Ketoprak Kokkie Slomo
Ketoprak is bijna geschikt voor vegetariërs, niet helemaal dus want er wordt trassie gebruikt (gefermenteerde garnalenpasta). Overigens, er is geen vervanger voor trassie.
Benodigdheden voor de saus:
3 teentjes knoflook
1 grote sjalot, of 2 kleintjes
1 limoen
2 theelepels pindakaas met stukjes noot
175 gram ketjap manis (ik gebruik die van Kaki Tiga). NB: geen ketjap van Conimex gebruiken want die verpest het hele gerecht!
gula djawa
1 theelepel sambal oelek
3 gram trassie
zout naar smaak
Overige ingrediënten:
bosui
1 blok tahoe
witlof, of chinese kool, of ijsbergsla
verse selderij
ongeveer 100 gram tauge
gebakken uitjes (kant en klaar te koop)
Stap 1
Pak de tauge en verwijder alle groene vliesjes van de kopjes en haal de lelijke, bruine staartjes eraf. Afspoelen met koud water en even bewaren in een bakje.
Schoongemaakt en afgespoelde tauge.
Stap 2, boemboe maken
Gooi de sjalot, knoflook, sambal oelek en trassie in de blender, voeg twee eetlepels water toe en maal alles fijn. Even wegzetten deze boemboe, straks pas nodig.
Geblenderde boemboe.
Stap 3
Snij van de gula djawa een stuk af ter grootte van een dobbelsteen en snij het fijn. Of je neemt gewoon een theelepel als je gemalen gula djawa hebt.
Snij een limoen doormidden; je hebt het sap van een halve limoen nodig straks.
Schep twee theelepels pindakaas met stukjes noot op een schoteltje.
Stap 4
Pak een kleine koekenpan (of steelpan, whatever), zet die op het vuur (gebruik de op een na kleinste pit) en schep er 2 eetlepels olie in. Laat de olie een beetje heet worden en schep vervolgens de boemboe in de pan. Laat het gedurende 2 minuten bakken – let op, de boemboe mag niet wild spetteren – en voeg dan de gula djawa toe en meng dit totdat het is opgelost. Voeg daarna de ketjap toe en roer alles goed door elkaar. Zet het gas op laag en voeg 2 theelepels pindakaas toe en dan weer roeren totdat de pindakaas helemaal vermengd is. Knijp een halve limoen uit boven de pan en meng dit ook weer. Voeg tot slot zout toe naar smaak. Gas uit, saus in een kommetje en even wegzetten.
Ketoprak saus klaar (en altijd proeven wat je maakt).
Stap 5
Zet de wadjan/wok op het vuur en giet er ruimschoots olie in (een laag van ongeveer anderhalve centimeter). Verhit de olie tot ongeveer 120 – 140 graden en frituur de blokjes – niet teveel tegelijk, elk blokje moet een eigen plek hebben in de pan – langzaam totdat ze geelbruin van kleur zijn. Schep de tahoe tijdens het frituren regelmatig om. Laat de gefrituurde blokjes uitlekken in een vergiet met keukenpapier.
Nota bene: als je blokjes tahoe in te hete olie gooit, worden de randjes van die blokjes bijna onmiddelijk bruin en hard en dat is Niet Lekker.
Adviestip: gooi de blokjes uitgelekte tahoe in een plastic zakje en schep daar een paar eetlepels ketopraksaus bij, zo kunnen de blokjes niet uitdrogen en krijgen ze alvast een lekker smaakje mee nog voordat ze op de schaal gaan.
Verse tahoe, anders dan fabriekstahoe, wordt onmiddellijk kripoet na het frituren…
Stap 6, voorbereiding ketoprak:
Snij een paar stengels bosui in kleine ringetjes en bewaar ze even op een schoteltje.
Pel de bladeren van de witlof (het harde gedeelte niet gebruiken want te bitter), afspoelen met koud water, droogdeppen met keukenpapier, blad in reepjes snijden en even apart leggen.
Snij de tahoe in dobbelsteenformaat en dep de blokjes droog met keukenpapier.
Snij een paar takjes selderij fijn.
Stap 7
Mik de schoongemaakte tauge in een zeef en schenk er een liter kokend water overheen. Direct naspoelen met veel, koud water, uit laten lekken en droogmaken met keukenpapier. Dat kokend water is van groot belang omdat er altijd een kans bestaat dat er op de tauge nare bacteriën leven die jou ongewenst lang op het kleine kamertje doen belanden.
Stap 8, de opmaak van je schaal/bord
Zet het bakje met de saus in de magnetron en warm ’t op – het moet niet kokend heet zijn, maar wel net iets te heet voor je vinger 😉
Pak een schaal of bord en daarop strooi/leg je het volgende:
– wat gebakken uitjes,
– beetje gesneden bosui,
– een handvol gefrituurde tahoe blokjes,
– een beetje gesneden bosui,
– een handvol reepjes witlof, of chinese kool, of ijsbergsla,
– een handvol tauge,
– een beetje fijngesneden selderij,
– de opgewarmde saus, bepaal zelf maar hoeveel (niet debiel veel want dan drijft alles van de schotel af)
– en als laatste nog wat gebakken uitjes.
Klaar. Eten!
Lekker met pandan rijst of lontong.
Selamat Makan!
Het vult voor geen meter, maar oh wat was het lekker! Gaan we zeker vaker eten, maar dan toch ook met een vleesgerecht erbij
Ketoprak is eigenlijk een bijgerecht, dus als je echt (een maaltijd) wil eten moet er nog wel wat bij. Ik eet het, bij voorkeur met warm weer, met bier en zo, wanneer ik wel iets wil eten, maar geen grote honger heb.
Grrroet van Sjoerd
Dag Sjoerd
Twee vragen over de Ketoprak…
175 gram is dat ongeveer 10 eetlepels?
Moeten er niet twee eetlepels pindakaas in in plaats van twee theelepels ?
Groet
Willem
Hallo Willem,
ik gebruik maatlepels, dus niet de eetlepels die in de besteklade liggen..
een volle maatlepel/eetlepel ketjap manis = ca 20 gram, een volle maatlepel/theelepel ketjap manis = ca 10 gram.
En tot slot, van mij mag je er 2 eetlepels pindakaas inscheppen, maar ik zou het niet doen 😉
Have fun cooking!
(and even more fun eating!)
Grrrroet van Sjoerd
Waaahhhh! Gevaarlijk voor mij! Ik tuin er steeds weer in met die recepten van Slomo. Dan eet ik weer te veel.
Enak dit recept!
Hartelijk dank!
Beste Sjoerd,
Hoewel ik o.h.a. ook niet echt een Go Tan-liefhebber ben wil ik toch even zeggen, dat daar even veel suiker (45%), maar meer soja en minder zout in zit dan in die Kaki Tiga medja! Dus toch liever die ook niet.
Ik ben een (Indo-) kok, Josje, geen etiketten-freak; mij gaat het om de smaak.
Grrrroet van Sjoerd
Leker recept, vooral goed sausje, zelfs de volgende dag is het restje lekker. Ook goed bruikbaar voor mijn tahu telor. Hier echter geen taugé beschikbaar, dus daarom maar geblancheerde peultjes aan reepjes gesneden. Ging ook prima,
Kokkie de Ketoprak is goed gelukt, bedankt heb jou gerecht gebruikt.
Lekker man
Ha, je bent gewoon een goeie kok, Aswin!
Grrrroet van Sjoerd
Dit vond iedereen enorm lekker. Ik heb alleen vals gespeeld: tempeh in plaats van tahoe. Smaakte geweldig.
Valsspelen is in dit geval niet erg want niemand had er last van.
(Maar eh, met tahu is het net iets lekkerder – tenzij je niet van tahoe houdt).
Hoe dan ook, goed gedaan Enno!
Hallo,
Is dit nu een warm of koud gerecht? Of lauw warm kan natuurlijk ook nog.
Groet Marleen
Ps. Mijn rijsttafel van afgelopen weekend was een groot succes. Had alles van je site, super!
Hola, MarleenopIbiza,
eh, er is nog een 4e optie: eerder warm dan koud. 😉
(De blokjes tahoe en de saus moeten warm zijn.)
Grrrroet van Sjoerd
P.S. Ik ben blij dat de rijsttafel een succes was. Goed gedaan Marleen!
Voor hoeveel personen is dit, Sjoerd?
Hoi Willem,
Ervan uitgaande dat je het gebruikt als bijgerecht (want dat is het eigenlijk) is het voldoende voor 4 personen. Maar, dat moet benadrukt, als je een grote eter bent (en je serveert er niet veel andere gerechten bij) vind je wellicht een kwart van deze ketoprak te weinig.
Grrrroet van Sjoerd