Een prachtige naam voor een erg eenvoudig te maken recept. En lekker!Wat hebben wij zoal nodig?
2 grote kipfilets…
En hup, hier is al aanleiding voor discussie:
“Kipfilet? Ben je gek geworden?!” Ik hoor ‘t je al roepen.
<Zucht> je hebt misschien nog wel gelijk ook, want voor de beste kipsmaak (en malsheid) moet je stukken kip gebruiken, compleet met botjes, pezen, huid…
Maar ja, dat lusten wij hier thuis niet. Of, beter gezegd, wij vinden kip kluiven niet echt prettig. Smerig zelfs.
Ergo…
… kipfilets:
Spoel de kipfilets af onder de kraan, dep ze droog met keukenpapier en snij ze in blokjes. (Vieze stukken wegsnijden!) Wrijf ze vervolgens in met assem (1 theelepel is voldoende). Leg de blokjes in een bakje en laat ze op kamertemperatuur komen.
Kipfilets in stukjes gesneden, hapklaar formaat
Ingewreven met 1 theelepel assem
De boemboe
- 4 rode sjalotjes
- 3 teentjes knoflook
- 3 geroosterde kemirinoten
- 1 theelepel trassi
- 1 theelepel djahe
- 1/2 theelepel laos
- 4 ontpitte, grote rode lomboks, of 2 theelepels sambal oelek
- 1/4 theelepel zout
- 3 blaadjes djeroek poeroet
Bovenstaande ingrediënten moet je fijnmalen/fijnwrijven in de blender of cobek.
Overige ingrediënten
- 2 theelepels gula djawa
- 1 blaadje salam (moet tegelijkertijd met de boemboe in de pan)
- 1 spriet sereh (moet tegelijkertijd met de boemboe in de pan)
- 2 eetlepels gezeefde tomaten
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 theelepel assem om de blokjes kipfilet mee in te wrijven
Fruit de boemboe in 4 eetlepels olie samen met de salam en sereh op niet al te hoog vuur gedurende anderhalve minuut (ongeveer). Vervolgens toevoegen:
- gezeefde tomaten
- gula djawa
- ketjap
even goed roeren en dan de kip erbij. Goed omscheppen en bak de kip gedurende een minuut in de boemboe – het vuur moet vrij hoog maar niet al te hoog want anders verklooi je de boemboe. Zet de wadjan daarna op een kleine pit met laag vuur, deksel erop en 5 minuten zachtjes laten sudderen Daarna schep je alles even om (proef even of er nog zout bij moet), deksel op de wadjan en weer 5 minuten laten staan. Daarna alles weer even omscheppen, deksel erop en vervolgens (nog steeds zachtjes laten sudderen) wachten totdat jij de kip gaar vindt, bij mij is dat na ongeveer 5 minuten.
Zoals gezegd, bij mij is de kip gaar na (in totaal dus) zo’n 15 minuten sudderen, maar soms duurt het iets korter, soms iets langer, dat hangt o.a. af van hoe dik de blokjes kip zijn en hoe hoog het vuur stond.
Enfin, schep de ajam boemboe Bali (per persoon) in een voorverwarmd kommetje en serveer ‘t met witte (pandan) rijst met bijvoorbeeld sajoer boontjes. Zet er ook gelijk een schaal kroepoek oedang bij. En een bakje sambal goreng kering kentang of zo. En wat gebakken uitjes.
Adviestip van Slomo:
Kook wat eieren en frituur ze heel eventjes – pas op, ze mogen niet bruin worden, wel een klein beetje gelig (o, en niet vergeten eerst te pellen he, voordat ze de frituur ingaan). Mik ze daarna in de wadjan bij de ajam boemboe Bali zodra je de kip gaat laten sudderen. Bij het serveren snij je de eitjes doormidden en leg je die in het kommetje, bovenop de kip. Eet smakelijk!
Het resultaat
mmm lekker,
Ik heb trouwens de ultieme oplossing voor kipfilet als je niet van kluiven houdt: ontbeende kippendijen. Ik gebruik niets anders
hallo sjoerd dit weekend je heerlijke recept gemaakt van de rempeh balletjes ongelofelijk lekker dit zeg zaterdag een verjaardag dan zal ik de feestgangers lekker trakteren op deze lekkere rollertjes.
dus dit was weer een toppertje van sjoerd.
Ik vind dat jij een t-shirt moet laten bedrukken en dat shirt moet je aantrekken wanneer je gaat koken: op de voorkant ‘Leo’ en op de achterkant ‘Cook’.
Hoe toepasselijk. 🙂
hallo sjoerd vandaag jou overheerlijke ajam boemboe bali gemaakt ik heb nog maar 1 vinger over om dit te tikken je begrijpt mij wel zo lekker was het weer dus op naar het volgende recept.
toppie sjoerd
Geweldig, Leo, jij bent goed bezig! Leuk om te lezen dat je ’t lekker vindt.
Van het weekend dit recept gemaakt….wederom een succes….overheerlijk
Hi Sjoerd,
Vandaag de ajam boemboe Bali en sajoerboontjes gemaakt. Smaakte voortreffelijk! Zeker voor herhaling vatbaar!
Lijkt me lekker! Proberen ja… Maar waarom de eieren eerst frituren? Heb ik me altijd al afgevraagd…
Hoi Kristel, het is natuurlijk niet verplicht om gekookte eieren te frituren. Ik doe dat om een paar redenen: het ei krijgt een korstje (lekker voor de ‘bite’) en omdat dat korstje erg onregelmatig is, blijft de saus beter kleven.
Top! Het was heerlijk! Mijn vriend is je dankbaar…
(Je bedoelt: je vriend is jou dankbaar, want jij hebt ‘t gemaakt.)
Good job, Kris!
Het water loopt me in de mond! Binnenkort maar eens maken.
Doen! Lekker! (Echt makkelijk om te maken.)
Ik zie het al- ik moet snel eens naar de toko! Ziet er weer heerlijk uit:)
En niet alleen naar binnen lopen om een zak rempejeh te kopen he!
Het kan nog erger: naar buiten komen met diepvriessnacks:)
Hmmm dit heb ik nog nooit gegeten, ook al heb ik Indische grootouders…
Het ziet er erg lekker uit, dus dan moet ik het zelf maar eens maken 😉
Ga bij ze op bezoek, en zeg dan ineens, terwijl het niks met het onderwerp van gesprek te maken heeft: “Ik heb toch zoooooo’n zin in ajam boemboe Bali…..”
(En als dat niet werkt, moet je zelf dan maar de keuken in.)
In beide gevallen: succes! 😉
ooohhhhh hemelsssss dit recept sjoerd!!! en vette pluspunt, die vreten die zeikers hier ook dus dit gaat op het menu voor volgende week 😀
ik dank u weer 😀
Ik weet zeker, niemand plast nog zodra ze een eerste hap hebben geproefd…