Eigenlijk moet ik schrijven: nasi goreng kornet. Maar ja, wij noemen het nou eenmaal nasi kornet. En kornet is dan de vernederlandste uitspraak van ‘corned’ als in corned beef. Om misverstanden te voorkomen: ik bedoel dus niet het blaasinstrument.
Goed, kornet dus. ‘Wil je kornet? Lekker joh!’ Gebakken rijst met corned beef, echt zooooo lekker. En heel binnenkort ook in jouw keuken te verkrijgen, let op…
…om te beginnen, wat heb je nodig:
- 2 kopjes pandan rijst
- 1 blikje corned beef (of een dikke plak corned beef van ca. 350 gram)
- ca 75 gram klein gesneden spekjes (niet die van Jamin he!)
- 1 theelepel djahe *
- 1 ui *
- 3 teentjes knoflook *
- 2 theelepels sambal badjak *
- 1 theepel trassie *
- ongeveer een halve theelepel versgemalen peper *
- 2 theelepels gula djawa
- 1 prei
- 1 eetlepel fijngesneden selderij
- 2 eetlepels ketchup
- 1 eetlepel ketjap manis (zoet)
- 1 eetlepel ketjap asin (zout)
- 1 eetlepel maggi
- 2 eitjes
alle ingrediënten met een * fijnmalen in de cobek – dat wordt de boemboe.
Pandan rijst. Ik koop ‘m in de toko (pandan rijst uit Thailand!), maar een beetje supermarkt heeft ‘t ook. Er zijn verschillende manieren om rijst te maken, eh, ik bedoel te bereiden. De traditionele manier is koken en stomen. De kokkie slomo manier is een rijststomer gebruiken die in de magnetron gaat. Echt zoveel makkelijker. Zo’n rijststomer (plastic) kost bijna niets en neemt ook geen plek in op mijn fornuis waar het altijd dringen is met de wadjan en andere pannen.
We gaan er even voor het gemak van uit dat je, na dit gelezen te hebben, als een jekko heen en weer naar de winkel bent gerend om zo’n handige magnetron stomer te kopen. Spoel ‘m eerst even om (God mag weten wie er allemaal aan hebben gezeten!) en gooi er dan 2 kopjes pandan rijst in (nee, de rijst die ik koop hoeft niet eerst gewassen te worden) en vervolgens 3 kopjes kokend water. Roer de rijst even om met een vork om de klonten los te maken, deksel er op (ventilatieschuifje op standje open) en zet de stomer dan in de magnetron (850watt) gedurende 12 minuten. Laat de rijststomer na de ‘ping’ nog even een minuutje in de magnetron staan en haal ‘m er dan uit. Deksel er afhalen (pas op, stoom is au) en met een vork schep je voorzichtig de rijst in een vergiet, daar moet de rijst verder afkoelen. Als de rijst ietwat geklonterd is, moet je dat met de vork even fixen. Voordat je de rijst kunt gebruiken met ‘ie echt helemaal koud zijn – zelf maak ik meestal de rijst een dag van tevoren, maar dat hoeft niet per se hoor, ‘s ochtends kan ook. Enfin, belangrijkste is dat de rijst koud is.
Nog even over trassie: dat kun je in poedervorm kopen, maar ook in plakjes bij de toko en dat is aan te raden. Als je dan een klein stukje van dat plakje afsnijdt, moet je het nog even verder fijnsnijden, dan wordt het ook poeder. (En dat is nodig omdat je anders niet kunt weten hoeveel 1 theelepeltje trassie is… ha!)
En nu aan het werk.
Ui en knoflook fijnsnijden en dan samen met de trassie, peper, sambal badjak en djahe in de cobek (vijzel) fijnwrijven tot een papje. Daarna snij je de spekjes nog iets kleiner en als je dan toch lekker bezig bent, snij de corned beef, prei en selderij dan ook maar even: de corned beef in stukken (hoeft niet netjes hoor, het wordt later toch geprakt), de prei in dunne, halve ringen en de selderij heel fijn.
Goed, alles wat gesneden moet worden is nu dus klaar. Hup, wadjan (wok, wat jij wil) op het vuur, heet laten worden, een scheutje olie (3 eetlepels of zo) erin en vervolgens mik je er eerst de spekjes in. Even een beetje bakken dan de boemboe erbij. Die bende moet je ongeveer 1 minuut fruiten. (Let er op dat het vuur niet te hoog staat want de boemboe mag niet verbranden.) Daarna de corned beef erbij en net zolang prakken totdat alles een egale brei is en dan de maggi, gula djawa, ketchup en ketjap erbij gooien. Goed omscheppen totdat alles goed vermengd is en dan schep je alles op een bord. Wadjan afwassen met heet water, schoonwrijven met keukenpapier, beetje olie erin en weer op een laag vuurtje zetten.
Gooi 2 eitjes (de inhoud dan he, niet de hele eitjes) in een grote bak en kluts ze helemaal gek, rijst er in kieperen, goed omscheppen (ik wil dat elk rijstkorreltje geel is), vuur onder de wok omhoog en dan de rijst toevoegen, evenals de prei en selderij. En nu minstens een 10 minuten alsmaar omscheppen die handel en wisselend doe je het vuur van half hoog naar laag – de rijst moet gebakken worden, maar het mag niet aanbranden. O, o, o, wat ruikt dat al lekker zeg. Zodra de rijst niet meer aan je spatel/sutil of wat je dan ook gebruikt om die rijst mee om te scheppen, kleeft en droogkorrelig is, kun je boemboe-corned beef-mix erbij doen. Ook nu weer alsmaar omscheppen, minstens 10 minuten. Zolang het aan je spatel blijft kleven is het nog niet klaar. Uiteindelijk moeten de korrels van de nasi kornet zo van je spatel afvallen, dan is het goed. Vuur uit en nu lekker eten!
Nasi kornet op een bord scheppen, beetje plat maken, naar smaak sambal oelek toevoegen, en dan bedekken met een nog zacht gebakken ei met zout en peper. Boy, wat is dat lekker!
Lekker met zilveruitjes, net als vroeger…
Sjoerd, de Nasi Kornet was heerlijk!!!
Helaas heb ik Indisch koken niet van mijn Indische moeder geleerd omdat ik daar vroeger geen interesse in had. Ze zei altijd tegen me als ze Indisch aan het koken was, kijk nou goed mee want jij moet later de recepten weer doorgeven aan jouw kinderen. Ik was eigenwijs… nu leeft ze helaas niet meer. Gelukkig heb ik jouw website gevonden. Heel blij mee, SMILE
Hoi Virginia,
dat is een van de redenen waarom ik begonnen met deze site, om jou te helpen (en geloof mij, jij bent met velen).
😉
Oh ja en zo’n magnetron rijstkoker heb ik ook al een tijdje en is fantastisch. Ik doe hem aan iedereen cadeau!
Maar dan zit je zelf dus zonder.
Nee natuurrrluk niet!
Lekker recept en erg leuk geschreven!
Dit weekend gemaakt en weer gesmuld…..en wat een uitkomst die plastic rijststomer…kost bijna niks en zo makkelijk…echt een aanwinst….kun je hier ook ketanrijst in klaarmaken….wil lempers maken….
Hoi 10-ukke, je kunt er ketan rijst in stomen ja, maar bij de voorbereiding voor lempers gebruik ik de metalen rijststomer omdat ik dan makkelijker kan zien, proeven en ruiken wat er gebeurt.
Veel plezier met de lempers!
10-ukke hahahaaaaaa die variant kon ik nog niet hahahaaaa
Morgen met gierende banden naar de Toko….wil ook zo’n rijstkook/stomer…dank voor de tip
Bedankt Sjoerd, heb ‘toevallig’ elke keer eters als ik je kornet maak….
Wacht maar tot ze er achter komen dat je ook rendang daging sapi maakt…, dan komen ze bij je wonen.
Superrr!!!! Na mijn oma nooit meer over nasi kornet gehoord! En tevens erg bedankt voor je rijststomer tip. Blij mee!
Lekker S, dit recept ga ik donderdag maken…..kijk ernaar uit!!
Salam…
Ik ben benieuwd of je ‘t lekker vin… eh, nee, dat moet ik anders zeggen: ik ben benieuwd hoe lekker je ‘t vindt 😉
Zoute vis dat is helemaal niet te harden.
Petehbonen mmmmmmmmmmmmmmm heerlijk
Soms bewaar ik PTT-bonen even in de koelkast, maar elke keer dat ik de deur opendoe om melk of zo te pakken heb ik het idee dat er ergens een dood beest ligt…
ohw lekkkkah zeg.. zo maakt mijn tante het ook altijd met kornet, ik kan hem niet lekker maken, maar ga zeker je recept een keer proberen.
hahah trassi ruikt echt lekker, ik heb ooit iedereen uit het studentenhuis weg gejaagd door het maken van nasi goreng met trassi, dag daarna aten ze het wel.. pfff ruikt gewoon naar goed eten 🙂 )
peteh bonen, die zijn pas erg.