Bami goreng, hoe alledaags ‘t ook klinkt, is een wonderlijke samenstelling van Chinees en Indonesisch (of beter gezegd: Maleis). Bami is afgeleid van 2 Chinese woorden: Ba en Mi (vlees en noodles) en goreng is Maleis voor gebakken. Ter info: in de tijd dat Den Haag nog van mening was dat Indonesië van Nederland was, gold Maleis als voertaal in Nederlands-Indië. (Overigens is mijn vader het daar niet mee eens: ‘Nee, wij spraken Javaans, Sjoerd.’ Goed, okee pap, Javaans. ‘En dan het Javaans van Midden Java, ja.’)
Bami goreng, zeker in Nederland, kent vele hoedanigheden omdat die ‘gebakken noodles’ geheel naar eigen inzicht worden aangevuld met van alles en nog wat: vlees, garnalen, groenten, ei. En dan heb ik het nog niet eens over de variatie aan toegevoegde kruiden. De meest… eh, gedenkwaardige variant heb ik een keer bij iemand thuis gegeten:
Ik was, ergens in Utrecht, in een cafe aan het kletsen met een alleraardigst meisje en op een gegeven moment hadden we ‘t over Indo food.
“Kom een keertje langs, gezellig, dan maak ik speciaal voor jou lekkere bami goreng.” De kuiltjes in haar wangen glimlachten vrolijk mee. Dat van die ‘bami goreng speciaal voor mij’ kreeg ik al niet meer mee, mijn hoofd bleef hangen bij dat ‘gezellig.’ Al had ze voorgesteld dat we dan gezellig samen een kikker zouden gaan ontleden had ik nog ja gezegd. “Is goed,” zei ik, helemaal enthousiast, “zeg maar wanneer.”
Er waren geen kikkers die avond, wel bami goreng-maar-dan-niet-gebakken, met schoenzool-karbonade, erwtjes (!) en soepgroenten (!), trots geserveerd met fabriekskroepoek van de Super. O, en ze vond ergens in de keuken ook nog een klein plastic zakje van de Chinees met zo ‘n sneu blubje sambal erin. Eet smakelijk…
Jaren later liep ik haar tegen het lijf in een boekenwinkel. Hoe het mij ging en wat ik deed enzo. Zij was getrouwd en moeder van 3 dochtertjes. Jaaa, de tijd ging snel. Ze had ook een kookrubriekje in een tijdschrift waarvan de naam mij ontschoten is. ‘O mijn God!’ dacht ik. “Leuk joh!” zei ik. Of ik weer ‘ns een keertje kwam eten. Nou…, ik had het erg druk.
Djeezus, Sjoerd, kom op, je bent bezig met een recept voor bami goreng! Hak op tak, deze.
Okee-okee, waar was ik?
Bami goreng moet dus beslist gebakken zijn. Anders moet je bami zeggen en niet bami goreng. Dat doet mij ineens denken aan die nederlandse toeristen die in Jakarta een deftig restaurant binnenliepen en Nasi bestelden. Kregen ze een groot bord met alleen maar witte rijst. Hahaha, leedvermaak he.
Goed, bami goreng dus.
Ingrediënten
Mie:
1 pak eiermie (Chinese eiermie van Soubry bijvoorbeeld, maar die van Conimex is ook wel okee)
1 teentje knoflook
1 blokje kipbouillon
Pan met kokend water
Kip:
2 kipfilets
1 theelepel djahe
kwart theelepel zout
beetje versgemalen peper
halve theelepel assem
2 eetlepels ketjap manis
halve theelepel gula djawa
1 theelepel sambal badjak extra heet
1 theelepel limoensap
Boemboe:
60 gram gepelde ui
3 teentjes knoflook
3 gram trassie
2 theelepels sambal oelek
Alles voor de boemboe fijnwrijven/fijnmalen in de cobek/blender (in de blender moet je er 3 eetlepels water bij doen).
Overige:
60 gram prei, in kwart ringetjes of kleine stukjes gesneden
125 gram gerookte spekreepjes
2 eetlepels verse selderij, fijngesneden
ca 75 gram ham (broodbeleg-ham), in vierkantjes gesneden
2 of 3 eitjes voor een omelet
Alles in huis? Dan kunnen we aan de slag…
Stap 1, kip marineren
Maak een marinade van:
beetje versgemalen peper
1 theelepel djahe
kwart theelepel zout
beetje versgemalen peper
halve theelepel assem
2 eetlepels ketjap manis
halve theelepel gula djawa
1 theelepel sambal badjak extra heet
1 theelepel limoensap
alles in een kommetje, 15 seconden in de magnetron, even goed roeren en dan in een bak gieten.
Lekkere ketjap manis
Snij de kipfilet in kleine stukjes en gooi ze in de marinade, zorg dat alles goed vermengd is en zet ’t weg. Straks verder.
Kip in de marinade
Stap 2, mie
Breng 2 liter water met daarin een blokje kipbouillon en een in de lengte doorgesneden teentje knoflook aan de kook. Roer even goed en kieper de mie in het kokende water (ik breek de mie eerst in stukken), haal de pan van het vuur – het mag dus niet doorkoken – en laat de mie 4 minuten staan. Af en toe omscheppen die boel en na een minuut of 3 trek je de slierten, de mie ligt dus nog in het water, van elkaar los m.b.v. twee vorken. En na vier minuten gooi je de mie in een vergiet, knoflook haal je eruit, en spoel ’t na met wat koud water. Klaar. Straks mee verder.
Stap 3
Bak een omelet en snij ‘m in (korte) reepjes.
Stap 4
Verhit 3 eetlepels olie in de wadjan en bak de gerookte spekjes tot bijna knapperig (ik knip dan de spekjes meestal in kleinere stukjes), voeg dan de boemboe toe en fruit alles gedurende 3 minuten op niet al te hoog vuur – de boemboe mag niet spetteren. Voeg dan de kip inclusief de marinade toe en bak alles nog twee minuten op gematigd vuur.
Stap 5
Pak de mie uit het vergiet (of waar je die slierten dan ook bewaard hebt) en gooi ’t samen met de prei bij de boemboe in de wadjan. Alsmaar omscheppen totdat de mie goed vermengd is met de boemboe en dan als laatste ook de ham en omelet erbij.
Nou, eh, klaar. Opscheppen en serveren! Lekker!
P.S. In eerste instantie heb ik in dit recept groente verwerkt (spitskool), maar in het kader van simplicity heb ik dat gedeelte verwijderd. Geen foto dus meer van bami goreng met groente. (Sommige oude reacties refereren aan dat gedeelte van het recept, sneu, want niet meer aanwezig nu.)
Bedankt voor het delen van dit gerecht. Het is echt heerlijk!
hoi kokkie ik gebruik jou recepten inmiddels al een tijdje en allemaal super lekker nou heb ik een vraagje zou je de houdbaarhijd kunnen toevoegen ik bedoel kan je sommige recepten bv invriezen of in de ijskast hoelang ongeveer blijft het goed
alvast bedankt weer
Top Sjoerd, super lekker… Nog ff en ik moet je recepten in het Zweeds gaan vertalen; ze zijn er dol op 🙂 🙂
Ik ben in het land waar de tunnbrödsrulle tot een nationaal, culinair hoogstandje is verheven twee weken op zoek geweest naar een Indo-hap. Niks, nada, noppes.
Toko Rienk, zeg ik je, en je loopt helemaal binnen!
😉
Top Sjoerd ! Wat een smaak….. Enne… als ik je met die IKEA kast kan helpen…. Is a way of live in dit land 🙂 🙂
Hallo Sjoerd, wil je toch even laten weten dat ik en met mij de mee-eters erg content zijn met jouw recepten. Vanavond weer een iets eenvoudiger maaltijd maar het zal wederom weer errug lekker worden.
Slomo is geppie.
🙂
Sjoerd, ik wilde aan dr slag net je recept maar heb uit macht-der-gewoonte bami/nasi vlees gekocht ipv kip. Kan ik die gewoon vervangen voor de kip (naar mijn idee kan dat gewoon??) Of krijg je dan vreemde smaken qua kruiden bij het gekozen vlees.
Dat vlees leg je in de vriezer, je gaat weer naar de winkel en je koopt kip.
Hatsikidee, probleem opgelost!
😉
Of je gebruikt dat bami/nasivlees (bah), kan ook.
Grrrroet van Sjoerd
Het leed is al geschied.. Naja leed, het is best wel lekker. Heb gewoon alles hetzelfde maar dan met bami vlees ipv kip. Zal volgende keer gewoon met kip proberen. Het staat nu af te koelen zodat alles lekker in kan trekken en dan morgen eten. Maar het proef-hapje was wel errrugggg lekker hoor!
So in my defence, van een foutje komen ook mooie cq lekkere dingen 😉
Gisteren gemaakt en het heeft heel goed gesmaakt! Bedankt voor het recept en de duidelijke uitleg!
Tuurlijk heeft het goed gesmaakt… 😉
Goed gedaan, Daan!
Hallo Sjoerd, ik maak dagelijks een Indonesische hap, daarbij gebruik ik diverse recepten van jou maar eerlijk ook van anderen, deze hebben allemaal een mogelijkheid om het recept uit te printen, nu is mijn vraag, kun je niet van jouw recepten een printversie maken, zodat ik de uitdraai in de keuken kan ophangen, wat makkelijker is dan alles over te schrijven. Bij voorbaat dank.
Hallo Willem,
af en toe moet ik ook een recept printen, ik selecteer de tekst die ik wil hebben en dan doe ik (Control-c) en vervolgens (Control-v) in een leeg Word document. Hartstikke makkelijk.
Grrrroet van Sjoerd
Deze bami ga ik vanavond maken. Vroeger maakte de beste vriendin van mijn moeder altijd Indische bami voor mij. Die noemde ik ‘Mitzi bami’ 🙂 Ook het recept van de lemper ga ik proberen… Ben benieuwd.. Super website trouwens, leuke en duidelijke uitleg.
En nu maar hopen dat de ‘Slomo bami’ minstens net zo lekker is als de ‘Mitzi bami’ 😉
Lemper, goed plan Jenny! Altijd lekker.
grrrroet van Sjoerd
Hello Sjoerd:
Ben heel toevallig op je website terechtgekomen toen ik een recept voor bamie zocht. Wat fijn dat ik dit vond! Ik woon nu in Amerika (sinds 1983) and maak nog vaak bamie voor mijn man, Rick, die het heerlijk vindt! Ga dit gauw uitproberen. Bedankt voor dit recept. Marie-Louise
Dan moet je eigenlijk ook de bami goreng slomo istimewa (inclusief de zelfgemaakte sambal) uitproberen, die is iets uitgebreider en nóg lekkerder.
Hoe dan ook, veel plezier met koken, Marie-Louise.
Grrrroet van Sjoerd