Indisch eten is voor mij altijd een vanzelfsprekendheid geweest. Als klein jongetje rijst met boter en suiker bij mijn Hollandse oma in Hengeloooo (nee, die kon echt niet koken), mijn eerste sateetje op de Pasar Malam in Den Haag (toen nog in de open lucht) en stoer van de sambal proeven bij mijn favoriete tante in Deventer. En toen ik het huis uitging en in Hilversum ging wonen, werd ik kind aan huis bij Warung Adinda (lopend buffet daar, geweldig!). Zelf koken? Ben je gek! Anak Depok, Selamat Makan, Tante Lien, Mirasa, Bronbeek, et cetera, talloze restaurants en eethuisjes fungeerden als mijn kok. Hoe luxe voor iemand zo lui als ik.
Maar het was uit met de pret toen ik in 2004 besloot om een tijdje in Spanje te gaan wonen, nul warungs en toko’s daar. Nada. En hoe dan met mijn Indo food? Is er niet. Ja, Chinees wel, maar is toch niet hetzelfde. Bij lange na niet. Dus, pakjes en zakjes en blikjes uit Nederland mee laten nemen door vrienden en familie en hup, Sjoerd de keuken in. En wat dacht je wat? Ik vond het nog leuk ook!
Nu, 10 jaar later, heb ik een berg recepten die ik, af en toe en beetje bij beetje, allemaal op deze site ga zetten. Het gaat niet zo rap als ik zou willen, maar dat komt grotendeels door de foto’s die ik er per se bij wil hebben. Mislukte en wazige kiekjes van lekkere gerechten weiger ik te gebruiken, dus soms moet ik (van mijzelf) dan weer opnieuw beginnen. En daar komt bij dat ik lui ben. Speelt ook een rol. Maar mijn streven is om doorlopend nieuwe recepten te plaatsen, dus de komende jaren ben ik er nog wel zoet mee.
Enfin, deze site is voor iedereen die, om welke reden dan ook, zelf eens een keertje Indo food wil maken. En als je een vraag hebt, niet aarzelen, laat ’t mij weten, via de comments hier of op mijn FaceBook.
Have fun cooking!