Frikadel pan – Indisch gehaktbrood

Ennnnnn daar gaan we dan, resep voor frikadel pan (perkedel pan mag ook). Het is een ovengerecht bestaande uit gehakt, aardappels en specerijen/kruiden. Plus, erg belangrijk, een sausje op basis van ketjap manis. Lekker. Frikadel pan komt in vele uitvoeringen (honderdduizenden) dus er bestaat een kans dat je straks zegt: ‘Huh? Slomo? Wat stop je er nou toch allemaal in jongen?’ Daar kan ik mee leven, no problema. Maar deze frikadel pan is nu eenmaal zoals ik ‘m maak.

Al eerder heb ik verteld dat ik niet zo van aardappels hou dus dit gerecht was nogal een uitdaging omdat ik de smaak van die vieze dingen zoveel mogelijk wilde verstoppen. ‘Onzin-kwatsch,’ zei Lientje, ‘juist lekker man!’ Bij mijn allereerste probeersels had ik dan ook maar heel weinig aardappel gebruikt, maar een gedecideerde Lien maakte mij duidelijk dat ik niet goed bezig was.

“Hier Lien, proberen, klein stukje.”
Lientje kauwt en proeft en kauwt en proeft. “Eh… ik proef geen aardappels, Sjoerd.”
“Ha, mooi toch!” Ik ben juist trots op dat resultaat. Maar ik ben de enige.
“Nee sukkel, er hoort juist een beetje smaak van aardappels bij. Nu is het alleen maar gekruid gehakt.”
“Nou, dan steek je toch lekker een paar patatjes in jouw helft.”
“Doe niet zo eigenwijs man, je kunt niet zomaar iets weglaten omdat jij het niet lust.”
“Ken wel.”
“Sjoerd, wat zeg je altijd tegen mij zegt als ik iets maar half doe?”
“Uhm.., wat zeg ik dan?”
“Als je iets doet, moet je het goed doen.”
“Oh, dat.”
“Precies. Dus wat gaan wij doen?”
“Sambal bai?”
“Nee, overnieuw, en dan gewoon met meer dan een half krieltje erin.”
“*zucht*”

Okee. Klaar. Recept nu. Wat hebben wij zoal nodig?

500 gram rundergehakt
300 gram aardappelpuree (gemaakt van kruimig kokende aardappels)
1 theelepel peterselie uit een potje

voor het gehakt:
kwart theelepel nootmuskaat
de helft van een kwart theelepel foelie
de helft van de helft van een kwart theelepel kruidnagelpoeder
half blokje verkruimelde kipbouillon
15x draaien aan de pepermolen
6 theelepels ketjap manis
kwart theelepel uipoeder
kwart theelepel knoflookpoeder
1 ei

voor de aardappelpuree:
kwart  theelepel pikante paprikapoeder
kwart theelepel zout

paprikapoeder
Deze dus.

Stap 1
Kook de aardappels (kruimig kokende aardappels, ja), giet ze af en prak ze fijn – je moet 300 gram aardappelpuree hebben. Meng zout en pikante paprikapoeder door die 300 gram. Stop het in een bakje, deksel erop en even wegzetten om af te laten koelen.

300 gram gekruide aardappelpuree
300 gram fijngeprakte aardappels (nu puree dus) vermengd met zout en paprikapoeder.

Stap 2
Pak een grote bak, kluts er een eitje in, doe het gehakt erbij en vermeng die bende.

eitje geklutst en gehakt erbij
Ei geklutst, gehakt erbij en kneden/mengen maar.

Stap 3
Meng de knoflookpoeder, uipoeder, een half, verkruimeld blokje kipbouillon en de versgemalen peper door het gehakt. Dat halve blokje kipbouillon moet je verkruimelen tot poeder!

half blokje kipbouillon
Half blokje verkruimelde kipbouillon (dat was een rechthoekig blokje).

Stap 4
Nootmuskaat en foelie fijnwrijven/vermengen in de cobek, vervolgens losschrapen met een plastic lepeltje (want die nootmuskaat en foelie gaan hinderlijk aan de binnenkant van de cobek plakken), dan de kruidnagel en ketjap manis erbij en even goed roeren. Meng het vervolgens door het gehakt.

nootmuskaat en foelie fijngewreven en losgeschraapt
Nootmuskaat en foelie fijngewreven en vervolgens losgeschraapt, nu moet de kruidnagel en ketjap erbij.

bijna klaar met mengen
Gehakt is klaar om vermengd te worden met de puree en peterselie.

Stap 5
Zodra de aardappelpuree voldoende is afgekoeld, meng je dat samen met de peterselie door het gehakt. Zorg ervoor dat alles echt goed vermengd wordt.

Stap 6
Pak een flexibele spatel en maak van de gehakt/puree-massa een compacte, ronde en afgeplatte vorm.

spatel bal
Compacte, afgeplatte bal gemaakt met behulp van een flexibele spatel.

Stap 7
Maak je (schone) handen een beetje vochtig en haal de gehakt/puree-massa uit de kom, kwak het omgekeerd op een snijplank met vershoudfolie en boetseer er voorzichtig een mooie, compacte vorm van.

mooie compacte vorm
Klaar met boetseren.

Stap 8
Vouw de vershoudfolie dicht zodat de gehakt/puree-massa helemaal is ingepakt, leg ’t omgekeerd op een snijplank en hup, een nachtje in de koelkast. Die snijplank, niet jij.

ingepakt
Klaar voor een nachtje in de koelkast.

Stap 8, nadat het een nachtje in de koelkast heeft gestaan
Haal de snijplank uit de koelkast, pak de gehakt/puree-massa voorzichtig uit en leg ‘m in een ovenschaal. Oven voorverwarmen: 180 graden, standje hete lucht (en het ovenrooster moet in het midden van de oven). Zodra de oven op temperatuur is, zet je de ovenschaal op het ovenrooster en laat je het 40 minuten staan.

klaar voor de oven
Klaar voor de oven.

Stap 9
Na die 40 minuten haal je de ovenschaal uit de oven en laat je ’t 10 minuten afkoelen. Daarna haal je de frikadel pan uit de ovenschaal en leg je ‘m op een paar velletjes keukenpapier. De bovenkant kun je een beetje droogdeppen met keukenpapier. Na een minuut of twee leg je de frikadel pan, zonder keukenpapier, op een rekje en laat het dan 30 minuten staan. Na die 30 minuten stop je de frikadel pan in een afsluitbaar bakje of plastic zakje en dan gaat het de koelkast in. Daar laat ik ‘m helemaal afkoelen want ik ga er pas wat mee doen zodra ‘ie helemaal koud is:

vlak voordat wij gaan eten, snij ik plakjes (ongeveer 15mm dik) van de koude frikadel pan (zoveel als nodig) en die plakjes leg ik in een anti-aanbakpan. Het verplichte ketjapsausje (zie verderop in de tekst) heb ik dan al lang gemaakt overigens. Ik bak de frikadel pan aan beide zijden een beetje bruin, vervolgens snij ik er blokjes van (nou, niet altijd, soms ben ik lui) en die serveer ik dan, samen met het sausje. Maar eh, als jij het helemaal anders wil doen vanaf het moment dat ‘ie uit de oven komt, moet je dat vooral zelf weten. Mijn zegen heb je. Halleluja.

net uit de oven
Frikadel pan net uit de oven.

verder afkoelen op een rekje
Frikadel pan moet nog even afkoelen voordat ‘ie de koelkast ingaat.

Note:
De frikadel pan kan nog een beetje rood van binnen zijn. Dat betekent dat of de temperatuur te laag was, of de tijdsduur te kort (of een combinatie van beide). Hoe dan ook, na een paar keer uitproberen weet ik inmiddels dat in mijn oven (180 graden, hete lucht) de frikadel pan klaar is na zo’n 40 minuten, maar dat betekent niet dat het bij jouw oven ook zo is. Het is een kwestie van uitproberen. Echter, ook al is ‘ie nog een beetje rood van binnen, dat kun je dus makkelijk fixen met plakjes snijden en opbakken. Dat komt de bite trouwens ook ten goede.

beetje rood
Test nr. zoveel. Dit bedoel ik met ‘nog een beetje rood van binnen.’

Tot slot, Het Verplichte Ketjapsausje:
1 klein sjalotje, kleingesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
6 eetlepels ketjap manis (zeer beslist NIET van het merk dat rijmt op braakreflex!)
halve theelepel azijn
1 theelepel sambal oelek

knoflook en sjalotje voor de saus
Om maar even te laten zien hoe klein dat sjalotje was.

Kleingesneden sjalotje 1 minuut fruiten in 2 theelepels olie. Daarna fijngesneden knoflook erbij en nog 1 minuut fruiten. Gas op laag (wadjan op de op 1 na kleinste pit) en dan de ketjap manis, azijn en sambal oelek toevoegen, goed roeren totdat het gaat koken en dan gas uit. Klaar.

lekker sausje
Lekker sausje! Moet bij de frikadel pan. Verplicht.

En dan tot slot nog een paar actiefoto’s van mijn frikadel pan…

bordje voor lien
Frikadel pan, witte rijst en sajoer boontjes met tahoe.

bakje voor Slomo
Frikadel pan, witte rijst, tahoe goreng met pindasaus en sambal goreng bloemkool (met kedjoe).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 reacties

  1. Ik vind je recepten geweldig.
    Je frikadel pan is altijd een succes.
    Ook al presteer ik het iedere keer weer om hem niet compact genoeg de nacht door te laten brengen.

  2. Beste Slomo,
    Mijn manier van fricadel pan is anders (1 van die andere 100.000).
    Mijn oma en dus rest van familie, maken altijd de gewone kleine fricadelletjes met aardappel, maar de fricadel pan, en dit ga jij lekker vinden, met in melk geweekte sneetjes witbrood en geen aardappels.
    Verder ongeveer zo gekruid als de jouwe..

  3. Gisteren chinees gehaald,verdomme geven ze per ongeluk nasi mee terwijl ik gelijk pandan gekookt had want die rijst is niet te vreten.Kijk met bami of mihoen ach dat lukt dan nog wel zeker als je nix hoeft te doen,mg dt vandaag gelijk jouw frikadel pan gemaakt zoals eerder vermeld.Staat nu in de ijskast voor een nacht want dat moest van jou en dan doe ik het ook en neem geen risico.Morgen in de oven met de pandan en dan eet trees de nasi maar op want je kan het slechts weggooien…ik benieuwd hoe die smaakt maar daar heb ik eigenlijk alle vertrouwen in,je gaat het horen van me..tot dan

  4. Cees van Woerden

    Poh, Ben ik halverwege heb ik in eens peterselie nodig
    jammer dan Groet, Cees

  5. 6 eetlepels ketjap manis (zeer beslist NIET van het merk dat rijmt op braakreflex!)

    Coni…..?

  6. Hoe bewerkelijk ook, het klinkt zo lekker dat ik het zwaar de moeite waard vind. Maarrrrr…. De helft van de helft van een kwart??? You gotta be kidding me! Mijn theelepels zijn zo klein, dat er op die manier niks meer overblijft van de kruiden.
    Maar ik ga het proberen!

    • Maatlepeltje, Marianne. Jij bedoelt natuurlijk jouw maatlepeltje en niet jouw theelepeltje.

      Kruidnagel overheerst vrij snel, vandaar zo weinig.

      Grrrrroet van Sjoerd