Sambal goreng tahoe. Ik denk dat ik dit bijgerecht wel een miljoen keer gemaakt hebt, als het niet vaker is. Maar niet altijd op dezelfde wijze. Deze variant is momenteel mijn favoriet, mooi in balans qua kruiden/specerijen en zeker niet te pedis. Alhoewel, Lientje denkt daar anders over. “Echt wel te heet!” zegt ze. Nou, okee, dat zal dan wel, over een mening valt niet te twisten.
Vroeger frituurde ik de tahoe (blokjes) altijd, maar daar ben ik min of meer mee opgehouden omdat ik op jaarbasis debiel veel olie weg moet gooien. Sommige lui bakken de tahoe in de oven, ook goed. Overigens snij ik geen blokjes meer maar plakjes en ik bak ze gewoon nog in de pan, maar dan met slechts vier theelepels olie in plaats van bijna een halve liter. Ik zeg, zie maar wat jouw voorkeur heeft, het zal uiteindelijk voor de smaak niet uitmaken. (“Ik vindt die gefrituurde blokjes toch lekkerder,” zegt Lientje. Natuurlijk, daar gaan we weer.)
Ingrediënten
1 blok tahoe van de toko
20 gram verse laos
santen: 50 gram kokoscreme opgelost in 250 gram kokend water
drie-kwart theelepel kristalsuiker
2 eetlepels doorzeefde tomaten
2 blaadjes salam
1 spriet sereh
Doorzeefde tomaten.
Boemboe:
4 rode lomboks
2 rode rawits
30 gram gepelde sjalot
2 teentjes knoflook
3 gram trassi
halve theelepel zout
De boemboe op een plankje.
Stap 1
Ga naar de toko en gooi in je mandje:
blok tahoe
rode lomboks
rode rawits
trassi bakar
verse laos
verse sereh
blaadjes salam
blok kokoscreme
emping blado
Okee, emping blado heb je niet nodig voor het recept, maar het is wel lekker om te snoepen (lekker plakken met je vingers).
Stap 2
Alles voor de boemboe, samen met drie eetlepels water, vermalen in de blender.
Stap 3
Santen maken; snij 50 gram kokoscreme in kleine stukken en los ze op in 250 gram kokend water.
Stap 4
Blok tahoe in de lengte doormidden snijden en elke helft in 9 plakjes snijden (als je per se wil, mag 10 plakjes ook wel). Spoel de plakjes af onder de warme kraan en dep ze droog met keukenpapier.
18 plakjes, dus.
Stap 5
Pak een grote koekenpan, pan op de grootste pit en gas op halfhoog, schep er 1 theelepel olie in, even heet laten worden en dan 9 plakjes erin en aan 1 zijde geelbruin bakken in ongeveer 2 minuten. Daarna schep je weer 1 theelepel olie in de pan en keer je de plakjes om. Zorg ervoor dat je de plakjes tijdens het bakken door de pan heen en weer schuift, dan worden ze gelijkmatig bruin. Nadat beide zijden van de plakjes geelbruin gebakken zijn, haal je ze uit de pan en leg je ze op een velletje keukenpapier.
Schep nu weer 1 theelepel olie in de pan en bak de andere 9 plakjes. Na ongeveer 2 minuten weer 1 theelepel olie erbij en omkeren die plakjes. Enfin, you know the drill.
Grote koekenpan, 33 cm doorsnee.
Stap 6
Spriet sereh in 2 stukken snijden en het bolle gedeelte kneuzen.
Stap 7
Stukje laos (20 gram) in de lengte doormidden snijden.
Stap 8
Boemboe, samen met de sereh, laos en blaadjes salam*, gedurende 3 minuten bakken in drie eetlepels olie (wadjan op de grootste pit, vuur halfhoog). De boemboe mag wel lekker bubbelen maar niet debiel wild spetteren, regelmatig roeren want voor je het weet brandt het aan.
*) verkreukel elk blaadje salam tussen je vingers tot een propje voordat je ze bij de boemboe mikt.
Stap 9
Na die 3 minuten bakken schep je er 2 eetlepels doorzeefde tomaten en drie-kwart theelepel kristalsuiker bij. Nog 1 minuut bakken nu en regelmatig roeren – de boemboe moet redelijk droog zijn. Vervolgens voeg je de santen toe en breng je het al roerend aan de kook. Zodra het kookt, zet je de wadjan op de kleinste pit, op de gasring, en het vuur op laag.
Goed voorbeeld van een boemboe die redelijk droog is.
Stap 10
Scheur de plakjes tahoe doormidden en gooi ze bij de boemboe in de wadjan. Schep een paar keer goed om, deksel op de wadjan en laat dan de hele bende 15 minuten staan – halverwege even omscheppen. Na die 15 minuten gas uit, sereh, salam en laos verwijderen, en klaar.
Die lekkere sgeur van versgebakken tahoe.
Adviestip: het lekkerst is om dit gerecht een nachtje in de koelkast te laten staan voordat je het gaat eten. Maar hé, als je geen geduld hebt…
Opwarmen kan in de magnetron, wel ietsje afdekken dan.
Kommetje in plastic zakje in de magnetron. Kan ook met vershoudfolie bovenop met een paar gaatjes.
Subliem gerecht. Wil je een “Waldorf Indo” ervaring : doe dit gerecht
zóóó…deze tahu was écht lekker