Bola2 ikan dan kentang | visballen met aardappel
Hoe grappig toch, die Indonesische taal (eh, ik bedoel: Bahasa Indonesia). Niet alleen vanwege de vele hollandse woorden (of verbasteringen daarvan: postkantoor = kantor pos, bier = bir, koffie = kopi) maar ook de schrijfwijze is soms zo lekker eenvoudig. Neem nou de naam van dit recept: bola = bal, bola bola = ballen, maar je mag lui en gewoon een 2 achter de enkelvoudsvorm plakken en dan wordt het meervoud; bola2 (bola tot de macht 2, zeg maar). Kom, we doen nog eendje als voorbeeld: bebek = eend, bebek2 = eenden. Leuk, ja?
Het uiterlijk van de visbal lijkt op een bitterbal: goudbruin en rond. Tenminste, als je een beetje kunt koken dan, ik heb ze gezien die beslist NIET op een bitterbal leken, maar meer op een gepaneerd zitzakje voor smurfen. Hoe dan ook, de smaak van mijn we-reld-be-roem-de visballetjes is ongeveer een miljard keer lekkerder dan die van een gewone bitterbal! Vooropgesteld dat je vis lus.
Overigens is het niet verplicht om balletjes te maken hoor, koekjes mag ook, of kroketvorm. Maar ik hou het op balletjes omdat ik vind dat die het lekkerste smaken (en dat is natuurlijk onzin, maar toch voelt dat zo).
Tot slot moet ik nog even iets vertellen (iets belangrijks!) over het recept:
ik heb aangegeven dat je 500 gram aardappels (kruimige) moet hebben. Echter, nadat je die dingen hebt gekookt en gefrituurd hou je veel minder over. No problema, voor dit recept heb je namelijk maar 300 gram aardappelpuree nodig; de laatste keer dat ik aardappelpuree heb gemaakt, begon ik met ongeveer 500 gram aardappels waarvan ik uiteindelijk ongeveer 300 gram puree wist te maken, en denk nou niet dat die verdwenen 200 gram dan waarschijnlijk op mijn keukenvloer ligt want dat is niet zo, die 200 gram is vocht dat verdampt is (en zit dus eerder op mijn keukenplafond, maar dat terzijde).
En voor wat die gerookte makreel betreft: als je zo’n beest koopt, zitten er nog kop en staart en botten aan en in. Ergo, ik zeg dat je een gerookte makreel nodig hebt van ongeveer 300 gram omdat je uiteindelijk beduidend minder overhoudt. De vis zoals op de foto woog 311 gram wat uiteindelijk iets van 200 gram aan bruikbare vis opleverde. En voor het recept heb je 175 gram bruikbare vis nodig dus je kunt tijdens het fileren ongeveer 25 gram opsnoepen. Okee?
Goed, snel naar de winkel jij en boodschap2 doen! En dan lekker koken!
P.S. Adviestip van Slomo: koop een doosje plastic handschoenen (poedervrij!) bij de apotheek, daar heb je lol van zodra je balletjes gaat rollen van de puree/vis-mix. Hoeft niet, moet je zelf weten, maar ik vind dat ik ‘t toch even moet melden (1 keertje heb ik geen handschoenen gebruikt en toen had ik gelijk 3 dagen lang alle katten uit de buurt achter mijn kont aan…).
Ingrediënten
aardappelpuree
- 500 gram aardappels (soort: kruimig – je hebt 300 gram puree nodig)
- 1 liter olie (om de aardappels in te frituren)
vis
- 300 gram gerookte makreel (je hebt 175 gram visvlees nodig)
boemboe
- 1 rode ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 theelepel sereh
- 1 theelepel djahe
- 1/2 theelepel koenjit
- 1/2 theelepel laos
- 1/2 theelepel zout
- 4 theelepels sambal oelek
- 2 blaadjes djeroek poeroet
- 2 theelepels gula djawa
- 2 eetlepels gezeefde tomaten (tomato passate of zo)
- 3 kleine blaadjes salam (of 2 grote)
- 1 eetlepel fijngesneden sederij
paneren
- 1 doosje ongekruid paneermeel
- 2 geklutste eitjes
Okee, daar gaan we.
Stap 1
We beginnen met de aardappels: eerst goed gaar koken, afgieten en dan ongeveer 2 minuten laten drogen in een hete pan – hou de aardappels in beweging want ze moeten niet aan de bodem gaan plakken (evenmin is het de bedoeling dat je ze bakt, er moet alleen zoveel mogelijk vocht uit). Laat de aardappels vervolgens helemaal koud worden in een vergiet.Zodra ze zijn afgekoeld, snij je er partjes van en die frituur je op 160 graden totdat ze een klein beetje bruin gaan kleuren (zie foto). Ongeveer 15 minuten uit laten lekken/dampen in een vergiet met keukenpapier, vervolgens maak je er puree van en daar heb je (ongeveer) 300 gram van nodig. Klaar, wegzetten.
Stap 2
Leg de salam blaadjes even apart want die moet je heel houden. Ook de selderij moet je even apart houden, die schep je straks door de boemboe als je klaar bent met fruiten. Vermeng de sereh, djahe, koenjit en laos in de cobek en maal alle overige ingrediënten (behalve dus de salam en selderij) voor de boemboe in de blender. Gooi alles bij elkaar in de cobek en wrijf het nog even fijn.Verhit 1 eetlepel olie in de wadjan, schep de boemboe en de salamblaadjes in de olie en fruit alles op niet al te hoog vuur gedurende 2 minuten – als de boemboe aan de bodem begint te plakken dan heb je het vuur te hoog staan – gooi er een beetje water bij om het aanbranden te voorkomen. Na het fruiten schep je alles (ook de salam blaadjes) in een kommetje en laat je het afkoelen – en nu is het moment dat de eetlepel fijngesneden selderij door de boemboe geroerd moet worden. Zodra de boemboe koud is, haal je de salamblaadjes eruit en gooi je ze weg.
Stap 3
Pak de gerookte makreel en zorg dat je er 175 gram bruikbaar visvlees uitpulkt. Prak dat fijn met een vork en probeer alle kleine graatjes (die je ongetwijfeld tegenkomt tijdens het prakken) er uit te vissen. Dat prakken duurt bij mij altijd vreselijk lang omdat ik als de dood ben dat iemand straks, tijdens het eten van mijn visballetjes, een graatje in z’n keel krijgt – dan voel je je toch wel een super sukkel.Goed, als alles klaar is, de puree, de boemboe (salam blaadjes er uitgehaald!) en de vis, gaan we lekker kliederen: alles mengen. Met je handen.
(Had nou toch maar die handschoenen gekocht he.)
Stap 4
De bedoeling is dat je uiteindelijk een grote en vrij stevige massa hebt gekneed van de puree, vis en boemboe. Maak balletjes van de die massa en leg ze naast elkaar op een snijplank of bord. Vervolgens pak je een kom of bak, bij voorkeur eentje met een ronde bodem, en daar kluts je 2 eieren in. Pak een diep bord en strooi daar lekker veel paneermeel in. Goed, het paneren kan beginnen (zie foto) en dat doen we zonder handschoenen.
De truc is dat je ervoor zorgt dat slechts 1 hand in aanraking komt met de geklutste eieren en de andere hand (ik ga er voor het gemak even vanuit dat je over 2 handen beschikt) uitsluitend gebruikt voor het paneren. Als je nog even naar de foto kijkt, dan zie je dat ik een lege (en schone) snijplank klaar heb liggen: eerst wentel ik alle balletjes door de paneer en leg ze vervolgens op die lege snijplank. Dan leg ik die snijplank (met de gepaneerde balletjes) op de plek waar nu de ongepaneerde balletjes liggen en daarnaast leg ik weer een lege, schone plank. Met mijn rechterhand laat ik een gepaneerd balletje voorzichtig in de eikluts rollen (vandaar dat ik zei dat je bij voorkeur een kom of bak met ronde bodem moet gebruiken) en met mijn linkerhand zorg ik ervoor dat het balletje helemaal bedekt is met ei. Nog steeds met mijn linkerhand haal ik het balletje uit de eikluts, even uit laten lekken, en dan laat ik ‘m voorzichtig in het bord met de paneer vallen. Met mijn rechterhand zorg ik ervoor dat het balletje helemaal gepaneerd wordt en dan leg ik ‘m op de lege plank. Dat hele proces van eerst door de paneer, dan door het ei, en dan weer door de paneer noemen ze dubbel paneren. Toch leuk om te weten, niet?Zodra ik klaar ben met alle balletjes, was ik mijn handen (en droog ze goed af) en draai ik alle balletjes nog een keertje stevig en (mooi) rond. Daarmee haal ik alle overtollige paneer van de balletjes en tevens duw ik (tijdens het draaien dus) de paneer nog iets vaster tegen het balletje. Enfin, ik laat het hoogstwaarschijnlijk ingewikkelder klinken dan het in werkelijkheid is. Practice makes perfect.Fituren op minimaal 170 graden en niet meer dan 5 balletjes tegelijk – en zorg ervoor dat je voldoende olie in de frituurpan hebt gedaan want de balletjes mogen niet aan de bodem liggen, ze moeten vrijelijk kunnen dobberen. Je kunt ze serveren/eten met allerlei soorten saus: mosterd (jawel), mayo, ketjap manis, sweet chili sauce, etc. Maar zonder saus ook lekker hoor.
Het resultaat
Sjoerd even een vraag over je puree…Waarom zoveel arbeid?…Is het een smaak kwestie? Ben benieuwd hier naar. Kost best wel wat tijd .
Bas
Indisch koken kost tijd, dat ten eerste. Goed koken kost ook tijd, dat ten tweede. Lekker koken kost tijd, dat ten derde.
Aardappelpuree uit een zakje is het snelst, maar ik ga ervan over mijn nek dus komt dat zakje prefab niet op mijn site. Afgezien van smaak is textuur ook van belang in de keuken, mijn aardappelpuree is niet alleen 20 miljoen keer lekkerder dan welke andere dan ook, maar de textuur is steviger en dat is wat ik nodig heb bij deze visballetjes.
Maar eh, feel free to use the prefab!
Grrroet van Sjoerd
Hee…Sjoerd, koken mislukt niet altijd. Soms lukt het niet altijd maar dat geeft niets. Koken is gevoel en creativiteit. De sambal goreng kentang maak ik alsnog een x over, bedankt voor de tips.
Maar de visballetjes waren geweldig!
Beste Kokkie Slomie,
Afgelopen weekend zijn mijn vader en ik aan het koken slagen en hebben de bola2 ikan gemaakt. Ze waren/zijn geweldig (exclusief)! Nog een voorraad ingevroren, lekker bij de borrel. Top recept.
Salam dari Ann
Yo Ann, ik ben blij (en opgelucht) dat dit recept wel helemaal gelukt is 😉
Grrroet van Sjoerd