Ayam rica rica, of in het Nederlands, kip met veel pepertjes, is een zoetig-en-ook-een-beetje-fris gerecht dat geheel legaal flink pedis gemaakt mag worden, al is dat laatste natuurlijk niet verplicht (overigens, een beetje Manadonees is van mening dat het wel degelijk verplicht is, maar dat terzijde). Deze ayam rica rica is mijn favoriete kipgerecht, zonder twijfel. De combi van zoet/fris/pedis vind ik geweldig. En als bonus lekker kip kluiven, wat een feest. (Not!)
Zoals altijd wanneer ik begin met het schrijven van een nieuw recept, moet er eerst, recept-technisch, geëxperimenteerd worden. Meestal helpt Lientje daarbij want enthousiast proefkonijn. Echter, na een eerste, kortstondige kennismaking met dit gerecht, weigerde zij nog langer mee te werken aan mijn ayam rica rica smaaktest…
“Hier mop, proef.”
“Wat is dat?”
“Lekker. Ayam rica rica.”
Lientje vertrouwt het niet zo, zij monstert het stukje kip dat ik haar aanbied en vraagt: “Waarom is het zo rood?”
Zij is, jammer genoeg, door schade en schande wijs geworden, niet meer zo argeloos als voorheen. Roodgekleurd eten betekent voor haar: ‘oppassen geblazen’, ‘Alarmstufe Eins‘, ‘Niet-In-De-Mond-Steken’, ‘Don’t try this at home‘, etc, etc.
“Ehm, van de tomaten,” zeg ik, “en een beetje van de lomboks en zo.”
“Ja, en van rawitjes zeker ook.” Het klinkt als een vaststelling, niet als een vraag.
“Een klein hapje dan,” dring ik aan, “hoeft niet volle mond.”
Voorzichtig neemt Lientje een klein hapje, proeft en kauwt, kauwt en proeft, staat op, loopt naar de plee en doet spugen. Ik was er al bang voor. Onderweg van de plee naar de keuken kijkt zij mij vuil aan. Na een groot glas water gedronken te hebben komt ze de kamer weer in, de tranen nog in haar ogen, Lientje wijst naar het overbleven stukje kip en zegt met hese stem: “Zoek het effe lekker zelf uit met die rietja rietja, ik ga niet meer proeven!”
“Djeezus,” zeg ik, “en dit was nog maar de kinderversie.”
“Jij bent ziek in je hoofd, Sjoerd. En nou wegwezen met die dodelijke kip van je.”
Dus, waarschuwing voor alle Lientje-achtigen: dit gerecht is pedis. Heet. Bek-in-de-fik. Tong au.
Boodschappenlijstje.
Ingrediënten:
8 kippendijen met bot*
1 stengel sereh
ongeveer 25 gram pandan blad
4 rode rawit
ca 10 blaadjes kemangi (thaise basilicum/citroen basilicum)
2 tomaten
1 theelepel kristalsuiker
*) je kunt ook 4 of meer kippenpoten gebruiken, of 500 tot 600 gram stukjes kipfilet , tis maar net wat jij wil.
Om op de stukken kip te druppelen/strooien:
het sap van een halve, verse limoen
klein beetje zout (klein beetje want er zit ook al zout in de boemboe)
Boemboe:
60 gram sjalot
4 teentjes knoflook
7 kleine (of 6 iets grotere) blaadjes djeroek poeroet (nerf verwijderen)
4 rode lomboks
15 gram verse djahe, geschild en klein gesneden
halve theelepel zout
Alles voor de boemboe fijnwrijven/fijnmalen in de cobek/blender.
Tafelkleed, plankje, djeroek poeroet, lepel, pandan blad, djahe, sereh, lombok en rawit.
Stap 1
Knijp een halve limoen uit over de kip en strooi er daarna een klein beetje zout op. Laat het 30 minuten staan – niet op een plek waar het warm is.
Als je kipfilet gebruikt, moet je de filets eerst in kleinere (makkelijk te behappen) en dunne stukken snijden.
Limoen, zout en kippedijen met bot.
Stap 2
Kip eventjes aan beide zijden aanbraden tot lichtbruin en dan op een laag vuurtje lekker gaar laten worden – ik laat het gedurende 60 minuten (halverwege omdraaien en eventueel een beetje water toevoegen) zachtjes smoren met deksel op de wadjan.
En lekker dat dit ruikt!
Note: als je kipfilet gebruikt moet je stap 2 overslaan.
Stap 3
Ontvel de tomaten, verwijder de harde kern en bak ze op een laag vuurtje gedurende 5 minuten in een anti-aanbakpan met een klein beetje olie. Snij de stukken tomaat vervolgens in kleinere stukjes.
Tomaat, zonder harde kern, even bakken in de wadjan. Ik vind de smaak dan zachter, minder zuur.
Stap 4
Snij de rawits in kleinere stukjes.
Leg de lomboks gedurende 2 minuten in kokend heet water (ondergedompeld).
Was de pandan bladeren met koud water.
Leg een knoop in de spriet sereh of snij ‘m in 3 stukken, kneus/plet de bolle kant.
Rawitjes in stukjes gesneden.
Stap 5
Boemboe maken en vervolgens fruiten, samen met de sereh en pandan blad, in 3 eetlepels olie gedurende 3 minuten. Dan de stukjes tomaat, stukjes rawit en een theelepel suiker toevoegen en even goed vermengen die handel. Vervolgens: kip erbij*, blaadjes kemangi ook, alles even omscheppen, gas uit, wadjan op een gasring op de kleinste pit zetten, gas op laag en deksel schuin op de pan en dan 20 tot 30 minuten laten staan – het is de bedoeling dat de boemboe/tomaat-mix ietsje droog wordt, of beter gezegd, niet echt nat. Af en toe omscheppen en na die 20 tot 30 minuten gas uit en klaar.
*) als je kipfilet gebruikt, moet je het gas ietsje hoger zetten, stukjes kip erbij en bakken totdat ze wit verkleurd zijn, daarna de blaadjes kemangi erbij, omscheppen, gas uit en de wadjan op de kleinste pit zoals hierboven beschreven.
Adviestip: als je er zeker van wil zijn dat het niet te zout wordt, moet je niet een halve theelepel zout bij de boemboe doen maar slechts een kwart theelepel. Bij stap 5 kun je dan, na geproefd te hebben, alsnog zout toevoegen.
Even afdwalen.
Soms gebruik ik kipfilet voor dit gerecht en soms maak ik daar extra werk van: de stukjes kipfilet gaan dan op de grill of anders in de grill pan. Ik heb dan wel eerst de stukjes ingewreven met een mengsel van een kipbouillonblokje en olie (en dan doe ik wat minder zout bij de boemboe). Dat mengsel laat ik ongeveer 30 minuten intrekken alvorens de kip op de grill te gooien. De stukjes kip voeg ik dan toe vlak voordat ik de wadjan op de kleinste pit zet.
Stukjes kipfilet van de grill. Lekker.
Kommetje snoep voor Slomo.
Soms gebruik ik hele kippenpoten, maar dan pluk ik (eh…, plukt Lientje) wel eerst het vlees van de botjes voordat het de pan ingaat.
Plukvlees van kippenpoten.
Nou, okee, genoeg afgedwaald. Mooie plaatjes nu.
Ayam rica rica met kippendijen (met bot). Heerrrrrluk!
Hier eet ik ayam rica rica (plukvlees van kippenpoten) met perkedel daging slomo, sayur buncis en nasi goreng kuning.
Tot slot, wat is erg lekker na een pedis maaltje? Slomo’s favoriete toetje…
Kopi tubruk met een paar plakjes Utrechtse spoorpunt, lekker zoet.
Hoi Sjoerd,
Ik maak met grote regelamaat je heerlijke recepten. Even een vraagje. Ik zie bij het recept van de ayam rica rica; De lomboks staan bij de boemboe en alles voor de boemboe moet worden fijngewreven/fijnmalen in de cobek/blender.
Ik zie even later bij stap 4 dat je nu de lomboks in kokend water moet leggen, maar die waren toch al fijn gemalen ? of bedoel je de rawit. En rawit met pitjes of zonder ?
Groeten,
Ed
Ha die Ed,
de handelingen voor de thuiskok beginnen bij stap 1 (duh)…
zo zie je bij stap 4 dat de lomboks het water in moeten, bij stap 5 worden ze onderdeel van de boemboe.
De rawit natuurlijk met pitjes.
😉
Grrrroet van Sjoerd
Hallo, ik ben sinds een klein jaartje bezig met het koken van Indonesische gerechten omdat we die hier in het zuiden van Hongarije echt niet kunnen krijgen. Helaas is het niet altijd makkelijk om aan ingredienten te komen ook. Ik zie dat je voor dit recept pandanblad gebruikt. Dit is dus een van die dingen waar ik niet kan aankomen. Ik heb wel pandansmaak in een flesje hier, heel wat anders natuurlijk maar denk je dat ik daar wat druppels van kan toevoegen of heb je zoiets van, niet aan beginnen want dan overheerst het te erg en laat die pandang gewoon lekker weg? Ik eet zelf geen vlees en wilde dit gerecht voor manlief maken, zou zonde zijn als hij na 1 hap de boel voor gezien houd! Alvast bedankt voor je antwoord.
Ha die Bianca,
dit gerecht leunt wel erg op de smaak van pandan en dat lukt niet met een flesje (zo’n flesje wordt voornamelijk gebruikt voor de kleur). Zelf zou ik dit gerecht dan ook niet maken als ik geen pandanblad zou hebben, maar, je gaat er ook niet dood aan als je het eet zonder. Ik bewaar pandanblad in de vriezer, daar blijft het gerust drie maanden goed (ik gebruik het ook voor cake en lemper), misschien dat iemand het een keertje voor je mee kan nemen. Of zelf halen wanneer je een keer in NL bent.
Succes in ieder geval met je Indische kookavonturen!
Grrrrroet van Sjoerd
Dag Sjoerd,
Allereerst bedankt voor je voortreffelijke recepten. Ik heb er al vele gemaakt en met succes! Ik weet hoe alles zo’n beetje behoort te smaken want ik had een iIndische oma die zeer goed kon koken. Ik wil het recept Rica Rica maken maar ik begrijp het gebruik van het bananenblad niet in het recept. Ik heb deze bevroren in de Toko gekocht maar er nog niets mee gedaan. In het recept van jou staat klein maken en meebakken? Wordt het gegeten of wordt het er weer eruit gehaald? Ik begrijp dat het misschien ontzettend dom overkomt maar ik heb nog nooit bananenblad in een recept gebruikt. Ik dacht dat het alleen voor stomen en verpakken wordt gebruikt.
Vriendelijke groet,
Ruth
Ehhh…, je moet ook geen bananenblad gebruiken Ruth, maar pandan blad.
Grrrroet van Sjoerd