Bami goreng

Bami goreng, hoe alledaags ‘t ook klinkt, is een wonderlijke samenstelling van Chinees en Indonesisch (of beter gezegd: Maleis). Bami is afgeleid van 2 Chinese woorden: Ba en Mi (vlees en noodles) en goreng is Maleis voor gebakken. Ter info: in de tijd dat Den Haag nog van mening was dat Indonesië van Nederland was, gold Maleis als voertaal in Nederlands-Indië. (Overigens is mijn vader het daar niet mee eens: ‘Nee, wij spraken Javaans, Sjoerd.’ Goed, okee pap, Javaans. ‘En dan het Javaans van Midden Java, ja.’)

Bami goreng, zeker in Nederland, kent vele hoedanigheden omdat die ‘gebakken noodles’ geheel naar eigen inzicht worden aangevuld met van alles en nog wat: vlees, garnalen, groenten, ei. En dan heb ik het nog niet eens over de variatie aan toegevoegde kruiden. De meest… eh, gedenkwaardige variant heb ik een keer bij iemand thuis gegeten:

Ik was, ergens in Utrecht, in een cafe aan het kletsen met een alleraardigst meisje en op een gegeven moment hadden we ‘t over Indo food.

“Kom een keertje langs, gezellig, dan maak ik speciaal voor jou lekkere bami goreng.” De kuiltjes in haar wangen glimlachten vrolijk mee. Dat van die ‘bami goreng speciaal voor mij’ kreeg ik al niet meer mee, mijn hoofd bleef hangen bij dat ‘gezellig.’ Al had ze voorgesteld dat we dan gezellig samen een kikker zouden gaan ontleden had ik nog ja gezegd. “Is goed,” zei ik, helemaal enthousiast, “zeg maar wanneer.”
Er waren geen kikkers die avond, wel bami goreng-maar-dan-niet-gebakken, met schoenzool-karbonade, erwtjes (!) en soepgroenten (!), trots geserveerd met fabriekskroepoek van de Super. O, en ze vond ergens in de keuken ook nog een klein plastic zakje van de Chinees met zo ‘n sneu blubje sambal erin. Eet smakelijk…

Jaren later liep ik haar tegen het lijf in een boekenwinkel. Hoe het mij ging en wat ik deed enzo. Zij was getrouwd en moeder van 3 dochtertjes. Jaaa, de tijd ging snel. Ze had ook een kookrubriekje in een tijdschrift waarvan de naam mij ontschoten is. ‘O mijn God!’ dacht ik. “Leuk joh!” zei ik. Of ik weer ‘ns een keertje kwam eten. Nou…, ik had het erg druk.

Djeezus, Sjoerd, kom op, je bent bezig met een recept voor bami goreng! Hak op tak, deze.
Okee-okee, waar was ik?

Bami goreng moet dus beslist gebakken zijn. Anders moet je bami zeggen en niet bami goreng. Dat doet mij ineens denken aan die nederlandse toeristen die in Jakarta een deftig restaurant binnenliepen en Nasi bestelden. Kregen ze een groot bord met alleen maar witte rijst. Hahaha, leedvermaak he.

Goed, bami goreng dus.

Ingrediënten

Mie:
1 pak eiermie (Chinese eiermie van Soubry bijvoorbeeld, maar die van Conimex is ook wel okee)
1 teentje knoflook
1 blokje kipbouillon
Pan met kokend water

Kip:
2 kipfilets
1 theelepel djahe
kwart theelepel zout
beetje versgemalen peper
halve theelepel assem
2 eetlepels ketjap manis
halve theelepel gula djawa
1 theelepel sambal badjak extra heet
1 theelepel limoensap

Boemboe:
60 gram gepelde ui
3 teentjes knoflook
3 gram trassie
2 theelepels sambal oelek

Alles voor de boemboe fijnwrijven/fijnmalen in de cobek/blender (in de blender moet je er 3 eetlepels water bij doen).

Overige:
60 gram prei, in kwart ringetjes of kleine stukjes gesneden
125 gram gerookte spekreepjes
2 eetlepels verse selderij, fijngesneden
ca 75 gram ham (broodbeleg-ham), in vierkantjes gesneden
2 of 3 eitjes voor een omelet

Alles in huis? Dan kunnen we aan de slag…

Stap 1, kip marineren
Maak een marinade van:

beetje versgemalen peper
1 theelepel djahe
kwart theelepel zout
beetje versgemalen peper
halve theelepel assem
2 eetlepels ketjap manis
halve theelepel gula djawa
1 theelepel sambal badjak extra heet
1 theelepel limoensap

alles in een kommetje, 15 seconden in de magnetron, even goed roeren en dan in een bak gieten.

ketjap manis
Lekkere ketjap manis

Snij de kipfilet in kleine stukjes en gooi ze in de marinade, zorg dat alles goed vermengd is en zet ’t weg. Straks verder.

kip in de marinade 612
Kip in de marinade

Stap 2, mie
Breng 2 liter water met daarin een blokje kipbouillon en een in de lengte doorgesneden teentje knoflook aan de kook. Roer even goed en kieper de mie in het kokende water (ik breek de mie eerst in stukken), haal de pan van het vuur – het mag dus niet doorkoken – en laat de mie 4 minuten staan. Af en toe omscheppen die boel en na een minuut of 3 trek je de slierten, de mie ligt dus nog in het water, van elkaar los m.b.v. twee vorken. En na vier minuten gooi je de mie in een vergiet, knoflook haal je eruit, en spoel ’t na met wat koud water. Klaar. Straks mee verder.

Chinese eiermie

 

Stap 3
Bak een omelet en snij ‘m in (korte) reepjes.

Stap 4
Verhit 3 eetlepels olie in de wadjan en bak de gerookte spekjes tot bijna knapperig (ik knip dan de spekjes meestal in kleinere stukjes), voeg dan de boemboe toe en fruit alles gedurende 3 minuten op niet al te hoog vuur – de boemboe mag niet spetteren. Voeg dan de kip inclusief de marinade toe en bak alles nog twee minuten op gematigd vuur.

Stap 5
Pak de mie uit het vergiet (of waar je die slierten dan ook bewaard hebt) en gooi ’t samen met de prei bij de boemboe in de wadjan. Alsmaar omscheppen totdat de mie goed vermengd is met de boemboe en dan als laatste ook de ham en omelet erbij.

Nou, eh, klaar. Opscheppen en serveren! Lekker!

bami goreng
P.S. In eerste instantie heb ik in dit recept groente verwerkt (spitskool), maar in het kader van simplicity heb ik dat gedeelte verwijderd. Geen foto dus meer van bami goreng met groente. (Sommige oude reacties refereren aan dat gedeelte van het recept, sneu, want niet meer aanwezig nu.)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

91 comments

  1. Het weekend deze maar erns gaan maken denk ik, alleen mijn man vind de zelfkokende bami’s- noodles – mie niet lekker uit de winkel, hij wilt de bami vd chinees…dan bedoel ik dus de dikte van die bami, snap je wat ik bedoel?

  2. Lilian Clercx

    Heb al meerdere recepten van je gemaakt allemaal lekker!
    Vandaag heb ik je bami goreng gemaakt heerlijk zeg. Is echt genieten!
    Wat fijn dat je deze recepten met ons deelt.

    Groetjes Lilian

  3. Ben niet zo’n sterren-kok maar met deze bami maakte ik de blits! Lekker hoor.
    ’s kijken wat je nog meer voor recepten hebt.

    • Ha, misschien ben je wel meer sterren-kok dan je denkt, Robert. Je moet gewoon de juiste gerechten uitzoeken, Indo food bijvoorbeeld 😉

      Grrrroet van Sjoerd

  4. Heerlijk gegeten. Ik heb andere mie gebruikt, beetje dikker en steviger. Moest iets langer in heet water, maar het maakt de bami goreng tot een heerlijk stevig maal.
    Nu moet ik gaan rekenen Sjoerd, want zaterdag moet ik jouw recept uitwerken voor een kleine 40 man! Feestje met allerlei Indische hapjes en gerechten. Wordt smullen, dankzij jouw heel nauwkeurige werkwijze!

  5. Zooooooooo dat was écht lekkerrrrrr!
    Zelfs bij zoonlief van 18 gingen spontaan de ogen open hahaha.
    Quote:’mam, dit is echt de lekkerste bami ooit. Durf nooit geen bami meer te maken met al die zakjes toei van conimex en shit”
    Lijkt me een duidelijke reactie he. De anders altijd kritiek leverende puber heeft niet gegeten maar gevreten 😛 Zonder morren en commentaar. En de kleuter van 4 ook trouwens.

    Thnxxxxx, ook dit recept is weer een blijvertje!

  6. Hallo, wordt het bakvet van de spekjes niet gebruikt??? Ik bak hierin de kip; de groenten en de rest…

  7. Hej Sjoerd!,
    Absoluut top!!! Man wat lekker 🙂
    Ik stond aan het eind nog wel met een bakje spekkies….. Op het laatst er maar ingemikt… Kon er verder niets meer over vinden in het recept.
    Een vraagje: In de uithoek van Zweden waar ik woon kan ik geen selderij vinden. Alleen van die knollen, maatje voetbal…. Heb het nu maar zonder gedaan. Is er een alternatief??
    Bedankt voor de zéér heldere manier waarop je mij, en vele anderen, zo heerlijk leert koken !!!
    Rienk

    • Hahaha, wat ben ik toch een sukkel! Die gebakken spekjes moeten samen met de selderij door de bami goreng geschept worden (op het laatst dus) – ik heb ’t zojuist maar even toegevoegd aan de tekst… :-O

      Soms gebruik ik selderij uit een potje (gedroogd dus), misschien dat je dat dan kan laten opsturen? Overigens ken ik geen alternatief voor selderij (behalve weglaten). Sorry Rienk.
      Grrrroet van Sjoerd

  8. Lekker! Ik heb overschotjes vlees gebruikt. En mijn tieners vinden dit voor herhaling vatbaar. Wat betreft die kennis van je, 3 kinderen later en een kook rubriek, kan ze misschien wél koken… Toen ik 20 was bakte ik er ook nog niet zo veel van (wel wat meer dan zij, haha, ik was al een taarten specialist). Nu ben ik een gourmet kok.

    • Ja, misschien had ik haar een 2e kans moeten geven, maar wat Indo-food betreft ben ik echt ‘once bitten, twice shy.’
      Maar eh, wat is dan een gourmet kok?

      • “A gourmet chef is a chef of particularly high caliber of cooking talent and skill.” – van wikipedia gehaald. Je zal die titel ook wel verdienen 😉 De recepten hier zien er heerlijk uit. En Indonesisch koken heb ik tot nu toe nog niet gedaan. Ik hou van Thai en Indisch. Heb voor deze bami goreng prawn paste (trassi) uit Penang gebruikt, die zouden de beste prawn paste hebben.

        • “… a chef of particularly high caliber of cooking talent and skill.” Nou, eh, nee, zo zou ik mijzelf niet omschrijven. Ik ben gewoon Slomo, specialist in gebakken lucht.

          Overigens, om toekomstige misverstanden te voorkomen: als een Indo (kok) het heeft over shrimp paste (wij doen niet aan prawn paste) dan wordt er petis udang bedoeld, een erg stroperige pasta. Trassi is trassi, een geperst blok.

          Nou, doeg!

  9. Tsjesis !!!! wat een lekkere bami, ik maak het vegetarisch en dat is al zooooo lekker!
    Sinds ik het recept op internet tegenkwam maak ik het minstens 1x per week

    • Dus zelfs zonder gebruik van kipbouillon, trassi, spekjes, kipfilet en ham is het lekker? O boy, wie had dat gedacht (ik niet, in ieder geval).
      Hoe dan ook, ik ben blij dat je het ‘Tsjesis!!!!’ vindt, Joanne.
      🙂

      • YES, YES, YES, YES, YES!!!!
        Mijn dochter (niet vegetarisch) die hier vanavond heeft gegeten vond het ook heerlijk!!!
        gewoon met gemarineerde Tofu…….

        Dussssss……………………..

        Zij wil jouw site ook doorgemaild krijgen dus dat ga ik nu even doen.

  10. Ik heb intussen al wel het een en ander van je recepten bij mekaar gekokkereld, maar dit blijft toch wel een van m’n favorieten. Heb er net drie dagen van gesmuld, met Javaanse balletjes in ketjapsaus erbij. Hemels!