Hehe, Slomo doet weer ‘ns een keertje wat. Die labbo kakko.
Vandaag een easy-peasy kipgerecht met een prachtige naam: ayam besengeh. Vrij vertaald: kiep in kruidige kokossaus. En je mag helemaal zelf weten of je er kipfilets voor gebruikt of een braadkip (of hoe heten die dingen). Zie maar. Voor het gemak heb ik deze keer filets gebruikt, scheelt toch weer drie kwartier en da’s handig want ik ben altijd hart-stikke druk. (Vraag mij niet waarmee.)
Nou, in het kader van haast en opschieten en zo, gelijk maar het boodschappenlijstje en dan aan de slag. Have fun cooking!
400 – 500 gram kipfilet
Boemboe:
1 ui (gepeld = ca 100 gram)
2 teentjes knoflook
1 theelepel ketoembar
halve theelepel djinten
1 theelepel laos
1 theelepel koenjit
1 theelepel trassi
2 theelepels sambal oelek
iets minder dan een halve theelepel zout
beetje versgemalen peper
4 geroosterde kemiri’s
Overige ingrediënten:
3 blaadjes salam
2 blaadjes djeroek poeroet
1 spriet sereh
santen: 80 gram kokoscreme opgelost in 200 ml water
2 theelepels gula djawa
assemwater: 1 theelepel assem (uit een potje van de toko) vermengd met 1 eetlepel koud water
Stap 1
Snij de kipfilet in plakjes en wrijf ze in met het assemwater – de assem die ik gebruik woont in een glazen potje en heet ’tamarinde pasta’ (van Flower Brand). Even bewaren in een bakje.
Stap 2
Zorg dat je een stuk kokoscreme hebt van 80 gram en hak dat in kleinere stukken, gooi ’t in een pannetje en giet er 200 ml kokend water bij. Even roeren, deksel erop en negeren. Voorlopig.
Stap 3
Alles voor de boemboe fijnwrijven/fijnmalen in de cobek/blender. (De kemiri’s had je al geroosterd he?)
Stap 4
Verhit 4 eetlepels olie in de wadjan en fruit de boemboe samen met de blaadjes salam en djeroek poeroet en spriet sereh. (Knoop gelegd in die spriet? Bolle kant gekneusd? Good.) Dat fruiten moet, gedurende 2 minuten, niet op hoog vuur, de boemboe moet pruttelen maar mag niet debiel spetteren. Na die 2 minuten kieper je de kip erbij en blijf je de hele bende alsmaar omscheppen totdat de kip wit ziet. Vervolgens voeg je de santen toe en 2 theelepels gula djawa. Even aan de kook brengen, al roerend, en dan zet je de wadjan op de kleinste pit met het gas op standje laag. Laat ’t zo 30 minuten staan (zonder deksel). Blijf in de buurt want je moet van tijd tot tijd even alles omscheppen, zeker op het laatst – het vocht verdampt langzaam maar zeker – om aanbakken te voorkomen.
Nou, dat was alles. Klaar. Gas uit, kip in kommetjes of op bordjes, nasi putih erbij, groente wellicht, en lekker eten!
Ayam besengeh met pandan rijst en spinazie (alla krem). Fantastisch!
overzicht van de olie;
Wij smulden weer! Bij de bereiding kreeg ik wel heel veel olie in de pan. Is dat normaal??? Of had ik de brander toch wat te hoog staan?
Of kan het komen, omdat ik het gerecht een half uur langer moest laten pruttelen (door vreselijke drukte op haar werk kwam mijn vrouw behoorlijk later thuis).
Niks aan de hand, dat is olie die vrijkomt uit (de kokos van) de santen.
Vanmiddag wil ik dit gerecht proberen. Vrouwlief weet weer van niets.
De kemirinootjes heb ik nu alvast geroosterd. Ik heb maarr 5 minuten in een droge koekenpan op hoog vuur gedaan.
Gif zal nu wel verdwenen zijn.
Weet alleen niet of dat de ideale manier van roosteren is.
Ik weet ook niet wat de ideale manier is, maar ik leg ze in een pannekoekenpan op de op 1 na kleinste pit met gas op standje laag en laat ze dan ongeveer 5 minuten met rust, vervolgens keer ik ze om en dan weer zo’n 5 minuten. Ondertussen kan ik dan andere kook-dingen doen.
Soms, als ik me verveel, prik ik ze aan een satestokje (1 kemirie op het puntje van 1 stokje) en rooster ze boven de gasvlam – de kunst is dan om ze net niet in de fik te laten vliegen…
Elke manier is geoorloofd, Harry, zolang ze maar niet zwart worden.
Veel plezier met koken/eten!
Heer-lijk. Lekker van gesmuld vanavond; was een feest van de eerste tot de laatste hap. En nog eens makkelijk te bereiden ook. Een blijvertje! En het goede nieuws is: morgenavond op herhaling! Bedankt, Sjoerd.
🙂
Lekker lekker, ouderwets smaakvol, én inderdaad erg makkelijk te maken. Bedankt voor weer een superrecpt Sjoerd!
🙂
Hij’s fijn! Easy peasy is meer dan OK in dit jaargetijde; lang kokkerellen doe ik komende winter wel weer. Bedankt weer! groeten, Raymond
Bedankt Sjoerd,
…de zeer uitgebreide mooie recepten worden echt gewaardeerd met 🙂 big smiles aan deze kant!
Ik heb meerdere van je recepten uitgeprobeerd, niet allen ik, ook mijn geliefde omgeving :-)blij.
met de foto’s ( + je humor) is het een feest om rond te neuzen en je nieuwe recept te gaan lezen op de website,wanneer ik je mail binnen krijg. Nu je uitleg over de santen uit blik in vergelijking met de santen bloks is idd weer zeer goede info, ik kon dat ook nergens vinden.
Dus oprechte groeten X0 voor je mooie werk!! ( ik ga dit weekend weer lekker uitproberen 🙂
zier er goed uit! meteen proberen die hap 😀
Jeejj I can see! Zelfs met mijn oude lenzen 😉 Dank voor het recept! Waar ik mij soms wel afvraag, een blok santen met water of kokosmelk uit blik, kun je de een voor de andere vervangen een recept? Of krijg je dan een heel ander resultaat/smaak?
Om te beginnen met het laatste: ja, je krijgt verschillende resultaten.
Het grootste verschil is het vetgehalte waarbij geldt dat het ene blikje kokosmelk nog vetter is dan de ander. Ook de smaken verschillen nogal, veel mensen vinden santen uit blik lekkerder.
Meestal gebruik ik santen gemaakt van een blok kokoscreme en water: soms santen asli (dikke santen: 1 deel kokosblok op 2,5 delen water) en soms santen cair (dunne santen: 1 deel kokosblok op 5 delen water). Santen uit blik wil ook nog wel eens gaan schiften tijdens het koken en dat is nogal onhandig. Maar goed, soms wil ik per se een vettige (romige) santensaus en dan komt zo’n blikje goed van pas.
Heb je hier wat aan?
Grrrrroet van Sjoerd
Kijk, hier heb ik zeker wat aan! Heb al eens schifterige kokosmelk gehad tijdens het koken, kwam idd uit blik. Dus vroeg mij al af ..hoe kan dit anders. En op internet kwam ik nou niet bepaald duidelijke info tegen. Dus u zijt weer vriendelijk bedankt!
Wat een fantastische gerechten en ook zo leuk beschreven. Ik ben al een hele tijd op zoek naar een goed recept van Ajam Peteh. Heb jij daar een goed recept van?
Ooooh, een verzoeknummer… stress!
Uiteindelijk zal ayam peteh kecap wel op mijn site komen. Slomo heeft alleen nog geen flauw idee wanneer dat dan is…