Mijn Franse vriendin en ik praten over Indisch eten en ik leg haar uit wat dadar is…
“C’est une omelette.”
“Ah, bien.”
Vervolgens wil ik haar vertellen over de gevulde omelet, ik schenk onze glazen nog ‘ns bij en steek van wal:
“Et maintenant, dadar isi.”
“Dadar ici?”
“Oui madame, dadar isi.”
“Mais, je ne vois rien!
“Quoi?”
“La dadar, où est-il?”
“Dadar isi?”
“Merde, Sjoerd!”
Het werd nog een lange avond.
Dadar isi, dus. Ook wel aangeduid als ‘Indische omelet gevuld met gekruid vlees.’ Kan worden gegeten met rijst en wat groente, of gewoon solo . Het ligt er eigenlijk aan hoeveel honger “Nee, Sjoerd, in Nederland hebben wij geen honger, trek!”, het ligt er maar aan hoeveel Trek je hebt. Ik eet het meestal als lunch, met of zonder rijst. Lientje eet het meestal als ik niet oplet. Dan eet ik alleen rijst.
Dadar isi kan met diverse soorten vlees: varken, rund, lam, om er maar een paar te noemen. Maar in dit recept gebruik ik rund. Rundergehakt, om precies te zijn.
Eigenlijk was ik van plan om een heel verhaal op te hangen over dit gerecht. Ik wilde namelijk graag mijn theorie spuien over wat er nou eerder was, de ayam isi of de dadar isi. Maar, helaas, geen tijd voor. Druk, druk, druk en nog zoveel te doen en ik weet niet waarmee ik moet beginnen.
“Met mij!” zegt mijn hond.
“Nee, sorry Max, nu even niet. Baasje moet Dingen Doen.”
“Maxje ook…”
Enfin, zoals altijd, lijssie maken en misschien wat boodschappen doen. Wat hebben wij nodig?
Vulling:
350 gram rundergehakt
minder dan een halve theelepel zout (of anders naar smaak)
2 sjalotjes
2 teentjes knoflook
2 kemiri ‘s, geroosterd
1 theelepel ketoembar
halve theelepel djinten
halve theelepel koenjit
halve theelepel laos
1 theelepel sambal trassi
1 spriet sereh
50 gram kokosblok, in kleinere stukjes gesneden
Omelet:
2 eitjes
2 eetlepels water
zout naar smaak
beetje versgemalen peper
ongeveer 1 theelepel verse selderij, kleingesneden
Garnering:
verse selderij, kleingesneden
bosui, in ringetjes gesneden
En dan nu: the making of…
Stap 1
Leg 2 kemiri’s in een schone en droge koekenpan en rooster ze op laag vuur totdat ze (een beetje) bruin verkleuren – draai ze ze ook een keertje om. Ik laat ze in totaal ongeveer 15 minuten roosteren en dan vind ik het wel best. Laat ze vervolgens afkoelen op het aanrecht en snij ze dan zo fijn mogelijk.
Stap 2
Terwijl jouw kemiri’s vrolijk liggen te roosteren, gooi je het gehakt in een bak en meng je er een eitje en iets minder dan een halve theelepel zout doorheen. Verder met Stap 3…
Stap 3
Snij de sjalotjes klein en de knoflook fijn.
Stap 4
Pak je cobek en vul ‘m met:
1 theelepel ketoembar
halve theelepel djinten
halve theelepel koenjit
halve theelepel laos
en hup, fijnwrijven/vermengen die boel en kieper ’t vervolgens op een schoteltje of in een kommetje. Voor het verdere gemak noemen wij dit bergje poeder de Droge Boemboe. Onthouden he. Schenk een beetje water (een kwart theekopje of zo) in de cobek en laat dat zo even staan – misschien komt dat straks nog van pas, je weet het niet…
Stap 5
Volgens mij hebben de kemiri’s nu wel lang genoeg liggen roosteren – misschien liggen ze al af te koelen op het aanrecht – en nu snij je ze helemaal fijn, tot bijna poeder.
(Wat zeg je, al zwart al? Ai-ai-ai, overnieuw dan maar.)
Stap 6
Verhit 3 eetlepels olie in de wadjan en fruit de kleingesneden sjalotjes gedurende anderhalve minuut (zoiets) op niet al te hoog vuur totdat ze glazig zijn maar nog niet bruin gaan verkleuren. Vervolgens mik je de fijngesneden knoflookjes erbij en ook de Droge Boemboe. Schep de hele bende goed door elkaar en als het erg droog wordt (mag niet!) gooi je het water uit de cobek erbij. Fruit alles nog ongeveer een halve minuut en dan kan het gas uit. Schep alles over op een bordje en laat ’t afkoelen.
Boemboe en fijngesneden kemiri’s
Stap 7
Is ’t al afgekoeld? Nee? Ga maar even de hond uitlaten dan, of neem een koffie…
Stap 8
Meng de tot bijna poeder gesneden kemiri’s en de inmiddels afgekoelde sjalot/knoflook/specerijen-mix door het gehakt. Dek de bak met het gehakt af met een theedoek of zo (tegen de vliegen) en laat ’t een uurtje staan (niet in de koelkast).
Alles door het gehakt gemengd en nu moet het een uurtje rusten
Stap 9
Pak de spriet sereh, leg er een knoop in en kneus het dikke uiteinde. Leg die stakker even op een plankje/bordje, zometeen heb je ‘m nodig.
Gooi het gehakt in een schone en droge wadjan (nee, geen olie) en rul het gehakt. Zodra het los is (en nog rood) gooi je de spriet sereh erbij en bak je het gehakt op niet al te hoog vuur bruin en gaar. Voortdurend blijven omscheppen gedurende het bakken en zodra het gehakt begint te zwemmen in z’n eigen vocht, gooi je de stukjes kokosblok erbij. Net zolang blijven bakken en omscheppen totdat de kokos helemaal is opgelost en bijna al het vocht is verdwenen. Klaar. Proef even of er nog zout bij moet. (Niet in paniek raken als je ’t te zout vindt, dat kun je straks nog wel fixen door geen zout toe te voegen aan de eitjes voor de omelet.)
Gas uit en schep het gehakt op een bord, de sereh kun je weggooien.
Gehakt niet te donker en niet te droog
Stap 10
Pak een maatbeker of kom of bak en gooi daarin:
2 eitjes
2 eetlepels water
ongeveer 1 theelepel fijngesneden selderij
zout naar smaak (maar als je het gehakt te zout vond, gebruik je nu dus niks)
een beetje versgemalen peper
goed klutsen totdat het gaat schuimen en vervolgens bak je er een omelet van.
Even, speciaal voor degene die geen idee heeft hoe dat moet, een uitleg…
Dadar isi kun je maken in verschillende uitvoeringen:
opgerold
dubbelgevouwen
pakketje
Als je kiest voor de opgerolde versie, of als pakketje, moet je eerder een dunne omelet bakken dan een dikke. Maar als je ‘m gewoon wil dubbelvouwen, moet de omelet wel iets dikker. De hoeveelheid eikluts en het formaat van de koekenpan zijn dus van belang.
“Ja, hallo! Wat nu als ik maar 1 koekenpan heb?”
“Eh.., okee, geen nood, dan pas je de hoeveelheid eikluts aan. Ik bedoel, als je slechts een ienie-mienie-pannetje hebt (ah gossie), schenk je maar een klein beetje van de eikluts in die pan. Wordt wel een sneu dadartje dan.”
“Hoeveel eikluts dan precies?”
“Ja, Jezus, dat weet ik ook niet hoor. Als je omelet scheurt of breekt zodra je ‘m oprolt of dubbelklapt was ‘ie dus te dik. En als je bij het eten alleen maar gehakt proeft, was ‘ie te dun. Probeer maar gewoon uit.”
“Tssss, fijne vent ben jij.”
Voorbeeld dan, deze pan gebruik ik:
Dadar isi- en tevens risolles-pannetje
Bovenstaand pannetje is precies groot genoeg voor alle eikluts. Uiteraard was dat in het begin een kwestie van uitproberen want ik heb 4 koekenpannen.
Anyway, ik bak de omelet net zolang totdat de onderkant stevig genoeg is (dat hoor ik aan het geluid wanneer ik ‘m in het pannetje heen en weer schud) maar de bovenkant nog een beetje schuimig. Vervolgens laat ik de omelet op een snijplank glijden (de gebakken kant dus naar beneden) en schep er wat gehakt op. Ik bedek de omelet niet helemaal (zie onderstaande foto, middelste plaatje) want tijdens het rollen schuift het gehakt toch al iets op. (Voor de duidelijkheid, ik begin met rollen aan de kant waar het gehakt bijna tegen de rand ligt.)
Note: tijdens het bakken van de omelet schraap ik met een vork de eikluts beetje bij beetje van buiten naar het midden, zo geef ik alle eikluts de gelegenheid om mee te doen met het bakken, maar tevens maak ik zo de omelet iets luchtiger. Do try this at home!
Bij deze dadar isi heb ik prei en verse lombok gebruikt, maar dat doe ik niet altijd
En vervolgens gaat die rol weer de pan in en dan bak ik ‘m nog wat mooier goudbruin.
Ja, deze was erg lekker. Zei Lientje
Het dubbelvouwen werkt nog veel simpeler want je hoeft niet te klooien met een hete omelet. Zelfde verhaal als net, maar dan schep je het gehakt op iets minder dan de helft van de omelet – het is niet handig als je gehakt precies op de vouwrand hebt liggen – en de randen van de omelet moet je onbedekt laten. Je mag zelf bepalen hoeveel gehakt je er opschept zolang je de omelet nog maar wel dicht kunt vouwen.
This is what I call Dadar Easy!
Ook deze gaat weer terug in de pan om aan beide kanten nog even gebakken te worden. O, voor alle duidelijkheid, je hoeft de dadar isi natuurlijk niet doormidden te snijden voordat je ‘m serveert. Dat moet alleen voor de foto.
Strooi wat ringetjes bosui en wat fijngesneden selderij over de dadar isi. En zet er een kommetje (flesje mag ook) ketjap manis bij, voor de liefhebber.
Have fun cooking, en eet smakelijk!
Ik-stadse- ben 20 jaar geleden met een ”uit de klei getrokken” ex-statter getrouwd….man man…….nu ik jouw site gevonden heb eten we al 2 weken lekker……..gaat ”hij”‘ zitten zeuren over een prakkie!!!!!…….kom nou zeg. Gisteren dit isi=easy gerecht gegeten en het vile helemaal in de smaak hoor. 🙂
vile = viel
Jij bent goed bezig, Jet! (En wat die man van jou betreft: soms moet je mensen dwingen om gelukkig te worden…)
Grrrroet van Sjoerd
Hoi Hoi,
Ben erg benieuwd hoeveel dadar isi ik kan maken met de hoeveelheden die je hebt beschreven in het recept? Ik heb er een stuk of 4 nodig haha.
Hoi Manuela, ik neem aan dat je wil weten hoeveel omeletten je kunt vullen met het gehakt. Nou, dat is afhankelijk van hoeveel vulling per omelet jij wil gebruiken. Sommige mensen willen lekker veel vulling, anderen willen juist weinig. Kortom, ik heb geen antwoord op jouw vraag. Je moet het gewoon uitproberen.
Grrrrrroet van Sjoerd
thnx voor je antwoord sjoerd.
Hoeveel maak jij er gemiddeld met die hoeveelheid vulling dan? misschien dat dat een betere vraag is haha.
Vandaag staan je sausijzenbroodjes op het menu! Vulling gister gemaakt, straks verder, maar het ruikt al heeeeeeeeerlijk!
Thnx voor alle lekkere recepten en de geweldige verhaaltjes!!
Ik maak er meestal 2 want ik hou van goed gevulde dadar isi. Heel soms maak ik er 3, maar dan voel ik me wel een kniepert, als je begrijpt wat ik bedoel.
(En die saucijzenbroodjes zijn eigenlijk te lekker, moest verboden worden!)
Dit is weer heerlijk wat een verwennerij.
Groet
tony
Dat is ’t, Tony!
😀
Oei oei, dat klinkt weer gevaarlijk lekker…
Het is lekker als je er eentje eet. Het is pas gevaarlijk als je er 10 eet…
Bij mij is alles gevaarlijk!