Gado gado

Wie kent het niet, gado gado? Nou, okee, misschien niet iedereen. Voor degene die het niet kent (hoe is het mogelijk): het is een gevarieerde groentenschotel met pindasaus. Plus nog wat dingetjes erbij zoals gekookt ei, aardappel of tahoe, kroepoek en gebakken uitjes. Het kan koud gegeten worden, eh, behalve de pindasaus dan, die moet warm zijn, maar persoonlijk vind ik het lekkerder wanneer de groenten warm zijn.

Gado gado is niet moeilijk om te maken, wel bewerkelijk. De meeste groenten moeten schoongemaakt worden, gesneden en gekookt. En niet alles in 1 pan, nee, elke groente moet apart gekookt worden in vers water.
Ook de pindasaus (de saus bij gado gado heet pindasaus en niet satesaus) vergt nogal wat tijd omdat je ‘m ZELF GAAT MAKEN. (Laat ik ‘t niet horen dat je een Hollands emmertje/potje kant-en-klaar saus koopt he!)


Nee. Niet. Af.

Goed, aan de slag nu. Lekker gado gado maken. Wat hebben wij nodig?

235 gram ongezouten pinda’s – boy, wat toevallig, een zak Duyvis ongezouten pinda’s weegt net zoveel!
(Ik heb dus in dit recept Duyvis ongezouten pinda’s gebruikt.)

Boemboe:
50 gram sjalotjes
2 teentjes knoflook
iets minder dan een halve theelepel zout
halve theelepel laos
1 theelepel sambal oelek
halve theelepel trassi
halve theelepel asem
de helft van een kwart theelepel kentjoer
2 blaadjes djeroek poeroet, nerf verwijderen

Alles voor de boemboe fijnwrijven/fijnmalen in de cobek/blender

Overige ingrediënten:
santen: 80 gram van een kokosblok oplossen in 400 ml kokend water
2 eetlepels ketjap manis
4 theelepels gula djawa

Bijgerechten:
opak pedis (cassave kroepoek, ook goed)
gebakken uitjes
lontong

Stap 1
Maak de santen.

Stap 2
2 theelepels olie verhitten in de wadjan en vervolgens de pinda’s roosteren op gematigd vuur gedurende 2 minuten. Daarna gas uit, pinda’s in een kom of bak gooien en af laten koelen. Zodra ze zijn afgekoeld (niet meer heet zijn) moet je ze fijnmalen in de blender. Bewaar ’t in een bakje, straks pas nodig.

Stap 3
Fruit de (fijngemalen) boemboe in 2 eetlepels olie gedurende 3 minuten op gematigd vuur – de boemboe mag niet wild spetteren. Na die 3 minuten voeg je de ketjap manis en gula djawa toe, goed vermengen/roeren en dan naar stap 4.

Stap 4
Santen toevoegen en al roerend aan de kook brengen.

Stap 5
Fijngemalen pinda’s toevoegen en goed vermengen die bende. Na een minuut moet dat toch wel gelukt zijn, gas uit, deksel op de pan en verder gaan met de groenten.

Adviestip: maak de saus een dag van tevoren, de pindasaus is dan nóg lekkerder.


Zelfgemaakte pindasaus, lekker!

En dan nu de groenten, de vraag is altijd: ‘Welke groenten dan?’

Nou, dat bepaal je helemaal zelf. Gebruik wat jij lekker vindt en zelfs al zou je spruitjes gebruiken dan hoor je mij daar niet over <kuch> want het wordt jouw gado gado.

Okee, verder met ‘t recept.
Wat heb ik gebruikt:

plakjes tomaat
plakjes gekookt ei
gekookte, afgekoelde en vervolgens in kleine stukjes gesneden en gefrituurde aardappels (soms vervang ik de aardappels door blokjes gefrituurde tahoe, ook lekker)


Chinese kool, sperzieboontjes, bloemkool en wortel. (Hoeft niet netjes zoals op de foto, gooi het lekker door elkaar voordat je de saus erover schept!)

Stap 6
De sperzieboontjes (geen zout toevoegen!) en bloemkool heb ik eerst (afzonderlijk) even gekookt en vervolgens (afzonderlijk) in de wadjan zonder olie drooggebakken. De wortelstrips (gesneden van een winterpeen) heb ik ongeveer een halve minuut in kokend water gedompeld. De Chinese kool – van de top heb ik een paar repen afgesneden en die wat kleiner gemaakt – heb ik uiteraard eerst gewassen, uitgeschud en vervolgens in pan met deksel erop en op een laag vuurtje een paar minuten laten staan – het kookt dan niet maar het water verdampt wel en dat is precies goed want ik wil dat ‘t knapperig blijft.

Stap 7, bijna klaar nu:
Pak een mooie schaal (bord, whatever) en schep de groenten erop.

Adviestip: stamp wat opak pedis of cassave kroepoek klein (niet helemaal tot poeder, maar in kleine stukjes) en strooi dat over de groenten.

Ook de gefrituurde blokjes aardappels moeten een plekje ergens op die schaal. En dan, het leukste werkje, schep je de pindasaus er overheen.
Daarna strooi je er wat gebakken uitjes op. Plakjes ei daar bovenop, misschien plakjes tomaat ook nog en hup, klaar.

Serveer de gado gado met een kom opak pedis of kroepoek. Een kommetje ketjap manis wellicht voor degene die vindt dat er te weinig van in de pindasaus zit. En als je echt als een pro voor de dag wil komen, doe je er ook nog lontong bij. En sate, enne…, nou ja, zie maar. Je moet het jezelf de eerste keer ook niet gelijk zo moeilijk maken. Veel plezier en eet smakelijk!

gado gado

Feest!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 reacties

  1. Tsja wat zal ik zeggen. Al wel eens eerder gemaakt. Is één van mijn lievelings gerechten. Een jaar of 40 geleden gemaakt met heel veel groenten. Mijn aanstaande schoonpa vond het geweldig. Hij zei, dit is zo lekker, ik was af. Hij keek om, en schrok. Wat een puinhoop. Ik maak het nog steeds. Maar Sjoert, die van jou is een verrijking. Vanavond heb ik de saus met pinda’s gemaakt, en wederom liep het water me weer in de mond. Morgen gaan we genieten. Bedankt.

  2. Sensei Slomo, Wat een heerlijk gerecht weer!
    Ik dacht eerst toen ik de saus af had.. meh, beetje flauw eigenlijk. Maar inderdaad, na een dag intrekken en in combinatie met gestoomde boontjes en bloemkool, in 1 woord: Heerlijk!!
    Ook maar als vleesgerecht, Ayam Slomo Kecap erbij gemaakt. Lekker hoor!!
    Ga zo door Sensei!! 🙂

  3. Hallo Sjoerd, wederom jouw -ietsje aangepaste- recept gebruikt … lekker, opnieuw. Wat ik nu heb gedaan -geïnstigeerd door jouw opmerking droogbakken in de wadjan- is de gekookte groenten echt “wokken” met een scheutje olie tot je hier en daar een bruin plekje krijgt.

  4. Waarom niet eens cashewsaus proberen? De gado2 als hierboven is toch niet echt authentiek ?… santen, tomaten ??

  5. Hahaha.. je hebt gelijk met je pinda of satésaus. Geweldig dat je de hele boemboe hier uiteenzet. Ik snap best dat we voor het gemak zakjes enzo uit de supermarkt halen. Maar zelf vers maken is toch het lekkerst en gezondst… en!! veel leuker om te doen! Bedankt voor dit recept

  6. Dit eet ik vanavond 🙂

  7. Gister gado gado gemaakt. Mijn vrouw is altijd mijn graadmeter, omdat zij de Indische keuken veel beter dan deze fries (juist zo eentje van “wat de boer niet kent…..).
    Toch ging deze ‘boer’ aan het werk. Ja, ja hij durfde het! Ik moet opmerken, dat ik t.a.v. de marinade voor de sate gesmokkeld hebt. Die kwam uit een flesje. De rest wel allemaal zelf gemaakt, waarbij ik o.m. mijn cobek voor het eerst kon gebruiken. Dat was leuk zeg en wat rook dat lekker.
    Eerst was ik van plan, dit gerecht warm op te dienen, maar plots zag ik dat niet meer zitten.
    4 groenten, sate, satésaus, rijst, aardappelen koken en daarna in olie bakken (geen frituur). O man, o man hoeveel branders heb ik dan wel niet GELIJKTIJDIG nodig. Ik heb er maar vier!
    Daarop besloot ik snel tot een koude gado gado over te gaan . Dat gaf een stuk rust.
    Nog toegevoegd een atjar van komkommer (zonder rode peper; had ik niet in huis) en een kommetje sla.
    We hebben gesmuld. Het restje wordt vandaag, als een soort nasi opgebakken

    • Fantastisch, Harry, goed gedaan! En nu weet je precies wat ik bedoelde met het verschijnsel dat een cobek de kruiden veel beter vermengd dan een blender: je kunt het veel beter ruiken (en dus ook proeven).

      Overigens kan ik je geruststellen (en aanmoedigen): die handigheid om veel dingen tegelijk te doen komt vanzelf wel, dat is een kwestie van ervaring.
      (En smokkelen mag, zolang ik het maar niet weet…)
      😉

      Grrrroet van Sjoerd

    • Kokkie, ik heb nog nooit gehoord noch gegeten, dat er santen in de gado2 saus zat ?… en tomaten ? in de gado2, lijkt mij toch waterig te worden… ook mis ik de taogé ?
      De klassieke gado2 is met fijn gesneden witte kool (bij gebrek, ijsberg sla), kaçang panjang (kousenband)/spercieboontjes, taogé!, tahu/tempé, ketimun (komkommer), hard gekookt ei, lontong en krupuk melindjo, met de hand over de saus verkruimeld.
      Natuurlijk kan iedereen het naar smaak maken maar is toch niet ‘echt’ ?… ja, tant…

  8. Kunt u me vertellen hoe het komt dat mijn pindasaus zo licht van kleur blijft?
    Ik krijg niet zo’n mooie donkere kleur als op de foto.

  9. vind die emmertjes gado gado pindasaus niet een te kachele!! maak het ook zelf als we het eten alleen eten we het hier niet zovaak want ja je weet he….zeikers met vreten hier hahaha

  10. Dat ziet er heerlijk uit. Zeker de extra moeite waard! Want zoals de wijze indonees altijd zegt: voor iets lekkers moet je moeite doen want je krijgt het niet gado!