Indische pasteitjes (pastel goreng) kun je maken met een vulling van kip, groente, of, zoals ik ze maak, met rundergehakt. Maar welke vulling dan ook, het is traditie dat er in Indische pasteitjes een partje of plakjes gekookt ei zit. Dus mocht je ooit een Indisch pasteitje voorgeschoteld krijgen zonder gekookt ei erin moet je onmiddellijk gaan klagen want dan is ‘ie nep en beslist niet gemaakt door een Indo. (En zelfs al heb je ‘m gratis gekregen dan nóg moet je er wat van zeggen!)
Een paar maanden geleden kwam mijn broer langs met een zak vol Indische snacks. Altijd welkom natuurlijk. Mijn broer, bedoel ik. En okee, die snacks ook. Tenminste, totdat ik een hap had genomen van een pasteitje. Mijn God, wat was dat smerig! Zóet, jongen, alsof ze er een kilopak kristalsuiker in hadden gemieterd. En verder nul smaak. (Wel met gekookt ei, trouwens.) Het ergste vond ik nog dat ze bij mijn (tot dan toe) favoriete toko vandaan kwamen. Ik begrijp het nog steeds niet want ze maken daar zoveel lekkere dingen. ‘Uitzendkracht,’ dacht ik in eerste instantie, maar dat bleek niet het geval want toen Lientje onlangs een pasteitje meebracht (om mijn theorie te testen natuurlijk) smaakte ‘ie nog net zo vies. Hoe bestaat het!
Het is trouwens wel ergens goed voor geweest want dat Vieze Ding heeft mij ertoe aangezet zelf Indische pasteitjes te maken en er vervolgens een recept voor te schrijven. Of ze lekker zijn moeten jullie maar beoordelen (natúúrlijk zijn ze lekker!), zoet zijn ze in ieder geval niet.
Keedan, aan de slag. Wat hebben wij zoal nodig…
Deeg:
250 gram tarwebloem
75 gram lauw water
1 ei
50 gram gezouten roomboter, gesmolten
halve theelepel zout
Note: je hebt straks meer vulling dan deeg, de bedoeling is dat je dan weer opnieuw, verse deeg maakt (in 1 keer heel veel deeg maken, verhoogt het risico op uitdrogen en dat wil je niet).
Boemboe:
40 gram gepelde sjalotjes
2 teentjes knoflook
halve theelepel zout
beetje versgemalen peper
1 theelepel ketoembar
iets minder dan een halve theelepel djinten
halve theelepel laos
halve theelepel koenjit
1 eetlepel sambal badjak
Overige ingrediënten:
350 gram rundergehakt
70 gram wortel, grof geraspt
zakje so oen van 100 gram
50 gram diepvrieserwtjes
1 eetlepel gemalen gula djawa
1 blokje runderbouillon, verkruimeld
4 gekookte eitjes
45 gram van een blok kokoscreme, in kleine stukjes gesneden
Stap 1
Alles voor de boemboe fijnwrijven/fijnmalen in de cobek/blender en vervolgens 2 minuten fruiten in 3 eetlepels olie. Na die 2 minuten doe je het gas uit en roer je een verkruimeld blokje runderbouillon door de boemboe. Alles overscheppen op een bord en af laten koelen. Zodra het koud is, vermeng je ‘t met het gehakt. Vervolgens doe je het gehakt in een bakje dat je kunt afsluiten. Meestal laat ik het gehakt een nachtje in de koelkast staan en bak het dan de volgende dag, maar dat is niet verplicht natuurlijk, zie maar wat je doet.
Gehakt vermengd met de boemboe.
Stap 2
Leg de so oen in een pan en schenk er kokend water bij zodat ‘ie kan drijven (vergeet de touwtjes niet te verwijderen). Laat het 5 minuten staan en kieper het dan in een zeef. Afspoelen met koud water, uit laten lekken en daarna kieper je de so oen in een grote kom of bak met keukenpapier. Nu moet je net zolang klooien met keukenpapier totdat de so oen droog is. Neem daarvan 150 gram en knip dat klein (dat vergemakkelijkt het opscheppen van de vulling straks). Bewaar even in een bakje. (Je mag trouwens gerust meer so oen gebruiken als je wil, maar ik gebruik slechts 150 gram.)
Note: wanneer so oen echt he-le-maal droog is, plakt ’t vast aan jouw keukenpapier. Toch leuk om te weten, niet?
So oen moet echt droog zijn, anders verwatert de smaak van de vulling.
Stap 3
Kook 4 eitjes (hardgekookt), pel ze en leg ze in een bakje met koud water.
Stap 4
Mik 50 gram diepvrieserwtjes in een bakje/kommetje, zet het even weg want straks pas nodig.
Stap 5
Rasp de wortel met een grove rasp (je hebt 70 gram nodig), bewaar even in een afgesloten bakje.
Stap 6
Mik het gehakt in de wadjan (geen boter of olie erbij) en bak het op laag vuur (grootste pit) totdat bijna al het gehakt bruin is, voeg de geraspte wortel toe en ga door met bakken totdat het gehakt bruin is verkleurd. Gooi nu de gula djawa erbij en vermeng het. Gooi daarna de kokos erbij en zorg dat het gesmolten en goed vermengd is. Gas uit en voeg de erwtjes en so oen toe. Goed vermengen en klaar. Schep de hele bende in een bak of op een bord en laat het afkoelen (wat je nu hebt gemaakt, is de vulling voor de pasteitjes en die kun je pas gebruiken als ‘ie koud is).
Vulling. Hier kun je al lekker van snoepen.
Stap 7, deeg
Roer het zout door de bloem, daarna een eitje, daarna de (afgekoelde) gesmolten boter en daarna het water. Dat roeren kan op een gegeven moment niet meer en dat is het moment dat je gaat kneden. Het deeg is klaar wanneer het niet meer korrelig aanvoelt, elastisch is en niet meer aan je handen blijft plakken. Maak er een bal van, dek het af met vershoudfolie en laat het 20 minuten rusten in de koelkast.
Stap 8
Terwijl het deeg ligt te rusten, snij je de eitjes (die je, al gepeld, ergens in een bakje water hebt liggen) in plakjes. Leg ze naast elkaar (alleen plakjes met ook eigeel) op een plankje want dat werkt makkelijk straks.
Stap 9
Haal het deeg uit de koelkast en maak er een rol van (3 – 4 cm dik). Strooi een beetje bloem op het werkblad, snij een stukje van de deegrol en leg het met de platte kant op de bloem. Druk het plat en probeer de vorm van een rondje te maken. Draai het plakje om en leg het op de bloem en druk met je hand (of rol met een deegroller) het rondje egaal plat – niet platter dan 2 mm. Hou de deegrol afgedekt want dat ding droogt snel uit!
Deeg speelt een rol.
Note I: als het deegrondje te dik is, wordt het straks in de frituur niet helemaal gaar tenzij je het extra lang in de olie laat dobberen maar dan krijg je wel erg donkere pasteitjes. Als het deegrondje te dun is, loop je het risico dat het pasteitje gaat scheuren in de frituur. Tis maar dat je weet. En al doende leert men.
Leg 2 plakjes ei op op het deegrondje, schep er wat vulling op (niet teveel) en klap het deegrondje dicht. Druk de rand aan en vouw er vervolgens een listig krulwerkje aan. (Als je eerst wat vulling op het deegrondje wil scheppen en dan pas de plakjes ei, reken ik dat ook goed hoor.)
Zoek maar op Youtube hoe je dat moet doen, ik heb even geen zin om er zelf een filmpje van te maken.
Hier, een linkje om je op weg te helpen:
https://www.youtube.com/watch?v=PTnA0HlreOY
Note II: als je de rand dicht gaat drukken met een vork, zoals bij saucijzenbroodjes, moet je de randen eerst insmeren met wat geklutst ei opdat het beter blijft plakken en niet los gaat tijdens het frituren.
Ik maak de deegrondjes ietwat uitgerekt, dan kan er iets meer vulling in.
Eitjes snij ik altijd in de lengte, daarom moet ik wat eiwit wegsnijden om ze te laten passen.
Zoals ik al zei, niet teveel vulling.
Hatsikidee, bijna klaar. Nu nog even de rand vouwen en dan frituren op 180 graden.
Indische pasteitjes. Allemaal voor Lientje.
Tot slot laat ik nog even zien hoe zo’n pasteitje er van binnen uitziet…
Kijk mama, met gekookt ei!
Je recept heb ik al meerdere keren in de afgelopen jaren gebruikt, her en der wat aangepast maar o o o wat lekker!! Nu weer… de vulling moet nu ff goed koelen, maar daarna gewoon weerr tot 2u snachts door bakken!!!
Je bent een kei! Bedankt!
Sjoerd! Ik wilde deze voor een selamatan gaan maken maar hoeveel heb ik er aan het einde van jou recept?
Hoi!
Als je ongeveer hetzelfde formaat pasteitje maakt als ik, kun je er iets van 12 maken. Dacht ik.
Grrrrroet van Sjoerd
(en veel plezier met je selamatan)
Beste Sjoerd,
Bedankt voor je heerlijke pasteitjes recept, ik score er hoge punten mee 🙂
Maar ik denk dat bij de so oen moet staan dat je 50 gram gebruikt in plaats van 150 gram
Vriendelijke groet,
Sonja de Witte.
Ben ik even blij dat jij scoort met die lekkere snack! Maar eh, waarom moet er 50 staan i.p.v. 150?
Hoe dan ook,
grrrrroet van Sjoerd
Er staat bij overige ingrediënten zakje 100 gram sa oen. Ik weet niet of jij ook toveren kan? hahahaha.
Maar mij lukt het niet om uit een zakje van 100 gram 150 gram te halen 😉
Dat lukt jou wel omdat de so oen (bij Stap 2) zich heeft volgezogen met water en dus zwaarder is…
Hallo,
ziet er heel lekker uit uw pasteitjes.
kan ik invp rundergehakt ook kip gebruiken?
hoef ik dan niks aan de ingrediënten te veranderen ?
groetjes Joyce
Dus hier heb je het lekkerste pasteitjesrecept van de hele wereld (en omstreken) en jij wil het gelijk al verpesten door kip te gaan gebruiken. Zucht.
Nou, Joyce, ik wens je veel succes maar ik werk er niet aan mee. Geen haar op mijn hoofd.
Grrrrroet van Sjoerd
hoi sjoerd
kunnen de indische hapjes ook ingevroren worden als ze al gebakken zijn
heb op je site gelezen dat de Saucijzenbroodje Slomo niet ingevroren kunnen ivm spinazie
en moet ik ze dan invriezen als ze al gebakken zijn of maken invriezen en als ik ze nodig heb bakken
alvast bedankt.
Hai Speedy,
pasteitjes vries ik in nadat ze gefrituurd zijn. En ik warm ze op in de oven: 180 graden en niet voorverwarmen, na ongeveer een kwartier* zijn ze dan okee.
*) dat geldt niet per se voor jouw oven.
Grrrroet van Sjoerd
Hallo Sjoerd,
Complimenten voor je hele site. Al een aantal gerechten gemaakt en kan niet anders zeggen dan dat je recepten en uitleg goed in elkaar zitten. Ook moet ik steeds heerlijk lachen om je verhalen!!
Ik heb de pasteitjes gemaakt en ze smaakten top!!! Ga zo door.
Groeten,
Michel
Jij bent goed bezig, Michel. Leuk ook, die foto. De achtergrond is treffend.
Hoi Sjoerd, ga ze op donderdagavond maken voor zaterdagavond. Als ik ze klaar heb, eerst op do. voorfrituren en zaterdag pas echt frituren, of gewoon tot zaterdag zo laten en dan in 1 keer afbakken. Hoor het graag, thanks!
Soms komen er vragen voorbij waarop ik niet zomaar een antwoord heb. En dit is er een.
Snacks (zoals pasteitjes, loempia’s, martabak, risolles) maak ik op de dag dat ze gegeten worden, een andere werkwijze ken ik niet.
Grrrrroet van sjoerd
Wat een leuke site en zo grappig hoe je alles verteld ? Ik sla hem gelijk op omdat ik nog veel meer lekkere recepten zie
Was op zoek naar een lekkere indische vulling en dit recept ga ik nu gebruiken ☺
Dankjewel!
En laat even weten hoe lekker het was, ja? Hoeft niet per se met foto.
Dag Sjoerd, hopelijk reageer je nog op dit recept. Maar bij stap 2 geef je aan dat je 150 gram So oen neemt, of begrijp ik dat verkeerd? Bij de overige ingrediënten geef je aan dat je 100 gram nodig hebt.
Hai Penny, het werkt alsvolgt:
droge so oen, uit een zakje : 100 gram
natte so oen, want al gekookt in water : 150 gram
Joe snep? Yes?
Ik heb weer smakelijk moeten lachen om je geklets (waardoor ik bijna vergat wat ik ook alweer kwam doen) maar vraagje: Kan het teveel aan vulling ook gebruikt worden om een soort van frikadel pan te maken? Met een geklutst eitje, wat ketjap en wat geraspte gekookte aardappel erdoor bv.? Heb namelijk geen zin om twee keer dat ingewikkelde deeg te maken. Of….. kan ik de ingrediënten ook halveren? Maar vaak pakt dat niet goed uit. Enfin ik hoor graag wat je mening hierover is.
Smakelijke groet!
Marianne