Dit nieuwe jaar begon goed: Slomo in bed met griep. En net toen ik dacht dat ik weer een beetje beter werd, kreeg ik een allergische reactie op de antibiotica die ik moest slikken (want infectie aan de luchtwegen). Nou, lekker, een week extra in bed omdat ik een vreselijke Slomo Zombie werd van de pillen tegen die allergie. Tja, en toen was het ineens februari…
Maar nu weer helemaal beter! Dus hup, gelijk de keuken in om nieuwe recepten uit te proberen. Zoals deze nasi goreng bijvoorbeeld. Ik wilde per se zo’n groentenmix-pakket gebruiken omdat mijn ervaring met dergelijke zakjes ronduit triest is. En dan bedoel ik niet bij mij thuis maar die keren dat ik een nasi goreng-achtige heb gegeten bij vrienden en bekenden; hoe kun je het verpesten zonder al teveel moeite te doen? Nou, door zo’n debiel zakje nasi-groenten door de rijst (niet eens gebakken natuurlijk, die rijst) te sodemieteren! Tjonge, lekker hoor…. NOT!
Dus ik wil eigenlijk iets rechtzetten met dit recept, namelijk dat je wel degelijk een ‘roerbakmix’ (wat een prachtig woord trouwens) kunt gebruiken en daarmee de nasi goreng zelfs opwaardeert. Maar dan wel met de juiste mix en dus niet zomaar eentje. Vergeet al die zakjes met stukjes wortel er in, WHAM!, in de kliko ermee. Zakjes met taugeh? KATJIENG!, linea recta er achteraan! Bloemkool dan? OPZOUTEN!
Wij gaan voor de Thaise groentenmix. Hatsikidee! En als ik dan toch bezig ben met ’thuiswokken’ (afgrijselijk woord), gooi ik er gelijk maar een flesje woksaus tegenaan. (“Nog niet helemaal hersteld van die pillen, die Slomo,” zullen jullie nu denken. Maar eh, wacht maar tot je ’t geproefd hebt… ha!)
Okee dan, nasi goreng slomo istimewa. Wat hebben wij nodig?
2 theekopjes pandan rijst (400 gram)
2 kipfilets
1 zakje Thaise groentemix (400 gram)
1 prei
1 bakje gerookte spekjes (125 gram)
2 eitjes
2 theelepels verse bladselderij, fijngesneden (kan desnoods ook met gedroogde selderij uit een potje)
2 eetlepels ‘ketjap sesam’ woksaus
Bouillon:
1 blokje kipbouillon (zo’n rechthoekige) opgelost in 50 ml kokend water.
Pindasaus:
3 theelepels gula djawa
80 gram pindakaas
1 eetlepel heet water
2 eetlepels ketjap manis
1 theelepel limoensap
Boemboe:
ca 100 gram ui
3 teentjes knoflook
1 theelepel ketoembar
iets minder dan een halve theelepel djinten
kwart theelepel koenjit
halve theelepel zout
beetje versgemalen peper
anderhalve theelepel trassi
sambal oelek naar smaak *
*) laat de sambal oelek achterwege en gebruik de sambal tomat van Slomo! Moet je ‘m wel eerst even maken. Als je dat doet, moet die sambal niet bij de boemboe maar pas in een later stadium, in de wadjan, worden toegevoegd – het staat vermeld verderop in het recept.
(Als je op de blauwe tekst klikt, komt het recept voor sambal tomat slomo tevoorschijn.)
Hier, pak aan, sambal tomat slomo. Hohohoooo, wat issie lekker!
Stap 1
Pandanrijst koken/stomen (wat jij wil) en af laten koelen totdat ‘ie koud is.
Stap 2
Kipfilets in dunne plakjes snijden (4.2 mm). Vervolgens in een kommetje een halve theelepel assem mengen met een halve theelepel water, dan een halve theelepel laos en 1 theelepel olie erbij, goed mengen en dan over de plakjes kip scheppen en ze ermee inwrijven.
Kipfilets in kleinere stukken gesneden en vervolgens in plakjes (niet dikker dan een halve centimeter).
Stap 3
Alle witte stukken kool uit de groentemix halen en kleinsnijden – ja, dat is even een werkje, maar dat moet omdat kool normaal gesproken veel langer nodig heeft om te garen dan de rest van de groenten die in de mix zitten, maar dat kun je fixen door de kool klein te snijden. Knip de overige groente even iets bij om te voorkomen dat je debiel grote stukken paprika en rode ui op je bord krijgt.
Dat rotsblokje witte kool rechts zat echt in de zak. Belachelijk. Maar goed, alles kleinsnijden dus!
Er is overigens niks Thais aan deze mix, maar vooruit, ik vind ’t best.
Witte kool kleingesneden en de rest een beetje bijgeknipt.
Verhit 2 eetlepels olie in de wadjan – grootste pit en gas op kwart hoog – en roerbak de groente gedurende 1 minuut. Schep er vervolgens 2 eetlepels woksaus doorheen en bak dan de groente nog hooguit 1 minuut – alsmaar blijven omscheppen. Schep de groeten op een bord, straks pas nodig.
Stap 4
Snij de prei in halve ringetjes en was ze even met koud water. Uit laten lekken in een zeef. Snij of hak de blaadjes selderij fijn; 2 theelepels. Zet alles even apart.
Stap 5
Alles voor de boemboe fijnmalen/fijnwrijven in de blender/cobek. Zet het even apart want straks pas nodig.
Stap 6
Gerookte spekjes een beetje knapperig bakken zonder olie. Uit laten lekken op keukenpapier en vervolgens alle spekjes ietsje kleiner knippen. Straks mee verder.
Stap 7
Mik de pindakaas in een kommetje en voeg toe:
1 eetlepel water,
2 eetlepels ketjap manis,
3 theelepels gula djawa,
1 theelepel limoensap
verwarm alles gedurende 30 seconden in de magnetron en roer het vervolgens goed door elkaar. Even wegzetten want straks pas nodig.
Kommetje pindasaus. Lekker.
Stap 8
Doe een blokje kipbouillon in een theekopje en schenk er 50 ml (of 50 gram) kokend water bij. Zorg ervoor dat het blokje helemaal oplost. Straks gaan we ermee verder.
Stap 9
De afgekoelde rijst moet je nu gaan bakken (want nasi goreng) en dat werkt het makkelijkste en beste als je dat in 2 etappes doet: verdeel de rijst in 2 gelijke porties.
Zet de wadjan op de grootste pit van het fornuis, gas op standje hoog en verhit 2 eetlepels olie in de wadjan (gebruik arachide- of zonnebloemolie, en met verhitten bedoel ik dat de olie een beetje heet moet worden maar hij mag niet gaan walmen!), laat de olie even rondwalsen opdat niet alleen de bodem maar ook de wand van de wadjan gesmeerd wordt en bak portie 1 van de rijst gedurende 4 minuten terwijl je regelmatig de rijst omschept. Na die 4 minuten doe je er een theelepel selderij bij en schep je alles een paar keer om zodat de selderij goed verdeeld wordt. Vervolgens voeg je de helft van de halve ringetjes prei toe (het gas staat overigens nog steeds op de hoogste stand) en bak je alles nog gedurende 1 minuut – regelmatig omscheppen want de prei mag niet verbranden, als je een paar stukjes prei een beetje bruin hebt gebakken staat dat overigens wel erg professioneel (maar als de prei zwart wordt, ben je af). Gas op de middelste stand nu, even nog een paar keer omscheppen, en klieder een rauw ei bovenop de rijst, smeer het ei uit met je sutil/spatel/lepel en schep die kleffe bende door de rijst net zolang tot alles droog is (moet niet langer duren dan een minuut). Klaar, gas uit. Schep de gebakken rijst op een groot bord of in een bak en herhaal alles met de 2e portie rijst. Bewaar alle gebakken rijst op een bord (of in een bak) en zet het even apart.
1e portie rijst is gebakken. Ruikt zalig!
Stap 10
Boemboe gedurende 2 minuten fruiten in 3 eetlepels olie (let op, de boemboe mag niet wild spetteren), regelmatig roeren en omscheppen. Daarna de bouillon erbij, goed vermengen gedurende een halve minuut en dan de de plakjes kip toevoegen. Bakken totdat de plakjes kip wit zijn (moet eigenlijk niet langer duren dan een minuut). Vervolgens schep je er 6 eetlepels sambal tomat slomo bij, even goed vermengen en dan de pindasaus. Alles goed vermengen, dan de gebakken spekjes en groente erbij, alles goed vermengen en dan de gebakken rijst erbij. Gas (grootste pit) op standje kwart hoog en dan alles van tijd tot tijd omscheppen. Net zolang bakken en omscheppen totdat de nasi goreng droog genoeg is naar jouw zin. (En met ‘droog genoeg’ bedoel ik in dit geval dat de rijst niet meer als een klont aan de spatel/sutil/whatever blijft kleven. Echt helemaal droog, zoals bijvoorbeel nasi kornet, mag deze nasi goreng niet worden maar hij moet uiteindelijk wel gewoon van de spatel afvallen en dus niet meer klonteren en kleven.)
Note: in dit stadium kan je of alles laten verbranden door niet regelmatig om te scheppen, of je maakt er een geweldige nasi goreng van door juist net op tijd om te scheppen. Wat ook goed werkt is om af en toe het gas even hoger te zetten en alles even een paar tellen onaangeroerd laten bakken en dan het gas weer lager en verder met omscheppen. Dat is trouwens een kunst op zich en vereist alleen maar veel ervaring, geen speciaal talent of zo (immers, het lukt mij ook).
Nasi goreng slomo istimewa in de wadjan…
Enfin, deze nasi goreng serveer je met een gebakken eitje (tjeplok) en als het even kan met zelfgebakken kroepoek (oedang).
Olie in de frituurpan op 180 graden, handjevol (niet teveel) kroepoekjes erin, wachten totdat ze boven komen drijven en niet meer uitzetten (is in een paar tellen gebeurd!) en dan er uithalen, uit laten lekken op keukenpapier en dan lekker smullen van nog verse en warme kroepoek. Hahahai!
Zet vooral ook een schaaltje met de zelfgemaakte sambal op tafel want er is er altijd wel eentje die nog wat extra wil (ik!).
Eet smakelijk!
Deze nasi goreng is echt de lekkerste van de hele wereld! (Het kan zijn dat ik een heel klein beetje overdrijf.)
Overigens, voor de foto heb ik de kroepoek ook in mijn bakje gelegd maar eigenlijk mag dat natuurlijk niet. Kroepoek moet apart in een kommetje worden geserveerd.
Dit gaat het worden vanavond, ben benieuwd! Heb je ook een recept voor nasi kuning?
Eet smakelijk, en, nee.
Grrrroet van Sjoerd
P.S. Ik heb ergens wel een recept voor nasi kuning, maar die staat niet online – en het kan zomaar een jaar (of meer) duren voordat ‘ie op mijn site staat…
Hallo Sjoerd …. al een aantal keren de nasi goreng gemaakt (met hier en daar een kleine aanpassing) maar nu de Nasi goreng nico istimewa op tafel gezet …. ik wil je hierbij uitnodigen voor een eenvoudig doch voedzaam Indonico maal….
waar is het plaatje dan?
Tsjonge dat was lekker zeg! Ik heb er verder geen woorden voor maar Tsjonge dat was lekker!!
Als een reactie begint met: “Tsjonge dat was lekker…” ben ik al helemaal tevreden.
😉
Zo…………vandaag dus de variant Nasi goreng ”mét” pretpakket……..Helaas had ik niet de ingrediënten in huis om je sambal te maken (1000 x excuus!) maar dat komt wel goed. Het is een ietwat ”kleffe” bedoening geworden,maar wel zéér smaakvol!! we gaan het ons laten smaken……….
Hallo Sjoerd,
Ik ben inmiddels bij stap 10 met het in elkaar zetten van deze nasi maar ik heb nog 2 vragen…. bij de benodigdheden staat bij de pindasaus 1 eetlepel heet water, bij de uitvoering in stap 7 staat 3 eetlepels water. Ik heb er 1,5 eetlepels koud water bij gedaan🙃. De vorige keer was me dat niet opgevallen. Toen heb ik er ook jouw sambal bij gemaakt. Wauw wat een fantastische smaakmaker! Maarrrr, in stap 10 staat dat je er dan 6 eetlepels van in moet doen. Veiligheidshalve mijn indoburen gevraagd of dat slim is als ik 3 belandas te eten krijg en zelf ook niet echt heet eet….. ik heb er toen ruim 1 eetlepel in gedaan en het geheel was ZALIG.
Maar ik hoor ook graag hoe het volgens kokkie moet!
Met heeeeeel veeeeel dank voor deze recepten. Ik vind het fantastisch! Elke keer weer een feestje.
Ha die Conny,
Het is wel erg lang geleden en ik kan het ook niet meer opzoeken want dit recept is een van de vele die kwijt zijn geraakt door een gecrashte harddisk. Maarrrr, als ik kijk naar de verhouding pindakaas/water dan moeten het 3 eetlepels heet water zijn.
Grrrroet van Sjoerd
Hallo Sjoerd, als eerste … ik ben erg blij met je site en, uiteraard, je recepten! Bedankt daar voor! Je maakt echter een aantal essentiële fouten. Je wilt in dit recept de kipfilet in plakjes van 4,2 mm. snijden, maar dit hoort 4,3 mm. te zijn. Bij de Javaanse gehaktballetjes dezelfde fout … 21 gram! Hier is een gewicht van 21,6 gram de juiste hoeveelheid! Verder een heerlijke site en ik hoop er nog lang van te mogen genieten! Groeten, Nico
Djeezus, Nico, wat ben ik blij dat er nog iemand oplet! (Ik dacht dat ik wel weg kon komen met die ietwat onnauwkeurige maten…, luie Indo als ik ben)
Vanaf nu zal ik beter mijn best doen. Echt.
😉
Grrrrroet van Sjoerd
Voor de 2e x gemaakt. Echt lekker! En weer, dankjewel Sjoerd! Ga vooral door met je site! 😀
I will. Thank you.
🙂