Op mijn favoriete Hollandse snacklijst staat de Frikandel Speciaal onbetwist op nr 1. Daarna volgt Ras patat met pindasaus en op nr 3 staat de Mexicano, eveneens met pindasaus. “Ja, lekker belangrijk Sjoerd, what’s your point?!”
Nou, het is opmerkelijk dat de kroket of bitterbal niet in mijn top 3 staat want ik vind bier met bitterballen een geweldige combi. En echt veel lekkerder dan bier met Ras patat, om maar wat te noemen. De reden is misschien dat ik van (veel) bier minder kritisch word en dus niet let op wat er zoal in die bitterballen zit. Hmmm, klinkt plausibel want ik heb, in geheel nuchtere toestand, vaker dan mij lief is een hap bitterbal (kroket ook) uit moeten spugen omdat mijn tong Enge Stukjes tegenkwam.
Ik heb vrienden die zonder enige aarzeling een hap durven te nemen van een gerecht dat zij (nog) niet kennen. En pas in hun mond gaan ze die hap met hun tong inspecteren. Huuuu. Niks voor Slomo, die moet eerst pieren met een vork en dan zorgvuldig bekijken of het veilig is. Niet echt een culinaire Marco Polo, deze.
Terug naar de bitterbal. Of kroket. Want dat zijn dezelfde hapjes maar dan in verschillende verpakking. Ik ben dus eigenlijk een beetje bang voor de vulling omdat ik niet goed kan zien wat ik in mijn mond stop. Daarbij komt nog dat ik de smaak niet altijd even goed vind. Ergo, ik heb afgelopen weekend besloten dat ik ze zelf maar ging maken. En boy, wat is dat leuk om te doen! Veilig ook, want geen enge stukjes meer. Het is alleen wel Godvergeten veel werk, maar dat terzijde.
Lekker romig, lekker smakelijk. Zonder nare verrassingen.
Aanvankelijk maakte ik zowel bitterballen als kroketjes, maar kroketjes zijn more fun en Lientje zegt dat ze zelfs iets smakelijker zijn. (Maar goed, zij eet ook slakken en mosselen dus ik weet niet zeker of ik haar wel serieus moet nemen.)
Kom, we gaan boodschappen doen. Gezellig.
Lijstje:
- Een bak runderhachee van minstens 500 gram (ik had een bak van 570 gram)
- 60 gram boter (dus geen margarine, maar roomboter!)
- 90 gram patentbloem
- 4 eetlepels room (geen zure room!)
- 1 blokje runderbouillon
- 1 blokje groentebouillon
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- de helft van 1/4 theelepel kruidnagel
- een beetje versgemalen peper
- 2 theelepels sambal oelek
- 2 theelepels gula djawa
- 1/4 theelepel zout
- 1 eetlepel verse, fijngesneden peterselie
- 4 eitjes
- 2 doosje paneermeel (ongekruid)
Stap 1
Rundvlees in kleine blokjes snijden en aan de kook brengen in een diepe pan met 1 liter koud water met daarin 1 blokje groentebouillon en 1 blokje runderbouillon. Zodra het kookt, zet je het vuur iets lager en laat je ‘t minstens 3 uur zachtjes koken (deksel op de pan).
Note: het vlees moet bijna vanzelf uitelkaar vallen, dan is het goed.
Wanneer het vlees gaar genoeg is, moet je ’t uit de bouillon zeven, kleinsnijden, in een bakje doen, 6 eetlepels bouillon er overheen scheppen en bakje afsluiten. Van de overgebleven bouillon giet je 500 ml (met zoveel mogelijk fliebeltjes er in) in een aparte bak zonder deksel. Gewoon af laten koelen, straks heb je ’t pas nodig.
Stap 2
60 gram boter helemaal laten smelten in een grote anti-aanbak-koekenpan (vuur niet te hoog want de boter mag niet helemaal bruin verkleuren) en dan 90 gram bloem toevoegen en roeren totdat je een min of meer vaste (zanderige) massa hebt. Drie minuten al roerend en omscheppend laten garen – als de massa als een idioot bubbelt, staat het vuur te hoog, het moet net tegen de kook aan zitten en mag niet donker verkleuren.
Daarna de pan van het vuur halen en de afgekoelde bouillon (500 ml) beetje bij beetje toevoegen: eerst een scheut, dan roeren totdat al het vocht is opgenomen door de massa, dan weer een scheut, roeren totdat al het vocht is opgenomen, etc, etc.
1. Boter en bloem helemaal vermengd. 2. Beetje bouillon erbij. 3. Bouillon helemaal opgenomen.
Zodra de 500 ml bouillon is toegevoegd, heb je een dikke, vloeibare massa gekregen.
Alle bouillon bijgeschonken (inclusief de minuscule fliebeltjes vlees die er inzaten).
Vervolgens zet je de pan weer op het vuur en schep je de room erbij. Gas iets hoger en al roerend aan de kook brengen. Terwijl je daarmee bezig bent gooi je het vlees en onderstaande ingrediënten erbij:
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- een paar snufjes kruidnagel (ongeveer de helft van een 1/4 theelepel)
- 2 theelepels sambal oelek
- beetje versgemalen peper
- 2 theelepels gula djawa
- 1 eetlepel verse, fijngesneden peterselie
Roer alles goed door elkaar en proef even hoeveel zout je erbij gaat gooien (ik heb er een kwart theelepel zout bijgedaan). Zorg ervoor dat de massa (we kunnen nu spreken van kroketvulling trouwens) tegen het kookpunt aanzit en blijf ongeveer 15 minuten alsmaar roeren en omscheppen. Dat roeren/omscheppen gedurende een kwartier zorgt ervoor dat de bloem goed kan binden en (dus) de kroketvulling dikker en steviger wordt.
Prachtige kroketmassa na 15 minuten roeren/omscheppen, moet van gesnoept worden…
Daarna gas uit, kroketvulling in een grote bak scheppen, vershoudfolie er overheen, af laten koelen en dan een nachtje in de koelkast laten staan opdat het kan opstijven.
Een grote bak is handig omdat je dan later de kroketvulling in gelijke delen kunt snijden.
En dan nu het leukste van alles: kroketten maken (of balletjes, mag ook hoor).
Haal de kroketvulling uit de koelkast en als je ‘t gisteren in een grote bak heb geschept, kun je met een mes de vulling opdelen in gelijke stukken…
Handig voor beginners, dan heb je telkens dezelfde hoeveelheid vulling te pakken.
Overigens hoeft dat natuurlijk niet per se, dat opdelen, je kunt het ook gewoon op gevoel doen. Immers, wat maakt het uit dat de ene kroket kleiner is dan de andere?
Tot voor kort had ik de gewoonte (compulsive behavior Sjoerd, geef ‘t nou maar gewoon toe) om perfecte balletjes te maken; volmaakt rond en alles precies even groot. Afwijkingen werden niet getolereerd.
Maar gelukkig heb ik een vriendin hier in Nederland, nou, dat is niet helemaal waar, ze woont in Zeeland, die altijd opmerkt dat ik die tic heb (al zegt ze dat nooit zo letterlijk). Goed, dat concept heb ik losgelaten en van de week toegepast. Er ging een (nieuwe) wereld voor mij open: met opzet de ene lelijke bal na de andere. Kubusjes waren het, wilden niet eens meer rollen. Ha! Kromme kroketjes? Ken wel!
Verschillende afmetingen? Ik lach erom! Zie..? 😀 En nóg eens… 😀
Eeh, waar was ik….
O, ja, we gingen kleien.
Wat moet je klaarzetten:
- 4 geklutste eitjes, in een diep bord
- 1 diep bord met een ruime hoeveelheid paneermeel
En zorg dat je voldoende ruimte hebt vrijgemaakt om je kroketjes neer te leggen.
Nou, hup, maak je kroketje, balletje of andere vormpje en haal ‘m dan direct door de paneer. Druk die paneer zo goed mogelijk nog wat aan en leg je snack-in-wording op een schone en droge plek.
Maak er een stuk of 10 en ga ze dan afpaneren (afpaneren?), ik bedoel dat je het paneren van die kroketjes afmaakt, en wel als volgt: haal ze door de eikluts, laat de overtollige kliedermassa er vanaf lekken en haal ze dan door de paneer. Voorzichtig aandrukken en wegleggen. Zodra je ze alle 10 hebt gedaan, leg je ze in de koelkast want ze moeten eerst een beetje opstijven voordat je ze gaat frituren.
Een uurtje of zo is wel lang genoeg hoor. (Het zou mooi zijn als je ze in een bakje met paneermeel legt en dan de koelkast in, maar dat is niet verplicht.)
Nog een keer voor de duidelijkheid de juiste volgorde:
kroketje rollen
door de paneer
door de eikluts
door de paneer
koelkast
frituren
smullen
Overigens ken ik lui die menen dan je een kroketje eerst door de bloem moet wentelen en dan door de eikluts en door de paneer en door de eikluts en dan door de paneer. Nou, ik vind ‘t best. Ze doen maar. En als jij dat ook zo wil, prachtig.
Ik moet nog wel even wat vertellen over de kroketjes (whatever) die je hebt gemaakt:
- als je ze lang laat liggen, zakken ze langzaam maar zeker een beetje in en aan de onderkant worden ze een beetje nat. Dat willen we natuurlijk niet hebben.
- Als je van plan bent ze lang te laten liggen, kun je dat inzakken en nat worden voorkomen door ze af en toe om te draaien. Maar beter is dat je ze dan invriest, vooropgesteld dat ze al helemaal zijn ‘afgepaneerd.’
- Frituren in een diepe pan met voldoende olie er in zodat de kroketjes niet op de bodem hoeven te liggen (ze moeten kunnen zwemmen!). Olie op ongeveer 180 graden, niet heter. En gooi niet teveel kroketjes tegelijk in de frituur want dan koelt de olie teveel af.
- Serveren met welke saus dan ook. Of met niks want de smaak is al compleet genoeg.
Ik zeg: have fun en eet smakelijk!
Kokkie is de beste en vertelt het leukste.
Jij hebt gewoon keihard gelijk!
😉
Grrrroet van Sjoerd
lijkt me lekker , ga deze variant ook proberen, heb jij wel eens 700 croquetten voor je moeder gedraaid, ik dus wel en meerdere keren ,
mijn moeder at alleen aardappel puree, met ragout of croqetten.
Dat is… apart. Overigens zijn deze kroketten heel erg lekker, al zeg ik het zelf.
😉
Grrrroet van Sjoerd
Bedankt voor dit lekkere recept. Kroketten zijn niet makkelijk zelf te maken maar mat jou recept was het uitstekend gelukt.
Voor iemand wiens emailadres begint met ‘bakker’ moet het toch een koud kunstje zijn…
😉
Grrroet van Sjoerd
Hallo Sjoerd,
Al jarenlang bezoek ik regelmatig jouw website om te genieten van jouw smakelijke recepten en jouw smakelijke verhalen. Ik beveel je ook vaak aan bij anderen, die niet zijn opgegroeid met de Indische keuken maar toch willen proberen om eens zelf iets te maken. Jouw recepten zijn namelijk heel precies. Veel beter dan die recepten die ik vroeger kreeg van “tantes”: een handje van dit, een vinger van dat een snufje zo-en-zo, alsof het allemaal niets uitmaakt. En dan achteraf superkrtitisch: “Lekker hoor, maar volgens mij had er iets meer/iets minder ketoembar/kardamom/kentjoer/whatever in gemoeten”.
Zelf ben ik (net als jij?) een halve indo. Moeder In Nederland Door Omstandigheden, vader belanda, adoeh, kassian. Op doordeweekse dagen aten we Hollandse pot, maar op feestdagen Indisch. Dan ontwikkel je vanzelf een bepaalde voorkeur.
Toevallig ontdekte ik vandaag dat je al jaren geleden een recept hebt geplaatst voor kroketten. Nu is dit iets wat ik vaker maak, dus waar ik Een Mening over heb. Lekker hoor, maar je gaat naar mijn smaak wel erg snel voorbij aan de keuze van het paneermeel. Terwijl dat in grote mate de “bite” van de kroket bepaalt. Het allerlekkerste, maar het meeste werk, is zelf oud bood verzamelen. Restjes volkorenbrood, liefst zuurdesembrood, oud laten worden, in stukjes snijden en in de oven verder droog en hard laten worden. Daarna malen in de keukenmachine. Echt een wereld van verschil als je dat gebruikt. Vind je dat teveel werk, dan is Panko, Japans paneermeel, een aanvaardbaar alternatief. Tegenwoordig zelfs bij de betere supermarkt te koop. Maar gebruik alsjeblieft niet van die troosteloze doosjes fijngemalen beschuiten. Dat lijkt nog het meeste op zaagsel voor onder de cavia.
Verder: ga zo door! I love it.
Grooooote klasse; eindelijk kan ik, dank zij jouw uitleg, ook eens kroketten maken ….. Thanks !!!
Wat zul jij dik worden…
(Ze zien er goed uit, die kroketten!)
Hoi!
Leuk he, kroketten bakken! Bij ons een traditie in de herfstvakantie. Wist je dat kroketten,net als soep, werden gebruikt om restjes op te maken? Je kunt werkelijk alles ombouwen tot kroket,en dat is zelfs al normaal (bijvoorbeeld een bamibal)!
Wij maken de ragout andersom. Gehakt rul bakken, groente erbij en als alles gaar is gooi ik er meel en melk bij. Tot het een glas papje is. Daarna laten afkoelen. Dan wordt de ragout ook een beetje steviger. Ei/paneermeel jasje erom en zo vers mogelijk eten. De ragout is koud ook lekker 😉
Groetjes, MoLa
Als variant op ‘iedere gek heeft z’n gebrek’ (dat is zeker op mijzelf van toepassing) zeggen ze vaak ‘iedere kok heeft z’n kunstje.’ Maar wat ik mij afvraag bij jouw kunstje is hoe jij de meel dan gaar krijgt.
Grrrrroet van Sjoerd
Zo blij met jouw site! Gisteren dubbele portie rundvleesragout gemaakt en helft voor risolles gebruikt. Perfect beslag ook weer van jouw site. Was natuurlijk heerlijk. Vandaag de kroketjes (uit de kluiten gewassen bitterballen) gerold voor in de vriezer. Als je nog een tip hebt om die klonten aan mijn vingers te voorkomen met het rollen door ei en paneer, hou ik me aanbevolen. En ook bedankt dat ik dankzij jouw lekkernijen weer fanatiek aan het sporten ben! Moet wel, anders groei ik dicht haha.
Je moet 1 hand gebruiken voor de eikluts, en de andere hand voor het paneren. Simpel.
Enne, ik ben niet aansprakelijk voor te klein geworden kleren!
😉
Grrrroet van Sjoerd
Top Sjoerd !! Voor het eerst dat ik ze maak dat ze héél blijven tijdens het frituren.
Geweldig lekker ! Thanks..
Daar word ik nou blij van, Rienk. Goed gedaan jongen!
Hoi Sjoerd,
Vorig jaar heb ik een indische kookcursus gedaan en nu zocht ik naar een nieuwe uitdaging om verder te gaan met indische recepten. Jouw site is (een van) de beste sites dus mijn nieuwe uitdaging: al jouw recepten een keer koken. De teller staat nu op 4 maar er is 1 probleem: ik heb geen frituurpan en ben ook geen groot fan van frituren met een grote pan vet, een laagje voor de tahoe gaat nog net, haha! Dus hoe nou met deze kroketjes?? Ik heb je vulling gemaakt en gebruikt voor ragout broodjes! Vulling in plakje bladerdeeg, goed afsluiten en met streepjes ingesneden aan de bovenkant om ontploffingsgevaar te voorkomen…superlekker! Ik zal nog wel vaker wat creatief met je recepten omspringen maar ik ben een groot fan! Groetjes Maartje
Ha, leuk zo enthousiast!
Het is inderdaad wel ietwat lastig om al die lekkere sneks te maken dan. Maar eh, is een air fryer dan niet iets voor jou?
Grrrroet van Sjoerd
Nooit aan gedacht…vraag me toch af of dat het juiste effect geeft (en ze zijn duur, hihi). Zal voor sommige recepten uiteindelijk wel overstag gaan met frituren maar de Javaanse balletjes kwamen vandaag ook perfect uit de oven! Fijn weekend!
Kroketjes waren een super succes op een groot feest hier in Canada. Volgens mij ligt hier een enorme markt open 🙂
Het recept moeten vertalen voor diverse mensen. Ik had een hele grote schaal met de kroketjes , eigenlijk bitterballetjes op een groot buffet neergezet en toen ik ik me na 10 minuten omdraaide was mijn schaal als enige leeg . Ik ga ze binnenkort weer maken want we hebben er zelf niet van kunnen smullen. Wel veel werk maar de moeite waard. Bedankt Kokki voor het recept, er zullen nog vele volgen . groetjes Janneke uit Canada
Jaaaaa, ik open warung Slomo in Canada en dan maak ik jou CEO. Worden wij rijk!
😉