Bami goreng

Bami goreng, hoe alledaags ‘t ook klinkt, is een wonderlijke samenstelling van Chinees en Indonesisch (of beter gezegd: Maleis). Bami is afgeleid van 2 Chinese woorden: Ba en Mi (vlees en noodles) en goreng is Maleis voor gebakken. Ter info: in de tijd dat Den Haag nog van mening was dat Indonesië van Nederland was, gold Maleis als voertaal in Nederlands-Indië. (Overigens is mijn vader het daar niet mee eens: ‘Nee, wij spraken Javaans, Sjoerd.’ Goed, okee pap, Javaans. ‘En dan het Javaans van Midden Java, ja.’)

Bami goreng, zeker in Nederland, kent vele hoedanigheden omdat die ‘gebakken noodles’ geheel naar eigen inzicht worden aangevuld met van alles en nog wat: vlees, garnalen, groenten, ei. En dan heb ik het nog niet eens over de variatie aan toegevoegde kruiden. De meest… eh, gedenkwaardige variant heb ik een keer bij iemand thuis gegeten:

Ik was, ergens in Utrecht, in een cafe aan het kletsen met een alleraardigst meisje en op een gegeven moment hadden we ‘t over Indo food.

“Kom een keertje langs, gezellig, dan maak ik speciaal voor jou lekkere bami goreng.” De kuiltjes in haar wangen glimlachten vrolijk mee. Dat van die ‘bami goreng speciaal voor mij’ kreeg ik al niet meer mee, mijn hoofd bleef hangen bij dat ‘gezellig.’ Al had ze voorgesteld dat we dan gezellig samen een kikker zouden gaan ontleden had ik nog ja gezegd. “Is goed,” zei ik, helemaal enthousiast, “zeg maar wanneer.”
Er waren geen kikkers die avond, wel bami goreng-maar-dan-niet-gebakken, met schoenzool-karbonade, erwtjes (!) en soepgroenten (!), trots geserveerd met fabriekskroepoek van de Super. O, en ze vond ergens in de keuken ook nog een klein plastic zakje van de Chinees met zo ‘n sneu blubje sambal erin. Eet smakelijk…

Jaren later liep ik haar tegen het lijf in een boekenwinkel. Hoe het mij ging en wat ik deed enzo. Zij was getrouwd en moeder van 3 dochtertjes. Jaaa, de tijd ging snel. Ze had ook een kookrubriekje in een tijdschrift waarvan de naam mij ontschoten is. ‘O mijn God!’ dacht ik. “Leuk joh!” zei ik. Of ik weer ‘ns een keertje kwam eten. Nou…, ik had het erg druk.

Djeezus, Sjoerd, kom op, je bent bezig met een recept voor bami goreng! Hak op tak, deze.
Okee-okee, waar was ik?

Bami goreng moet dus beslist gebakken zijn. Anders moet je bami zeggen en niet bami goreng. Dat doet mij ineens denken aan die nederlandse toeristen die in Jakarta een deftig restaurant binnenliepen en Nasi bestelden. Kregen ze een groot bord met alleen maar witte rijst. Hahaha, leedvermaak he.

Goed, bami goreng dus.

Ingrediënten

Mie:
1 pak eiermie (Chinese eiermie van Soubry bijvoorbeeld, maar die van Conimex is ook wel okee)
1 teentje knoflook
1 blokje kipbouillon
Pan met kokend water

Kip:
2 kipfilets
1 theelepel djahe
kwart theelepel zout
beetje versgemalen peper
halve theelepel assem
2 eetlepels ketjap manis
halve theelepel gula djawa
1 theelepel sambal badjak extra heet
1 theelepel limoensap

Boemboe:
60 gram gepelde ui
3 teentjes knoflook
3 gram trassie
2 theelepels sambal oelek

Alles voor de boemboe fijnwrijven/fijnmalen in de cobek/blender (in de blender moet je er 3 eetlepels water bij doen).

Overige:
60 gram prei, in kwart ringetjes of kleine stukjes gesneden
125 gram gerookte spekreepjes
2 eetlepels verse selderij, fijngesneden
ca 75 gram ham (broodbeleg-ham), in vierkantjes gesneden
2 of 3 eitjes voor een omelet

Alles in huis? Dan kunnen we aan de slag…

Stap 1, kip marineren
Maak een marinade van:

beetje versgemalen peper
1 theelepel djahe
kwart theelepel zout
beetje versgemalen peper
halve theelepel assem
2 eetlepels ketjap manis
halve theelepel gula djawa
1 theelepel sambal badjak extra heet
1 theelepel limoensap

alles in een kommetje, 15 seconden in de magnetron, even goed roeren en dan in een bak gieten.

ketjap manis
Lekkere ketjap manis

Snij de kipfilet in kleine stukjes en gooi ze in de marinade, zorg dat alles goed vermengd is en zet ’t weg. Straks verder.

kip in de marinade 612
Kip in de marinade

Stap 2, mie
Breng 2 liter water met daarin een blokje kipbouillon en een in de lengte doorgesneden teentje knoflook aan de kook. Roer even goed en kieper de mie in het kokende water (ik breek de mie eerst in stukken), haal de pan van het vuur – het mag dus niet doorkoken – en laat de mie 4 minuten staan. Af en toe omscheppen die boel en na een minuut of 3 trek je de slierten, de mie ligt dus nog in het water, van elkaar los m.b.v. twee vorken. En na vier minuten gooi je de mie in een vergiet, knoflook haal je eruit, en spoel ’t na met wat koud water. Klaar. Straks mee verder.

Chinese eiermie

 

Stap 3
Bak een omelet en snij ‘m in (korte) reepjes.

Stap 4
Verhit 3 eetlepels olie in de wadjan en bak de gerookte spekjes tot bijna knapperig (ik knip dan de spekjes meestal in kleinere stukjes), voeg dan de boemboe toe en fruit alles gedurende 3 minuten op niet al te hoog vuur – de boemboe mag niet spetteren. Voeg dan de kip inclusief de marinade toe en bak alles nog twee minuten op gematigd vuur.

Stap 5
Pak de mie uit het vergiet (of waar je die slierten dan ook bewaard hebt) en gooi ’t samen met de prei bij de boemboe in de wadjan. Alsmaar omscheppen totdat de mie goed vermengd is met de boemboe en dan als laatste ook de ham en omelet erbij.

Nou, eh, klaar. Opscheppen en serveren! Lekker!

bami goreng
P.S. In eerste instantie heb ik in dit recept groente verwerkt (spitskool), maar in het kader van simplicity heb ik dat gedeelte verwijderd. Geen foto dus meer van bami goreng met groente. (Sommige oude reacties refereren aan dat gedeelte van het recept, sneu, want niet meer aanwezig nu.)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

91 reacties

  1. Wat heb ik fout gedaan ?????????????? De Bami smaakte naar vis 🙁 Blehhhhhhhhhh

    • Oooh, wat erg, Rina. Hoe kan dat nou? (O, wacht, dat was jouw vraag…)

      Ehm, mogelijke oorzaken:
      1. Als de wok/wadjan/pan gebruikt is om vis te bakken en daarna niet afdoende is schoongemaakt, smaakt het volgende gerecht ook nog (een beetje) naar vis.
      2. Soms smaakt boter naar vis (echt ranzige boter dus).
      3. Je was je bril even kwijt en hebt plakjes zalmfilet gebruikt i.p.v. ham.
      4. Iets was een beetje bedorven.

      Enfin, ik zou willen dat ik een zinnig antwoord had, maar helaas…

      Misschien dat je mij moet vertellen wat je allemaal hebt gebruikt.
      Grrrrroet van Sjoerd

  2. Oooo nee, ik heb alles in huis gehaald inclusief spitskool en nu kan ik het niet meer in het recept terugvinden. Ben al beginnen met koken en kan me helaas niet meer herinneren hoe je de spitskool erin verwerkte. Staat dit ergens anders?

    • Sorry Jaimy (ik dacht nog: “Hoe groot is de kans dat er net iemand bezig is..?”)

      ca 200 gram spitskool, fijngesneden (kleine, dunne strips)
      1 sjalotje, kleinsnijden
      1/4 theelepel ketoembar
      1/4 theelepel laos
      1 rode peper (zaadlijsten verwijderen) in halve ringetjes gesneden
      1 eetlepel pindakaas

      Sjalotje met de ketoembar en laos fijnstampen/vermengen in de cobek.
      Schep 3 eetlepels olie in de wadjan en verhit dat (niet te heet), vervolgens mik je de sjalot/ketoembar/laos, rode peper en spitskool erin. Bak alles zo’n 5 minuten of net zolang totdat jij vindt dat de spitskool eetbaar is, regelmatig alles omscheppen. Als het te droog wordt, schenk je er een beetje water bij.

      Als laatste hussel je er 1 eetlepel pindakaas doorheen. Gas uitzetten en schep alles op een groot bord. Straks, als de bami goreng klaar is, meng je de kool er doorheen.

      Grrrroet! (en succes)

  3. Dank voor de reactie ga het vanavond uitproberen., kan ik er eventueel ook nog peultjes door de bami doen?

    • Peultjes? Tjonge, Gijs, hoe kom je d’r op? Maar, als jij dat lekker vindt, waarom niet? (Zolang ik ’t maar niet hoef te eten, vind ik eigenlijk alles wel geoorloofd.)
      😉

  4. Tineke Garama

    Ga ik morgen maken…de kip ligt al lekker in zijn marinadebadje….

  5. Jij hebt de spitskool mooi apart gezet, maar ik dacht dat alles door elkaar gehutseld wordt tenminste dat of zo krijgt je de bamies bij moeders en tantes thuis…Niet dat het minder lekker uitziet….?

  6. Eiermie van Conimex?!?!? Oei…da’s wel vloeken in de indo-keuken he! Als ik dat tegen mijn tantes zeg…conimex… blam..kop eraf 😉

    • Hoi Tim, jouw tantes hebben gelijk hoor, maar het enige dat Conimex niet kan verpesten/verpest heeft, is eiermie…

      • Om bami te maken, gebruik ik meestal spaghetti, tip van een Surinaamse vriendin 🙂
        Toch een x de eiermie proberen, ben benieuwd naar het verschil.
        Dank voor het leuke verhaal!

        • Ik ken mensen die zilvervliesrijst gebruiken voor de nasi goreng, dat is ook, eh… erg apart. Maar deze Indo kok moet niets hebben van die merkwaardige varianten, dus ik zeg: Jaaaaa, Monique, uitproberen die eiermie!

  7. Wat leuk, ik ben via Rachel op je site gekomen 🙂
    Echter al eens van u gehoord via uw vrouw via het web, een hele tijd terug alweer geloof ik.. Leuk al die recepten! Mijn oma (de hele familie van vaders kant 🙂 ) is indisch maar is al erg oud en kookt dus niet meer zo vaak. Toch vind ik het heel leuk om te leren koken dus ik ga zeker eens een receptje proberen 🙂 Lekker makan!
    Groetjes, Romy

    • Hoi Romy, vroeger schreef ik verhaaltjes op de site van Caroline – ik kan mij een Romy herinneren die toen heeft gereageerd op mijn stukje over de cebok-fles…

      Je moet proberen of jij jouw oma zo gek kan krijgen dat ze al haar recepten aan jou vertelt, later zul jij daar heel erg blij mee zijn, heus.
      O, enne, als je nog 1 keer u tegen mij zegt, ga ik je blokken! 😉

  8. Leo Drachman

    Hallo Kokkie
    Ik zie jou niet wokken met aspersjes het is vol de seisoen en je kun ze heel goed wokken en kann ze ook in de bamigoreng verwerken is lekker hoor probeer het is en je zult een heel goed resultaat hebben

    Groetjes Leo Drachman

  9. het was heerrrrrrlijk!! zelfs de rest van de zeikers hier vonden het lekker 😀 gaat vanmiddag even foto plaatsen :d thnx sjoerd voor het lekkere receppie!!

  10. heerlijk!! gaat het eens op dee manier maken 😀 de trassie gebruiken we hier altijd door dat soort gerechten en hoe heter hoe beter voor mij kwa sambal of pepertjes alleen de rest van het (zeik) volk hier houd daar niet van haha thnx weer!!