ik maak even een aantekening op mijn recept en schep vervolgens wat saus uit een ander kommetje. Ik loop de kamer weer in.
“Hier mop, moet je proeven…”

En zo gaat het al een week: Slomo bakken, Lientje proeven, sausje wegdonderen, aantekening maken en opnieuw beginnen.
Die kip, of eigenlijk de smaak ervan, had ik al snel voor elkaar, dat was niet echt moeilijk. Maar met die saus ging het iets moeizamer. De rest van de vulling was een makkie: rebung, tauge en bosui. Simpel.

Maar goed, eigenlijk is het aan jullie om te beoordelen of het gelukt is. Dus ik zeg: “Maken, proeven en geef vooral commentaar.”

En dan nu de benodigde ingrediënten voor deze New Yong Hai die eigenlijk New Yong Kai zou moeten heten want met kip:

Hoofdstuk 1, de omelet en vulling:
4 eitjes
2 kipfilets (je hebt straks ca 300 gram plakjes kip nodig en per omelet gebruik je ongeveer 50 gram)
ca 30 gram bamboo shoots (rebung), formaat lange lucifer
ca 10 gram groene stengel van bosui in ringetjes gesneden
ca 30 gram tauge
1 rode lombok

Boemboe:
1 klein sjalotje (gepeld = 20 – 25 gram)
2 teentjes knoflook
halve theelepel ketoembar
iets minder dan een kwart theelepel djinten
kwart theelepel koenjit
kwart theelepel laos
halve theelepel trassi
3 theelepels sambal badjak
kwart theelepel assem (keukentamarinde in een potje)
half blokje kipbouillon
beetje versgemalen peper
iets meer dan de helft van een kwart theelepel kentjoer

Note: met de hoeveelheid kip kun je meer dan 1 omelet maken (minstens 4) en dat geldt in mindere mate ook voor de tauge en rebung. En als je net zo’n grote zak met bosui hebt als ik, kun je daar wel 20 omeletten mee vullen, maar dat terzijde.

Stap 1
Snij ca 300 gram dunne plakjes van de kipfilets en bewaar ze even in een bakje.

dunne plakjes kiep
Dunne plakjes kiep.

Stap 2
Alles voor de boemboe fijnwrijven/fijnmalen in de cobek/blender. Boemboe fruiten in 6 theelepels olie gedurende anderhalve minuten op niet al te hoog vuur: de boemboe mag een klein beetje pruttelen maar zeker niet spetteren. Vervolgens mik je de plakjes kip erbij en dan nog anderhalve minuut bakken (het vuur kan ietsje hoger nu) terwijl je ervoor zorgt dat alle plakjes wit worden. Hup, gas uit, schep alles in een grove zeef en laat ’t uitlekken gedurende 30 tellen. Schud de zeef een beetje opdat het meeste vocht weg kan. De bedoeling is echter dat er nog wel wat boemboe aan de kipjes blijven kleven. Bewaar ze in een bakje, straks gaan we ermee verder.

gebakken kipjes
Het meeste vocht weggezeefd, maar toch nog voldoende boemboe op de plakjes.

Stap 2
Leg de lombok in een bakje en schenk er kokend water op, laat het 3 minuten staan (lombokje moet eigenlijk helemaal kopje onder) en daarna spoel je de lombok af met koud water en snij je ‘m in halve ringetjes. Gooi de bamboo shoots in een zeef en spoel ze met koud water. Uit laten lekken en vervolgens nog droger maken m.b.v. keukenpapier. Snij ca 10 gram ringetjes van het groene blad van de bosui. Maak de tauge schoon (staartjes en zaadlobben eraf) en spoel de tauge met veel en koud water (en was je handen). Leg de tauge die je gaat gebruiken op keukenpapier want het moet zo droog mogelijk worden, de rest van de tauge bewaar je in een bakje met koud water (in de koelkast en met deksel op het bakje).

Stap 3
Pak een maatbeker (of zoiets) en mik de 4 eitjes erin. Evenzo de ringetjes lombok en bosui, bamboe strips, tauge en zo’n 50 gram plakjes kip. Hussel de hele bende een beetje door elkaar en ga verder met stap 4.

Note: Weliswaar heb ik aan het begin van het recept geschreven hoeveel van alles moet, maar eigenlijk moet je dat lekker zelf weten. Je komt er vanzelf wel achter wanneer je teveel van alles hebt want dan mislukt je omelet.

Stap 4
Pak de wadjan, zet ‘m op de grootste pit met gas op standje halfhoog, wacht een minuut en schep er 6 eetlepels (zonnebloem) olie in. Wacht 1 minuut om de olie op temperatuur te laten komen en schenk de eikluts-bende in de wadjan. De buitenste rand van de omelet in wording stolt het snelst en je moet met een vork proberen om telkens een stukje van de rand naar het midden duwen. Het binnenste gedeelte van het ei loopt dan naar de buitenkant en dat kan dan ook stollen. Zorg er ondertussen wel voor dat de kipjes, tauge, rebung, bosui en lombok een beetje verdeeld blijven en dus niet allemaal op een kluitje liggen. Na ongeveer een minuut zet je het gas uit en verplaats je de wadjan naar de op 1 na kleinste pit, gas op standje laag. Klap nu de omelet dubbel (het is mij een raadsel hoe jij dat gaat doen maar ik wens je in ieder geval veel succes), strooi er zout en peper op (naar smaak, maar hou er rekening mee dat je straks ook op de andere kant van de omelet nog zout en peper gaat strooien), doe het deksel op de wadjan en laat het zo 2 tot 3 minuten staan. Daarna keer je de omelet om en laat je ‘m wederom 2 tot 3 minuten staan (met deksel).

Note: die 2 tot 3 minuten is een indicatie, het zal wel duidelijk zijn dat hoe langer je ‘m zachtjes door laat sudderen, hoe harder de omelet wordt. En dat dubbelklappen is natuurlijk niet verplicht.

platte omelet
Ook lekker op brood!

Stap 5
Schep de omelet met de kant die je als laatste hebt gebakken naar boven op een bord of schaal, strooi er wat zout en peper op, giet er wat saus overheen (niet gelijk verzuipen die omelet, gewoon een beetje) en strooi er wat ringetjes bosui op. Hatsikidee, New Yong Hai is klaar! Eet smakelijk.

New Yong Hai
Fan-tas-tisch!

Okee, en dan nu de saus…

Ingrediënten:
25 gram boter
15 – 20 gram kleingesneden sjalot
1 teentje knoflook, fijngesneden
4 eetlepels Chinese bakgember
anderhalve theelepel sambal oelek
1 pak gezeefde tomaten (tomato passata) van 500 gram
1 theelepel djahe
half blokje kipbouillon, verkruimeld
1 eetlepel ketjap manis
2 theelepels rijstazijn
4 theelepels kristalsuiker
Een kommetje met een Maizena-papje: 2 theelepels Maizena vermengd met 2 eetlepels koud water

Chinese bakgember
Chinese bakgember, gekocht bij de toko.

Bereiding:
Fruit de stukjes sjalot in de boter gedurende 1 minuut op niet al te hoog vuur en voeg dan de fijngesneden knoflook toe en ook de sambal oelek en bakgember. Bak alles (nog steeds op gematigd vuur) nog 1 minuut – alsmaar omscheppen die bende – en voeg dan de gezeefde tomaten toe. Goed roeren en dan de djahe erbij. Wederom goed roeren en dan een verkruimeld half blokje kipbouillon erbij. Goed roeren en dan toevoegen:

4 theelepels kristalsuiker
1 eetlepel ketjap manis
2 theelepels rijstazijn

breng alles al roerend aan de kook en mik dan het Maizena-papje erbij (als je dat papje al van tevoren had gemaakt, moet je het in het kommetje nog even losroeren want het klontert nogal snel). Laat de saus nog zachtjes aan de kook gedurende 1 minuut terwijl je alsmaar roert, daarna gas uit, saus overgieten in een bak of kom en klaar ben je.
Makkie!

P.S. De saus blijft in ieder geval nog 3 dagen goed als je ‘m bewaard in een afgesloten bak in de koelkast.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

44 comments

  1. Ronald van Loenen

    Van huis uit eet ik heel lang geregeld Foe Young Hai, erg lekker. Afwisselende sauzen, vaak wat pittige tomatensaus met veel knoflook. Alleen gebruikten wij thuis en ik nu ook, vis in plaats van kip. Voor vegetariërs dan ook geschikt. Op de markt heeft de visboer vaak wat ‘restanten’ prima kabeljauw. Wat goedkoper en zelfde smaak. Lekkere variant, als je van vis houdt.
    Jouw site is voor mij vaak de basis van mijn Indisch koken. Handig, gezellig en lekker.

  2. Carry van zijverden

    Hai!! Net de foe yong hai gemaakt, jammer genoeg geen bak gember in Spanje…. maar was jammie?1 vraag;gebruikte jij medium ei of large?
    Hield angstvallig het gewicht voor vulling ei in de gaten (wilde niet dat het mislukte)… maar voor mij had er wel wat meer in gemogen, maar anyhoe was zalig.
    Groeten Carry

    • Om te beginnen met jouw vorige vraag: kentjoer is verplicht ja, maar nood breekt wet…
      (overigens kocht ik mijn spullen bij een webwinkel toen ik in Spanje woonde)

      Bijna altijd gebruik ik extra grote eieren, maar voor jou geldt dat je gewoon moet maken wat je lekker vindt – koken is experimenteren, zeker als je het al een keertje gemaakt hebt en weet wat de bedoeling (lees: smaak) is.

      Doeg Carry.
      Grrrroet van Sjoerd

      • Carry van zijverden

        Ok, snap dat experimenteren wel..maar je vermeld in je receppie dat als je meer gebruikt voor de vulling je kans hebt dat je omelet mislukt. Vond het al zo maf, (sorry)exact 30 gr.enz. maar snap dat het een indicatie is. Maar vandaag je bami gemaakt, jammie, hier en daar wat aangepast aan mijn smaak. Bedankt voor je antwoord! Grt carry

  3. Carry van zijverden

    Hallo,vraagje, is kentjoer écht belangrijk in dit receppie… woonachtig in spanje en echt onmogelijk te verkrijgen hier!!

  4. Het was als vanouds weer heerlijk. Ik heb alleen de saus niet verdikt met maizena. Saus was al dik genoeg. Heb je site ook op kookgroepen op Facebook genoemd. Zal nu wel druk worden 🙂

  5. Dit gerecht nu twee keer gemaakt en het is een “killer- recept De eerste keer smaakte het minder lekker (beetje muf) maar ik begreep dat je de bamboescheuten goed moet spoelen, wat ik dus niet had gedaan. De tweede keer, scheuten goed gespoeld en nu was het perfect zij het dat de bamboescheuten qua volheid van smaak wat tegenvielen. Ze kwamen al julienne (luciferdikte) gesneden uit het blik. Uit internet verhalen begrijp ik dat de scheuten smaakvoller zijn als je hele stukken bamboe (al of niet uit blik) zelf verwerkt tot julienne. De volgende keer dus proberen “verse” bamboe te verwerken, vers tussen aanhalingstekens omdat het altijd een tijd heeft gelegen in het versschap.
    De baktijd van de omelet speelt een belangrijke rol, ik hou wel van een “fluffy” omelet maar dan moet je de baktijd zo kort mogelijk houden en inderdaad veel olie gebruiken. De saus is perfect, bij de “Chinees” is het vaak een te zwaar gebonden (te) zoete saus die de smaak van de omelet helemaal verdringt.
    Dubbel klappen gaat bij mij het best met twee houten spatels naast elkaar in elke hand één. De bakpan zet ik tegen een andere (zware) pan aan op de naastgelegen gaspit, zodat er niets kan verschuiven als ik de spatels onder de omelet schuif. Ik til de spatels dan op tot de helft van de omelet op de spatels een hoek maakt van 45 graden met de bodem van de pan (zorg ervoor dat “je Lientje” met een gradenboog klaar staat!) en met een “elegant spastische” beweging “werp” ik de ene helft van de omelet op de spatels op de andere helft in de pan.
    Mijn complimenten nog voor deze site met duidelijke aanwijzingen hoe lang de ingrediënten moeten bakken/stoven/fruiten en hoe dik sommige ingrediënten gesneden moeten worden (4,2 mm!).

    • Ik lees ’t al, jij bent hartstikke goed bezig in de keuken Rinus!
      En jouw spatel-truc zou gefilmd moeten worden.
      😉

      Grrrroet van Sjoerd

      • Je hebt een punt. Een film(pje) zegt meer dan duizend woorden. Maar eerst op zoek naar bamboescheuten uit het “vers”-vak. Overigens schijnen nu ook asperges een alternatief te zijn als ik zo doorblader op internet. Voorlopig ben ik dus nog even bezig met experimenteren……..
        Garoet, Rinus.

        • Overigens, de reden dat ik er rebung bij doe, is omdat het een beetje ‘bite’ toevoegt. En de smaak wordt een beetje muffig niet alleen als ’t niet goed wordt gespoeld met veel en koud water, maar ook wanneer teveel rebung wordt gebruikt – al is dat laatste wel erg persoonlijk.

          Mocht je trouwens ooit gaan experimenteren met asperges, dan wil ik dat niet weten hoor Rinus, de tranen staan nu al in mijn ogen…
          (en niet van het lachen).

          • Bedankt voor de uitleg over de bite van rebung.
            En verder: Wees gerust Sjoerd, ik zal dit – bij jou tranentrekkend – experiment met de asperges in een achteraf kookhutje, verstoken van Internet en camera’s, uitvoeren. Bovendien gaat mijn aandacht nu even uit naar de Indische kroketjes.
            Groet, Rinus.

          • Ik zou nog een filmpje maken van de spateltruc maar dat is niet gelukt, wel een foto (acheraf). De pan links vul ik met water als tegengewicht om het schuiven van de koekenpan tegen te gaan als je met de spatels aan de slag gaat. De omelet zelf – die gaat ook nog in de koekenpan schuiven – kun je tegenhouden met de pollepel links. De spatels één voor één onder de omelet schuiven (met pollepel links tegenhouden) en als ze ver genoeg onder de omelet zijn, beide met rechterhand vastpakken en dan de helft van de omelet omkiepen terwijl je de omelet met de pollepel op zijn plaats houdt. Geëxperimenteerd met 150 gram kip maar dan verbrokkelt de omelet bij het omklappen (100 kan net). De asperges durf ik niet te doen: “Its Sjoerds party en I don’t want him to cry to”, (Lesley Gore).
            Groet, Rinus.

          • Geweldig, Rinus!

            🙂

  6. Dat ziet er weer veelbelovend uit en ik ga het zeker maken! Je Bamirecept is ook goedgekeurd door de heer des huizes en die is héél kritisch 🙂

  7. Vandaag vroeg mijn man mij wat we zouden eten vanavond (mijn man kookt meestal). Ik kon niets bedenken en zei: ‘Ik loop mijn favoriete kooksites even af ter inspiratie”. Daar kwam ik jouw recept van New Yong Hai tegen. Had ik direct zin in. Mijn echtgenoot heeft het vandaag gemaakt: HEERLIJK!
    Hij heeft wel een paar dingen aangepast: iets minder olie om de omelet in te bakken; vers geraspte gemberwortel gebruikt i.p.v. bakgember (dat laatste lust ik namelijk niet) en hij heeft de maizena achterwege gelaten. Het was niet nodig om de saus te binden. Het geheel was verrukkelijk. Gaan we gauw weer maken.

  8. Afgezien van “even bij moeders echte Nasi Goreng eten” mis ik hier de fu yong hai van nederlandse afhaalchinees toch ook wel aardig. Wat een goed plan dat je dit hebt nagemaakt – als de temperature hier weer een beetje onder 30 graden zijn ga ik het proberen. alvast bedankt!

  9. Ha! Komt als geroepen. Heb ook al wat recepten geprobeerd met best redelijk goed resultaat, maar nog niet helemaal 100% naar wens. Ik probeer graag jouw versie uit. Bedankt!

    • Wij zijn benieuwd, Raymond…

      • Ik ook, Sjoerd. Staat voor hedenavond op het menu!
        Valt me trouwens op dat dit recept bij mij niet -zoals gewoonlijk wel het geval is bij nieuwe recepten?- bovenaan de ‘hoofdpagina’ https://www.kokkieslomo.nl/category/kokkies-recepten/ verschijnt. Ik meld het even; misschien is er iets niet helemaal goed gegaan.

      • Was jammer genoeg geen ‘instant classic’ hier. Hoewel de omelet technisch gezien de mooiste foe yong hai omelet werd die ik ooit heb gemaakt (mooi fluffy!), smaakte hij wat muffig. Misschien de bamboescheuten of de taugé; vanavond eens checken.
        Bakgember was hier niet te krijgen, dus ik heb m’n toevlucht genomen tot gembersiroop als substituut. Of het verschil heel groot is, weet ik niet. De saus viel naar mijn smaak wel wat teveel uit naar tomaat; te weinig zoet – zuur. Vermoedelijk zoek ik teveel naar de bekende smaak van de Chinees (en die wilde je juist niet….).
        Nog genoeg kip voor 2 omeletten, dus vanavond een nieuwe poging!

        • Ik heb 3 flesjes Chin. gembersiroop en een potje Chin. bakgember en ze smaken allemaal anders (degene met gemberaroma als bestanddeel vind ik het minst lekker trouwens).

          Rebung kan soms erg muf uit de hoek (blik) komen, vandaar dat spoelen met koud water. (Ik ruik het al zodra ik een blikje openmaak.)

          Overigens, het is natuurlijk ook heel goed mogelijk dat jij deze variant gewoon niet lekker vindt. Kassian.

          Grrrroet van Sjoerd.

          • Deze avond de tweede ronde beleefd. Toevallig in de buurt van een toko verzeild geraakt, en een potje Chinese bakgember op de kop getikt (ook Ambition, maar etiket ziet er iets anders uit). Drie eetlepels even in een steelpannetje laten pruttelen, restant van de saus van gisteren bijgevoegd en het geheel naar de kook gebracht. Rebung en taugé opnieuw uitvoerig gebadderd en gespoeld.
            Het contrast met gisteren kon nauwelijks groter zijn. Omelet en saus waren heerlijk. Lekker gesmuld.
            De saus was zo natuurlijk wel een slagje zoeter dan beoogd, met een dosis gembersiroop én bakgember. Maar vond ik lekker zo. En de kip en saus hebben een nachtje kunnen ‘rijpen’ in de koelkast, wat ook meestal de smaak bevordert. Hoe dan ook: was helemaal goed zo 🙂

          • Eind goed, al goed (of zoiets). Iedereen blij!

  10. Ziet er weer heerlijk uit. Mijn moetikooknogeensmaken-lijstje wordt steeds langer.
    Trouwens, ik heb op Facebook een link geplaatst naar jouw website. Ik vind dat iedereen moet/mag kunnen genieten van jouw recepten !