Dendeng ragi (van varkenshaas)

Soms hou ik al van een gerecht nog voordat ik er ook maar een hap van geproefd heb. Deze dendeng is er zo eentje. Die klank, echt, geweldig! Ik vermoed dat wij hier te maken hebben met een onomatopee want zelf roep ik, tijdens het vertellen van verhalen, ook vaak ‘Deng!’ wanneer het gaat om een mep of dreun of iets dat op de grond klettert.

Vorige week was ik bezig met het platslaan van vlees en als je dat doet op de juiste ondergrond klinkt het als ‘Deng, deng, deng, deng…’ . Vergelijken wij dat geluid met de naam van het gerecht dan is dat wel heel toevallig. Te toevallig, volgens mij. Ik denk dus dat dendeng niets anders is dan een gedeeltelijk reduplicatieve onomatopee. Vind je ook niet? Geef toe, je zit nu zelf ook te denken aan ’tjeplok tjeplok’ (en voor het gemak doe ik tegelijkertijd even de Hollandse variant: kataklop kataklop), zelfde verschijnsel, ja? Een andere, minder fantasierijke, uitleg is dat het dendeng wordt genoemd vanwege de wijze van bereiden. Pfff, so saai.

Nou, okee, zal wel. Al klaar al. Laten we het recept maar doen dan. (Deng, deng, deng!)
Wat hebben wij nodig? O, hold on, ik moet er nog iets bij vertellen. Veelal wordt dit gerecht gemaakt van rundvlees alhoewel het oorspronkelijk gemaakt werd van hertenvlees. Sowieso is dit gerecht niet per se een Indonesische uitvinding, althans, het is niet alleen in Indonesië uitgevonden. De native Americans bijvoorbeeld maakten het eeuwen geleden ook al. Ter verduidelijking, dat wat wij kennen als dendeng batokok heet in Amerika beef jerky zij het dat de gebruikte ingrediënten verschillend zijn.
(Mijn God wat dwaal ik weer af.) Maar eh, het kan dus ook met babi.

Hup, boodschappenlijstje:

Vlees:
ca 500 gram varkenshaas

Boemboe:
2 kleine sjalotjes (gepeld en zo ca 70 gram)
2 teentjes knoflook
3 theelepels ketoembar
1 theelepel djinten
1 theelepel laos
2 kemiries, geroosterd
1 theelepel citroensap
halve theelepel assem
3 theelepels gula djawa
3 theelepels olie

Overige ingrediënten:
3 kleine blaadjes djeroek poeroet
150 gram geraspte kokos
halve theelepel zout, of, zout naar smaak

Stap 1
Vlees in plakjes snijden, ongeveer een halve cm dik en vervolgens met de botte kant van je vleesmes de plakjes voorzichtig ietsje dunner slaan (gewoon rustig aan, geen zinloos geweld gebruiken want dan sla je de plakjes helemaal aan gort – en gort kunnen we voor dit gerecht niet gebruiken).

Plakjes platgeslagen
Varkenshaas in plakjes gesneden en ietsje dunner gemept.

Stap 2
Alles voor de boemboe fijnwrijven in de cobek.

Stap 3
Klieder de boemboe op de plakjes vlees (op een bord of zo), afdekken met vershoudfolie en een half uurtje laten staan (niet in de koelkast).

Vershoudfolie
Plakjes ingesmeerd met de boemboe en afgedekt met vershoudfolie.

Stap 4
Zodra dat half uurtje voorbij is, verhit je 4 eetlepels olie in de wadjan en bak je het vlees samen met de blaadjes djeroek poeroet gedurende 7 minuten (vuur niet te hoog want anders verbrand de boemboe). Na die 7 minuten haal je de blaadjes djeroek poeroet eruit (weggooien) en voeg je het zout toe, goed vermengen die bende. Gas ietsje lager zetten.

Stap 5
Geraspte kokos toevoegen en net zolang blijven omscheppen totdat de kokos goudbruin tot bruin verkleurd is en het gerecht helemaal droog is (ja, dendeng ragi moet droog zijn). Klaar. Gas uit.

helemaal droog
De plakjes vlees heb ik er even uitgehaald, je kunt zien (hoop ik) dat de kokos helemaal droog is. En zo hoort ’t.

Nadat je het gas hebt uitgedaan, moet je nog even blijven doorgaan met omscheppen. Halve minuut, of zo. En als je niet van plan bent om gelijk te gaan eten, moet je alles gewoon in de wadjan laten liggen (af en toe nog even omscheppen) en laten afkoelen. Daarna kan het in een afgesloten bakje de koelkast in.

Dendeng ragi serveren in kommetjes – op een bord kan ook wel, maar dan koelt het sneller af. Lekker met toemis boontjes, sambal goreng tahoe en witte rijst. Selamat makaaaaan!

Dendeng ragi
Dendeng ragi. Lekker! Kan ook zo gegeten, als snoep, zonder iets erbij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

  1. Zo, dendeng ragi staat inmiddels ook op het repertoire. Voor mijn gevoel ’technisch’ wel aardig gelukt, maar qua smaak mocht er eerlijk gezegd wel een tandje bij. Volgende keer maar iets royaler met de specerijen, en een nachtje met de boemboe in de koelkast? Hoe dan ook, wel degelijk voor herhaling vatbaar! Dankjewel voor het recept.

    • Sommige gerechten zijn, met name bij een rijsttafel, bedoeld als een soort van gedemilitariseerde zone te midden van het oorlogsgeweld aan smaken die mee geserveerd worden. Dendeng ragi is er zo eentje: eerder zoet dan pedas, goed te combineren met echt pittige gerechten.

      Maar hee, dat wil niet zeggen dat Raymond ‘m niet mag pimpen… 😉

      Grrrrrroet van Sjoerd.

  2. Klinkt goed! Als ‘mijn’ super weer naturelschnitzels in de kiloknaller heeft, ga ik het daarmee zeker proberen.
    Een fijne jaarwisseling gewenst!

    • Hee Ray, ik heb ’t laatst nog gemaakt met schnitzels maar dat vond ik niet zo’n succes (kan ook gewoon aan mijn gebrek aan ervaring liggen), met bieflappen (die kan ik ietsje dikker snijden dan een schnitzel) vond ik het beter. En het allerlekkerst is het met entrecote (duur!).

      Enfin, veel plezier vanavond.
      Grrrroet van Sjoerd