Frikadel slomo

Frikadel Slomo, gekruide en gefrituurde balletjes rundergehakt. Slomo style, dus.

Als tegenhanger van de vleesloze snack van vorige week presenteer ik vandaag de Frikadel Slomo, een fantastisch lekkere snack (en tevens bijgerecht trouwens) zonder al te veel werk – zelfs de grootste keukenkluns slaagt met dit recept want snel en eenvoudig!

“Nou, niets voor mij.”
“Wat nou, ‘niets voor mij.'”
“Ik kan niet koken, Sjoerd.”
“Tuurlijk wel, iedereen kan koken, als ze maar willen.”
“Maar ik kan het echt niet, alles mislukt.”
Blödsinn, je moet alleen leren focussen, dat is alles.”
“Focussen?”
“Luister, waarom vind jij dat je niet kunt koken?”
“Ik laat alles aanbranden.”
“Hoe kan iets aanbranden als je erbij blijft staan?”
“Eh… ik blijf er niet bij staan.”
“Aha! Je focust niet.”
“Moet ik de hele tijd naar het pannetje blijven staren dan?”
“Kan je dat niet? je kunt toch ook de godganse dag naar je mobieltje staren?”
“Dat is anders.”
“Hoezo is dat anders?”
“Nou, dat is leuk.”
“Met andere woorden, als dat pannetje leuk was, zou je er wel op letten.”
“Mmmmja, denk ik.”
“Okee. Jouw pannetjes zijn leuk.”
“Pardon?”
“Ik zeg, jouw pannetjes zijn leuk. Jij vindt jouw pannetjes leuk.”
“Nee, ik vind ze stom.”
“Fout, jij vind ze leuk. Zeg mij na, ik vind mijn pannetjes leuk.”
“Ik vind mijn stomme pannetjes leuk.”
There! Zie? Dat is een beginnetje.”
“Een beginnetje van wat?”
“Een beginnetje van jouw focus.”
“Thijs van Leer.”
“Niet bijdehand doen.”
“Nee, sorry, niet doen. Focussen.”
“Goed zo.”
“Mijn pannetjes zijn fantastisch.”
“Niet overdrijven.”
“Okee.”

Naast de juiste spullen en benodigde ingrediënten heb je voor het koken van een (Indisch) gerecht geduld nodig. Het is een misverstand te denken dat je per se ‘goed’ moet kunnen koken, geloof mij. Ongeduld maakt meer stuk dan je lief is, ook in de keuken. Maar gelukkig is de mens niet alleen in staat om dingen aan te leren, er kunnen ook dingen afgeleerd worden. Hierbij draait het om de juiste incentive. Voorbeeld: mijn neefje van 3 (of zoiets) wil alsmaar snacks en koekjes van tafel graaien, maar dat mag hij niet. Het toeval wil dat ik naast mijn favoriete plek op de bank een muggenracket heb staan… Goed, in dit geval gaat de learning curve van neefje stijl omhoog in slechts 3 stappen:

1. Handje naar snack
2. Muggenracket tegen handje
3. Neefje krijsen = het begin van de learning curve

Enfin, je hoeft geen pedagoog te zijn om te begrijpen waarom het graaien bijzonder snel is afgeleerd.
Dus, de eerstvolgende keer dat jij een kookpoging waagt en een beetje onzeker voor het fornuis staat, beeld je dan in dat ik naast je sta met een muggenracket om ervoor te zorgen dat je blijft focussen. I’m not your enemy, I’m here to help. (Zzzap!)

Goed, boodschappen doen, wat hebben wij nodig?

500 gram rundergehakt van de slager
1 ei
2 theelepels sambal trassie
5 eetlepels paneermeel (naturel)

Boemboe
1 theelepel uipoeder
kwart theelepel knoflookpoeder
halve theelepel zout
versgemalen peper: 10 x draaien aan de dop
1 theelepel laos
halve theelepel djahe
halve theelepel koenjit

Alles voor de boemboe fijnwrijven in de cobek.


Dop met hoge draaibaarheidsfactor. Dit bedoel ik dus met 10 x draaien (kan iedereen).

Stap 1
Gooi het gehakt in een mengkom.


Gehakt in een mengkom mikken, dit kan iedereen.

Stap 2
Ei door het gehakt mengen.


Eitje door het gehakt mengen, dit kan iedereen.

Stap 3
Sambal trassi door het gehakt mengen.


Sambal trassi door het gehakt mengen, dit kan iedereen.

Stap 4
Maak de boemboe en meng het door het gehakt – echt goed vermengen, ja.


Kruiden moeten fijngewreven/vermengd worden in de cobek…


… en klaar. Dit kan iedereen.


Boemboe door het gehakt mengen (goed vermengen), dit kan iedereen.

Stap 5
Paneermeel door het gehakt mengen.


Paneermeel door het gehakt mengen (goed vermengen), dit kan iedereen.


Alles vermengd.

Stap 6
Balletjes draaien (niet zwaarder dan 25 gram per stuk) en dan in de koelkast voor een uur of zo.
Het uiterlijk van de balletjes is echt niet belangrijk dus doe daar niet moeilijk over, het is vergelijkbaar met wat de ene kannibaal tegen de andere zei: “Het kan mij niet schelen hoe die zendeling er uitziet, als ‘ie maar lekker is.”

Note 1: soms draai ik eerst balletjes en dan leg ik ze voor een uurtje in de koelkast. Maar soms zet ik eerst de kom met gehakt in de koelkast en draai er dan later pas balletjes van. Zie maar wat jouw voorkeur heeft. (Als je eerst de kom met gehakt in de koelkast zet en pas balletjes gaat draaien vlak voordat je ze gaat frituren, krijgen ze ook niet zo’n erg platte ‘doorligkant.’)

Note 2: vergeet ‘note 1’ en frituur de balletjes direct na het draaien. Kan ook nog.


Balletjes draaien kan iedereen. (Lientje Pacman is langs geweest, er mist een balletje.) 

Stap 7
Balletjes uit de koelkast halen, platte onderkant een beetje bijwerken en dan frituren in een laagje hete olie van zo’n 2 cm op 130 graden. Niet meer dan 7 balletjes per keer frituren en laat de balletjes tijdens get frituren niet de hele tijd op dezelfde plek liggen. Uit laten lekken in een bak of vergiet met keukenpapier.


Ballenbak van Slomo, uitlekken.

Note: wij willen geen zwarte balletjes, onthou dat.
Als je de balletjes frituurt op 130 graden (129 mag ook) is na drie minuten de binnenkant gaar en de buitenkant mooi bruin, en dat is wat wij willen. Hoe hoger de temperatuur van de olie, hoe groter de kans dat de buitenkant zwart is nog voordat de binnenkant gaar is – de buitenkant wordt bij hogere temperaturen ook hard. En dat willen wij ook niet.

Deze balletjes zijn lekker genoeg om zonder sausje te eten. Maar met een ketjap manis achtig sausje zijn ze ook geweldig. (Klooi maar wat aan met ketjap manis, beetje water, beetje rijstazijn, beetje gula djawa misschien…)


Frikadel slomo als snack.

Niet alleen een snack, zei ik al…


Frikadel slomo als bijgerecht.

Tot slot:
soms hou ik balletjes over, dan stop ik ze per drie of vier in een plastic zakje en dat gaat dan de vriezer in. Om te eten moet je ze 10 minuten laten ontdooien, vervolgens 1 theelepel ketjap manis en 1 theelepel water in het zakje mikken, even husselen, zakje met balletjes in een bakje zetten (bakje van de Chinees bijvoorbeeld) en dan een minuut in de magnetron (misschien iets langer, ligt er maar aan hoe panas je ze wil hebben)….. Pieng! Lekkerrrr!


Zo gaan ze de magnetron in (deze komen er overigens net uit).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 comments

  1. Hoi Sjoerd, errrug lekker hoor en inderdaad makkelijk te maken!
    Sausje erbij is lekker maar de ballen hebben zelf al smaak genoeg.

  2. Ik ben helemaal fan van je! Heerlijke eerlijke gerechten, die echt goed smaken (ja ik schroom ook niet om van mezelf te zeggen dat ik lekker kan koken) als ik weer eens een paar dagen bezig geweest ben (en de keuken dan dus zeer goed gebruikt is) staan de fam en vrienden in de rij om aan te sluiten! Ga vooral door met schrijven, ik lees graag de lekkere onzinnige verhalen van je die je bij de gerechten zet. Vanavond eten we de sop kerrie djawwa,, en deze ballen gaan de vriezer in voor een later moment….nadat er uiteraard ook een paar op zeer mastiekte wijze verdwenen zijn….

  3. borrelhappen om in te bijten !
    heb je al eens gedacht aan een sappige Indonesiese Bitterbal ?
    ik maak ze regelmatig op de Hollandse wijze (want hier in Frankrijk vind je ze niet) van een roux met kip of kalf of zelfs lam, en een kruidige-verre-oosten-bal zou mooi zijn om het assortiment te completeren !
    bedankt voor de lekkere recepten, die er door de perfecte foto’s nòg smakelijker uitzien !
    m.vr.groet Peter de Rooy

  4. Zou ik deze bijvoorbeeld morgen kunnen maken en dan bewaren in de koelkast en zondag even op de bbq( samen met je saté babi/ajam incl ketkapsaus en pindasaus)

    • Ha die Dena,

      ik denk dat je ze eerst in aluminiumfolie moet verpakken voordat je ze op het rooster legt, anders worden ze wel erg droog.

      Grrrroet van Sjoerd

      • Ja dat zou een idee kunnen zijn. Anders ga ik toch de sate pentol maken. Wel meer werk maar ook zo lekkerrrrrr. Nou nog even verzinnen hoeveel kilo kip ik nodig heb voor 20 personen….

  5. Bart van der Kolk

    Goh, Sjoerd, laat ik nu al jaááren balletjes maken met vrijwel dezelfde ingrediënten, waar mijn Neval bijzonder van geniet, rijst bij, beetje sambal, keroepoek, beetje zuur of boontjies etc. Ik maak ze tegenwoordig ook met een andere ‘boemboe’, dan is het Libanees/Syrisch: dille zeer fijngesneden, ui uit de blender, zwarte peper en komijn, pul biber (rode pepervlokken) en wat gerookte paprika, alles ‘op het oog’. Na het frituren gaan ze in een yogurtsaus met wat maizena, losgeroerd in een beetje melk (tegen het schiften) met een eetlepel droog gebakken komijnzaad en wat versgehakte koriander. Dus dan is het uit Libanon en met plat brood erbij ook heel erg lekker…Vindt mijn Superkluns die zowel de Libanese als de Indonesische versie aan mij overlaat (vanwege het frituren, waarschijnlijk, maar nu ga ik weer invullen( ik heb iets met brandwonden) … Groeten,
    Bart

    • bart van der Kolk

      Enne..(P.S heet zoiets): wat leuk dat je de site blijft bijwerken, ik geniet van iedere toevoeging, de tekst bij recepten in het bijzonder, ongelofelijk herkenbaar. Dus je spreekt mensen aan met je ‘verhalende’ recepten! Ga zo door (zei mijn juf op de lagere school altijd..)

  6. Die voorste bal was kleiner Sjoerd…
    Heb iets soortgelijks..
    Het gehakt in frikandelvorm gebakken.. dan in een loempiavel gefrituurd.
    Op wat gesneden sla..
    Als sausje mayo met Sriracha Chilli Sauce en een beetje room
    Smullie.. smullie…