Kwee mangkok

Kwee mangkok, of kue mangkok, is een zoete, Indische snack die het ook erg goed doet als toetje na een paar hete (lees: pedis) gerechten.
En dan het liefst met koffie.
(En een sigaret.)

Wellicht ken je ze al, maar wellicht ook niet. Misschien heb je ze alleen ergens zien staan – op de Pasar Malam of zo – en heb je je sindsdien afgevraagd hoe die kleurrijke, ontplofte cakejes in hemelsnaam heten. ‘Jan, kijk dan, wat zijn dát voor ‘n dingen?!’

Is het moeilijk om ze te maken?  Ingewikkeld, veel werk enzo?
Aah welnee joh: “Wees niet Bangkok, ‘t is maar kwee mangkok!”

Dit recept is vrij eenvoudig, een kind-kan-de-was-doen recept; ik gebruik geen tape singkong en evenmin tepung beras. Neemt niet weg dat mijn kwees echt wel lekker zijn hoor. Al zeg ik het zelf.

Tot slot: je hebt, om kwee mangkok te kunnen maken, een rijststoompan en vormpjes (cups) nodig. Zo’n stoompan kun je overal wel kopen maar die cups zijn wat moeilijker te vinden. Kom, ik help je:

http://shop.waroeng.nl/bak-kookgerei/bakvorm-kue-mangkok-set-6

Nou, hup, de keuken in. O, wacht, misschien eerst even naar de winkel…


Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 10 gram baking powder
  • 30 gram geraspte kokos (kant en klaar te koop)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1/2 theelepeltje zout
  • 40 gram kokoscreme (van een blok kokoscreme, bijna overal te koop)
  • ca 100ml kokend water
  • 200ml gazeuse (in dit recept heb ik frambozen gazeuse gebruikt)
  • 60 gram witte basterdsuiker
  • 60 gram gula djawa (palmsuiker, van de toko)
  • 1 druppel kleurstof (in dit recept heb ik ‘Americolor, electric pink’ gebruikt)

Stap 1
Eerst maken we santen: water met kokos. Snij ongeveer 40 gram van een blok kokoscreme (hak of snij dat in kleine stukjes) kieper ’t in een maatbeker en schenk er net zoveel kokend water bij totdat je 100 ml hebt. Even goed roeren – de kokos moet helemaal oplossen – en schenk de santen in een kommetje. Straks gaan we ermee verder.

Stap 2
Onderstaande 5 ingrediënten goed mengen in een tupperwarebakje of zoiets (alles in een bak, deksel erop en ‘shaken’ maar, een minuut of 5.)

  • 200 gram bloem (moet door de zeef om de klontjes eruit te halen)
  • 10 gram baking powder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • half theelepeltje zout
  • 30 gram geraspte kokos

Kwee mangkok - Kokkie Slomo

Overigens is dat mengen wel erg belangrijk; de baking powder moet goed door de bloem zijn gemengd teneinde straks, in de stoompan, het beslag mooi gelijkmatig te kunnen laten rijzen.
Gooi, als je klaar bent met shaken, de hele mikmak in een (schone en droge) beslagkom en check even of de santen al voldoende is afgekoeld. Als dat niet zo is, heb je gesmokkeld bij het shaken want bij mij is de santen na 5 minuten wel aardig afgekoeld… Maar dat terzijde.

Stap 3
Pak de gazeuse (een verse fles waar nog volop koolzuur in zit) en zorg ervoor dat je 200 ml in de maatbeker krijgt. Gooi vervolgens de santen erbij en roer dat alles door de droge shake-mix die je al in een beslagkom had gegooid. Net zolang roeren/mengen (niet als een wildeman, maar gewoon relaxed) totdat al het vocht is opgenomen. Dek de beslagkom af met een vochtige theedoek, zet ‘m op een warme plek en laat het beslag een uurtje rijzen.

Stap 4
Zet twee kommetjes klaar, in de ene schep je (door een zeef!) 60 gram witte basterdsuiker en in de andere schep je (door een zeef) 60 gram gula djawa.

De korrels van gula djawa zijn niet allemaal zo gelijkmatig van vorm als die van basterdsuiker. Ik zal even uitleggen hoe dat komt:

veel kindjes op Java gaan zomers naar de plaatselijke gula djawa fabriek om een vakantiebaantje te scoren. Maar die kindjes moeten daar hard werken en halverwege de dag zijn ze al zooo moe dat ze hun oogjes niet meer open kunnen houden. Dan kunnen ze die grote voorbeeldposter van het ideale gula djawa korreltje niet meer zo goed zien: In elke gula-djawa-fijnmaal-werkplaats hangt een grote poster met daarop een streng kijkend suikerkorreltje getekend met naast zich, rechtopstaand, een liniaal met milimeterstreepjes. Korreltje wijst met een vingertje naar het 0,5 mm-streepje. Boven ‘m zweeft een tekstballonnetje: “Zó wil ik zijn!” zegt ‘ie. Maar ja, als je moe bent, let je daar niet meer op he, dan doe je maar wat, en daar gaat het mis.

Kwee mangkok - Kokkie Slomo

Maar goed, geef neks, wij gooien ook die iets grotere korrels, die niet door jouw zeef willen, achteloos bij het beslag – zolang het maar geen klonten zijn, daar dient ’t zeven eigenlijk voor.

Stap 5
Als dan eindelijk het uurtje rijzen van het beslag voorbij is (had je toch mooi een uur pauze), deel je dat beslag in 2 gelijke porties:
1 deel meng je met de gula djawa (dat worden de bruine kwees) en het andere deel met witte basterdsuiker en een klein druppeltje kleurstof (ik heb ‘pink’ gebruikt zoals je op de foto kunt zien).

Kwee mangkok - Kokkie Slomo

Okee dan. We gaan we de kwee-vormpjes vullen. Overigens, ik smeer de vormpjes niet in met olie of boter of wat voor ’n vet dan ook. Schenk de vormpjes bijna vol tot ongeveer een halve centimeter onder de rand. Zet niet teveel vormpjes tegelijk in de stomer want dan komen ze later in de knel – maar goed, dat is een kwestie van uitproberen.

Voordat de kwees gestoomd kunnen worden, moet je eerst het water in je stoompan aan de kook brengen – zorg ervoor dat je voldoende water in de pan hebt aangezien er een boel verdampt tijdens het stomen. Maar let er wel op dat het water niet in aanraking kan komen met de onderkant van de gaatjespan. Wikkel ook even een schone, droge theedoek om het deksel om te voorkomen dat er vocht van het deksel (condens) op de kwees lekt.

Kwee mangkok - Kokkie Slomo

Zodra het water kookt, zet je de inzetpan met de kwees in de pan met water, deksel erop en 40 minuten laten stomen. En niet spieken tijdens het stomen want dan gaat het zeer waarschijnlijk fout met het rijzen van de kwees. O, niet onbelangrijk, de truc is dat het echt stoomt in die pan, niet zomaar een beetje, nee, echt serieus stomen dus ik denk dat de laagste stand van een grote gaspit niet toereikend is (bij mijn antieke gasfornuis in ieder geval niet, ik moet het gas iets hoger draaien). Maar, alles is een kwestie van uitproberen.

Stap 7
He-he, 40 minuten later… haal de stoompan uit de waterpan en zet ‘m op het aanrecht. Deksel eraf en laat je verrassen. Zijn ze gelukt? Jippieeeeeee! (Zijn ze mislukt? Even huilen, en opnieuw proberen.) Haal de kwees uit de stomer – pas op, de vormpjes zijn au – en laat ze een kwartiertje afkoelen. Des te langer je wacht, des te makkelijker is het om ze uit de vormpjes te halen. ’t Is maar dat je het weet.

Kwee mangkok - Kokkie Slomo

Stap 8
Wanneer je het voor elkaar hebt gekregen om de kwees (al dan niet in gehavende toestand) uit de vormpjes te krijgen, wil je ze natuurlijk proeven. Dat kan, maar zodra je ze gaat serveren moet je er eigenlijk nog wat geraspte en gestoomde kokos overheen strooien: mik wat geraspte kokos op een schoteltje en zet ’t in de stoompan (deksel erop) om het vervolgens een kwartiertje te laten stomen. Dan wordt de kokos lekker zacht.

Het resultaat
Kwee mangkok - Kokkie Slomo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

47 comments

  1. Kwees afgelopen zaterdag gemaakt en ze zijn zo goed gelukt en lekker dat ze voor komend weekend al weer op het menu staan.

    🙂

  2. Hoi hoi!
    Ga je ook eens het lekkere recept van Wingco delen? Ik weet dat veel mensen het niet kennen, maar mijn oma maakte het altijd en het is zoooo makkelijk maar zo lekker!

    • Hai Lorraine, bedoel je wingko babat/winko babat/wingko babad/wingco babat 😉
      Kokoskoekjes van kleefrijstmeel?

      • Jaaaaa winko! (ik spelde het ook zo, maar kon niks vinden op google, totdat ik Wingco spelde haha). Heeeerlijk toch? Mijn oma maakte het in een grote ovenschotel en sneed het dan in stukken… ik ben nu aan het watertanden

        • Als klein jongentje at ik ze per kilo maar dat lijkt nu eeuwen geleden! Ik zal eens kijken of mijn overvolle agenda tijd wil vrijmaken voor deze kokoskoek (maar ik beloof niks hoor).

  3. Hoi Sjoerd,

    ik heb je site net ontdekt…leuk!!

    Vraagje over de kwees: moet het perse in timbaaltjes of zou ik ook cupcake vormpjes kunnen gebruiken?

    groetjes, Jacqie

    • Hee, Jacqie, wat leuk dat jij net mijn site hebt ontdekt! (Waar bleef je al die tijd?)

      Eeh…, ik weet niet beter dan dat de kwee in kopjes of bekertjes gaan. Het zet wel erg uit tijdens het stomen, dus als die cupcakes een beetje slap zijn, wordt het een drama. Maar, ik vind dat je het gewoon moet uitproberen. Ha, misschien werkt ’t wel, dan hoef je mooi die bekertjes niet te kopen!

      Grrrroet van sjoerd

      • Gaaf dat je zo snel reageert…toch niet zo slomo he!

        de cupcakevorm is van vast materiaal dus het beslag kan alleen naar boven als het gaat ontploffen…

        Ik ga het vanavond proberen, ik laat het je nog weten.

        groetjes, Jacqie

        • De kwees zijn gelukt en heel lekker! Ik heb souffle bakjes gebruikt en dat gaat prima.
          Ik zou wel een foto willen plaatsen maar misschien kan dat niet?

          groetjes, Jacqie

          • Tuurluk zijn ze heel lekker! 😉

            Mooi dat ze gelukt zijn, niet dat ik weet wat ‘souffle bakjes’ zijn, maar ik ben blij dat ze geschikt zijn. En nee, foto kan niet. Jammer.
            (Maar kan natuurlijk wel op mijn FaceBook pagina!)

            Grrrroet.

  4. Mooie site!
    Het recept is goed gelukt, ik had alleen geen kleurstoffen. Die ga ik snel halen, de smaak was goed en alles was als een bloem opengegaan.
    Bedankt voor het recept!

  5. ik heb die bakjes voor de kwees besteld en ga zo snel mogelijk dit recept proberen,maar moet je geen rozenstroop erin doen?mijn omaatje is alweer jaren dood en mijn mami kan goed koken met boemboe’s…
    dus je snapt ik probeer al jaren op eigen houtje lekker eten te maken,maar kwee mangkok heb ik zelf nooit gemaakt.handig die internet kan overal recepten vandaan halen maar ik vind jou site echt leuk je hebt een leuke schrijf stijl,foto’s van het eten zien er lekker uit,dus ben ik hier blijven plakken.
    groetjes stephany

    • Hoi Stephany,
      Je hebt helemaal gelijk, dit is echt een leuke site! 😉
      Goed, nu even serieus. Er kan rozensiroop in, voor zowel de kleur als smaak (rozen essence wordt ook wel gebruikt) en dan krijg je dus roze kwee’s. Maar het ‘moet’ er niet per se in.

  6. Nee S. de hartige martabak. Wil je mij op weg helpen??

    • Gelukkig maar. Ik heb nog wel een paar recepten van martabak, maar ik moet eerst even checken welke ook alweer het lekkerst is. Just give me few weeks…

      • Dank je, ik wacht met smart op je recept. Btw vandaag de kwee mangkok gemaakt en ze zijn heerlijk! Alleen waren ze vrij massief geworden en ik vermoed dat het rijzen van het deeg minder goed gelukt was. Ik heb het gebit van mijn vriend eruit moeten trekken hahahaha….. Welk merk bakpoeder gebruik je hiervoor??

        Vriendelijke groet, Ann

        • Stond ‘ie dus niet met een mondvol tanden na die hap, dat kan positief uitgelegd worden…
          Even kijken, ‘vrij massief’ zeg je, hmmm, hoe kan dat nou? Sowieso zijn die kwees niet zo luchtig als cake, maar dat weet je zelf natuurlijk ook wel. Als jouw kwees ontploft zijn (opengescheurde bovenkant), is dat eigenlijk het bewijs dat het hele proces van rijzen gelukt is. De vraag is dus: zijn ze (tijdens het stomen bedoel ik) ontploft? Zo niet, dan is de kwee inderdaad vrij massief en dat kan aan het beslag, maar ook aan de gebruikte mangkok liggen…
          (Overigens gebruik ik zakjes ‘Backin’ van Dr. Oetker.)

  7. Ah leuk, dit al eens met mijn oma gemaakt en wat heerlijk zeg!!

  8. Helo Slome,

    Eerlijk gezegd heb ik jouw recept nog niet uitgeprobeerd maar wel van andere koks. Helaas liep het uit op ingezakte natte cakes 🙁 . Ik ga bovenstaand recept zeer zeker uitproberen. Kun je mij nog helpen aan een ander recept n.l. martabak?

    Salam
    Ann

    • Hoi Ann,

      Krijgen we dan wel foto’s van jouw stoere kwees te zien? Enne, welke martabak wil je, toch niet martabak manis he? (Die heb ik nog nooit gemaakt namelijk.)

  9. Ik heb lang zal ze leven nooit het geduld om zo’n recept te maken, laat staan dat ik dingen als djuwa gawa (ofzoiets) kan vinden, maar ik lees wel elke keer de recepten van begin tot eind. Leuk om te lezen en best interessant voor iemand die eigenlijk vooral aardappels, groente en vlees eet. 😉

    • Hahaha, ja, zonder geduld ben je vrij kansloos als amateur/Indo-kok. Maar eigenlijk moet je beginnen met een snel, eenvoudig recept en als je dan enthousiast wordt van het resultaat verdwijnt het ongeduld misschien wel. Een beetje. Soms.

  10. Hahaha…….ik heb erg gelachen om je recepten met humor geschreven, chapeau!! Nu maar hopen dat de cakes niet inzakken…..Salam dari Ann

    • Hallo Anny, ik ben blij dat je de recepten leuk vond. Nou wil ik alleen nog weten of je de kwees lekker vindt. (En als de cakejes inzakken, is het mijn schuld, dan heb ik het recept niet duidelijk genoeg geschreven…)