Eigenlijk moet ik schrijven: nasi goreng kornet. Maar ja, wij noemen het nou eenmaal nasi kornet. En kornet is dan de vernederlandste uitspraak van ‘corned’ als in corned beef. Om misverstanden te voorkomen: ik bedoel dus niet het blaasinstrument.
Goed, kornet dus. ‘Wil je kornet? Lekker joh!’ Gebakken rijst met corned beef, echt zooooo lekker. En heel binnenkort ook in jouw keuken te verkrijgen, let op…
…om te beginnen, wat heb je nodig:
- 2 kopjes pandan rijst
- 1 blikje corned beef (of een dikke plak corned beef van ca. 350 gram)
- ca 75 gram klein gesneden spekjes (niet die van Jamin he!)
- 1 theelepel djahe *
- 1 ui *
- 3 teentjes knoflook *
- 2 theelepels sambal badjak *
- 1 theepel trassie *
- ongeveer een halve theelepel versgemalen peper *
- 2 theelepels gula djawa
- 1 prei
- 1 eetlepel fijngesneden selderij
- 2 eetlepels ketchup
- 1 eetlepel ketjap manis (zoet)
- 1 eetlepel ketjap asin (zout)
- 1 eetlepel maggi
- 2 eitjes
alle ingrediënten met een * fijnmalen in de cobek – dat wordt de boemboe.
Pandan rijst. Ik koop ‘m in de toko (pandan rijst uit Thailand!), maar een beetje supermarkt heeft ‘t ook. Er zijn verschillende manieren om rijst te maken, eh, ik bedoel te bereiden. De traditionele manier is koken en stomen. De kokkie slomo manier is een rijststomer gebruiken die in de magnetron gaat. Echt zoveel makkelijker. Zo’n rijststomer (plastic) kost bijna niets en neemt ook geen plek in op mijn fornuis waar het altijd dringen is met de wadjan en andere pannen.
We gaan er even voor het gemak van uit dat je, na dit gelezen te hebben, als een jekko heen en weer naar de winkel bent gerend om zo’n handige magnetron stomer te kopen. Spoel ‘m eerst even om (God mag weten wie er allemaal aan hebben gezeten!) en gooi er dan 2 kopjes pandan rijst in (nee, de rijst die ik koop hoeft niet eerst gewassen te worden) en vervolgens 3 kopjes kokend water. Roer de rijst even om met een vork om de klonten los te maken, deksel er op (ventilatieschuifje op standje open) en zet de stomer dan in de magnetron (850watt) gedurende 12 minuten. Laat de rijststomer na de ‘ping’ nog even een minuutje in de magnetron staan en haal ‘m er dan uit. Deksel er afhalen (pas op, stoom is au) en met een vork schep je voorzichtig de rijst in een vergiet, daar moet de rijst verder afkoelen. Als de rijst ietwat geklonterd is, moet je dat met de vork even fixen. Voordat je de rijst kunt gebruiken met ‘ie echt helemaal koud zijn – zelf maak ik meestal de rijst een dag van tevoren, maar dat hoeft niet per se hoor, ‘s ochtends kan ook. Enfin, belangrijkste is dat de rijst koud is.
Nog even over trassie: dat kun je in poedervorm kopen, maar ook in plakjes bij de toko en dat is aan te raden. Als je dan een klein stukje van dat plakje afsnijdt, moet je het nog even verder fijnsnijden, dan wordt het ook poeder. (En dat is nodig omdat je anders niet kunt weten hoeveel 1 theelepeltje trassie is… ha!)
En nu aan het werk.
Ui en knoflook fijnsnijden en dan samen met de trassie, peper, sambal badjak en djahe in de cobek (vijzel) fijnwrijven tot een papje. Daarna snij je de spekjes nog iets kleiner en als je dan toch lekker bezig bent, snij de corned beef, prei en selderij dan ook maar even: de corned beef in stukken (hoeft niet netjes hoor, het wordt later toch geprakt), de prei in dunne, halve ringen en de selderij heel fijn.
Goed, alles wat gesneden moet worden is nu dus klaar. Hup, wadjan (wok, wat jij wil) op het vuur, heet laten worden, een scheutje olie (3 eetlepels of zo) erin en vervolgens mik je er eerst de spekjes in. Even een beetje bakken dan de boemboe erbij. Die bende moet je ongeveer 1 minuut fruiten. (Let er op dat het vuur niet te hoog staat want de boemboe mag niet verbranden.) Daarna de corned beef erbij en net zolang prakken totdat alles een egale brei is en dan de maggi, gula djawa, ketchup en ketjap erbij gooien. Goed omscheppen totdat alles goed vermengd is en dan schep je alles op een bord. Wadjan afwassen met heet water, schoonwrijven met keukenpapier, beetje olie erin en weer op een laag vuurtje zetten.
Gooi 2 eitjes (de inhoud dan he, niet de hele eitjes) in een grote bak en kluts ze helemaal gek, rijst er in kieperen, goed omscheppen (ik wil dat elk rijstkorreltje geel is), vuur onder de wok omhoog en dan de rijst toevoegen, evenals de prei en selderij. En nu minstens een 10 minuten alsmaar omscheppen die handel en wisselend doe je het vuur van half hoog naar laag – de rijst moet gebakken worden, maar het mag niet aanbranden. O, o, o, wat ruikt dat al lekker zeg. Zodra de rijst niet meer aan je spatel/sutil of wat je dan ook gebruikt om die rijst mee om te scheppen, kleeft en droogkorrelig is, kun je boemboe-corned beef-mix erbij doen. Ook nu weer alsmaar omscheppen, minstens 10 minuten. Zolang het aan je spatel blijft kleven is het nog niet klaar. Uiteindelijk moeten de korrels van de nasi kornet zo van je spatel afvallen, dan is het goed. Vuur uit en nu lekker eten!
Nasi kornet op een bord scheppen, beetje plat maken, naar smaak sambal oelek toevoegen, en dan bedekken met een nog zacht gebakken ei met zout en peper. Boy, wat is dat lekker!
Lekker met zilveruitjes, net als vroeger…
Hoi Kokkie,
Hoeveel gram is bij jou een kopje rijst? Een koffiekopje lijkt zo weinig en een theemok best wel veel alhoewel dat ongeveer 400 gram is (en dus voor 4 personen).
groetjes
Ha die Conny,
bij mij is een kopje rijst 225 gram.
Grrrrroet van Sjoerd
Zo!! Lekker, zeg!! Zojuist een wok vol heerlijk geurende nasi kornet. En van dat therapeutisch omscheppen ben ik nu helemaal Zen….grinnik…. Dankjewel weer voor je smakelijke recept!
Heb net je recept gemaakt maar geen maggie toegevoegd (dat doen alleen Duitsers, die eten overal maggie bij) maar daarvoor in de plaats (zoute)sojasaus. Smaakt heerlijk met sambal Djeruk!
Groet, John.
Duitsers, en ik dus.
Eindelijk een nasi (goreng) die ook de ”niet sambal bai ”familieleden heerlijk vinden! Wat ben ik blij met deze site. Dankjewel voor alle moeite die je neemt om alles zo goed uit te leggen.en op foto’s te tonen.
En ik ben blij met lezers zoals jij!
🙂
Vandaag deze nasi gemaakt. En in alle eerlijkheid, wij vonden ‘m niet zo lekker. Zeker niet in vergelijking met de nasi djawa (echt een topper). Kwestie van smaak uiteraard.
Ik had er pindasaus 2 bij gemaakt. En m’n tafelgenoten waren eensgezind van mening dat pindasaus 1 lekkerder is. Ik denk dat ik de pinda’s eigenlijk niet fijn genoeg gemalen had.
Heb je hier wat aan? Nee, allemaal een kwestie van smaak. Maar ik moest het even kwijt.
Op naar een volgend recept van Kokkie Slomo!
En hiervan was de helft al op.
Ik moest er ff een foto van nemen!
Leuk, een foto!
Ga zo door, Peter.
Dit was echt lekker! Helaas was mijn eerste poging om een rijststomer in de magnetron te zetten mislukt. Ik kan die hele deksel niet meer vinden. Ik had een verkeerd knopje ingedrukt.
Maar ik moet zeggen, alles wat jij op de site vertelde is waar.
Het smaakte heerlijk!!
Wat een g(r)iller!
Gisteren voor het eerst gemaakt. Was heerlijk!! Een aanrader en een blijvertje!! 🙂
Zo mag ik ’t horen!
🙂
Ga deze van de week ook eens proberen. Mijn moeder maakte vroeger ook altijd een heerlijk droge nasi goreng met “kornet”. Hoop dat het gaat lukken zonder wokbrander om hem mooi droog te krijgen …… Keramisch is alleen maar makkelijk om schoon te maken :p
Nou, ik kan je geruststellen (of zoiets) want je hebt niet per se een wokbrander nodig hoor. Ik kook op gas maar mijn kornet wordt zo droog dat ik ‘m niet meer met stokjes kan eten (ja, korrel voor korrel).
Een wokbrander is bijzonder nuttig als je veel nasi in 1 keer wil bakken, maar wat mij betreft is ‘ie niet onmisbaar. Daarentegen is een goede wadjan (wok) wel onmisbaar, maar dat is weer een ander verhaal.
Grrrroet van Sjoerd
Ik merk dat van restjes rijst die in de vriezer zijn geweest na ontdooien de korrels heel mooi droog zijn. Deze tactiek ook maar gebruiken voor de “nasi kornet”. Begin ik in ieder geval niet met zo’n kleffe hap 😉
Maar ….. misschien gebruik ik ook de verkeerde rijst, zilvervliesrijst komt wel mooi droog uit de rijstkoker. Pandan blijft een plakkerige bende.
Nee, nee, nee, Ronald! Dja-ma-non! Geen zilvervliesrijst, please, don’t. :-O
2 volle theekopjes pandanrijst in een plastic rijststomer speciaal voor de magnetron, 3 volle theekopjes kokend water erbij, even de klonten stukduwen met een lepel, deksel op de rijststomer, 12 minuten in de magnetron, 1 minuutje laten staan en dan de rijst in een vergiet scheppen en een kwartiertje laten staan. Daarna even omscheppen en vervolgens met een deksel op het vergiet helemaal laten afkoelen.
Kan. Niet. Mislukken.
En jouw nasi goreng wordt geweldig (zeker qua smaak). Trust me.
Take it easy, Sjoerd 😉
De zilvervliesrijst was als voorbeeld dat die wel mooi droog wordt in de rijstkoker.
Liever kleffe nasi goreng met pandan, dan droge nasi goreng met zilvervliesrijst 🙂
Niet meer zulke dingen schrijven he Ronald, ik sodemieterde spontaan van mijn luxe bureaustoel toen ik ‘zilvervliesrijst’ las.
Niet echt super-droog kunnen krijgen, maar wel heerlijk !!
Hoei, wat lekker. Voor ’t eerst gemaakt, en het zal de laatste keer wel niet zijn. Kreeg ‘m niet zo droog dat de losse korrels van de bakspaan vielen, maar het smaakte er wel om. Net het overblijfsel gegeten met wat roergebakken groente, en o wat zag dat er mooi uit op m’n bordje…. bedankt voor dit recept en voor deze site; een openbaring! Ben helemaal op de indische en chinese toer; al weken geen aardappel meer gegeten 😉
Leuk, Raymond, dat jij zo enthousiast bent. Ik word er helemaal blij van!
😀